Gogonele picante

Ingrediente: Mod de preparare:
3 kg gogonele, o rădăcină de hrean, doi litri de apă, 350 ml oţet, 50 g zahăr, o mână de mărar uscat, un ardei iute, o căpăţână de usturoi, un plic de Pikant fix iute Dr. Oetker. Se spală gogonelele, apoi se aşază în borcan pe un pat din mărar uscat, strecurându-se printre ele câte un căţel de usturoi curăţat, ardeiul iute şi rădăcina de hrean.
Într-o oală se amestecă oţetul cu apa, zahărul şi plicul de Pikant fix, conform instrucţiunilor de pe ambalaj, şi se pun la fiert.
După ce clocoteşte câteva minute, zeama fierbinte se toarnă peste gogonele, apoi se etanşează borcanul cu un capac sau cu folie specială. Se păstrează la rece.


Varză roşie şi conopidă în oţet

Ingrediente: Mod de preparare:
Trei verze roşii, o conopidă, 500 ml oţet, doi litri de apă, trei linguri de sare grunjoasă, două linguri de zahăr, mărar uscat, o lingură de boabe de piper. Se curăţă varza de frunzele de deasupra, apoi se taie în sferturi. Din conopidă se desfac bucheţelele şi se spală. Varza şi conopida se aşază în borcan, amestecate, pe un strat de mărar uscat. Separat, se pun la fiert apa, ooeetul, sarea, zahărul şi piperul. Se lasă să clocotească, apoi se toarnă, încet, peste varză şi conopidă. Borcanele se închid imediat şi se acoperă cu o pătură. Se păstrează la răcoare.

Ceapă în oţet

Ingrediente: Mod de preparare:
3 kg ceapă uscată potrivită ca mărime,
500 ml oţet, o cană de zahăr, mărar uscat,
o lingură de boabe de piper, doi litri de apă, 5-6 foi de dafin, trei linguri de sare grunjoasă.
Ceapa se curăţă de coajă şi i se taie atât mustăţile, cât şi codiţa. Se spală bine, apoi se aşază în borcan şi se acoperă cu mărarul pentru murături, ca să nu se ridice la suprafaţă.
Apa şi oţetul se pun la fiert cu zahărul, foile de dafin şi piperul. Se lasă să dea în câteva clocote, apoi se pune, printr-o sită, peste ceapă. Se sigilează bine, se acoperă, iar a doua zi se depozitează într-un loc răcoros.

Vinete la grătar cu usturoi

Ingrediente: Mod de preparare:
Două kg vinete, două căpăţâni de usturoi, 750 ml de oţet, doi litri de apă, şase foi de dafin, o linguriţă de boabe de piper, trei linguri de sare grunjoasă. Se spală vinetele şi, fără să fie curăţate de coajă, se taie în rondele de 1,5-2 cm. Feliile se prăjesc pe grătar, pe ambele părţi, apoi se aşază în borcan cu felii de usturoi printre ele. Oţetul şi apa se fierb câteva minute cu foile de dafin, boabele de piper şi sarea. Se lasă să se răcească, apoi se toarnă peste vinete şi se sigilează.

Căpăţâni de varză albă

Ingrediente pentru un butoi de 60 de litri: Mod de preparare:
25 de verze potrivite, doi porumbi, două gutui, mărar, sare grunjoasă (o lingură la litrul de apă). Se iau căpăţâni de varză cu frunze îndesate, li se taie frunzele pătate, apoi se scoate cotorul cu un cuţit ascuţit sau se crestează în patru. Li se pune sare în scobitura făcută, apoi se aşază în butoi cu cotorul în sus, peste crenguţe de mărar uscat. Printre verze se pun cei doi porumbi şi gutuile întregi, pentru culoare. Deasupra se aşază o scândurică sau o farfurie cu o greutate, pentru ca verzele să rămână sub saramură. Sarea se dizolvă în apă (o lingură la litru) şi se toarnă peste verze. Se pritoceşte din trei în trei zile, de câteva ori, iar dacă mai scade, se completează cu varză şi cu saramură. Butoiul se păstrează la răcoare, bine închis.

Pepeni verzi

Ingrediente: Mod de preparare:
10 pepeni verzi, mici, abia daţi în copt, neloviţi şi nepătaţi, o ţelină, trei litri de apă, şase linguri de sare grunjoasă, crenguţe de stejar şi de vişin. Țelina se curăţă de coajă şi se taie felii. Pepenii se spală bine, apoi se înţeapă în mai multe locuri cu o ţepuşă de frigărui şi se aşază în borcan, cu bucăţi de ţelină şi crenguţe de stejar şi de vişin şi cu mărar printre ei. Se prepară saramura, punând la fiecare litru de apă câte două linguri de sare şi amestecând până se dizolvă. Se acoperă pepenii cu lichidul obţinut, apoi se pritoceşte, din două în două zile, cam o săptămână, înainte de a fi sigilat borcanul.

Murături asortate

Ingrediente: Mod de preparare:
Un kg gogonele verzi, trei gogoşari, o ţelină, doi ardei iuţi, o varză roşie, doi morcovi, un kg castraveţi, cinci foi de dafin, două linguri boabe de muştar, frunze de ţelină, doi litri de apă, patru linguri de sare grunjoasă. Se spală legumele şi se curăţă, după caz, de cotoare, coajă sau seminţe, apoi se taie: gogonelele – felii, gogoşarii – fâşii, ţelina – bucăţele, morcovii, ardeii şi castraveţii – rondele, iar varza – fideluţă. Se amestecă toate legumele într-un vas, apoi se aşază în borcane şi se acoperă. Apa se pune la fiert câteva minute cu sarea, boabele de muştar şi foile de dafin, se lasă până se răceşte la 35-40 de grade Celsius, apoi se toarnă peste legumele acoperite cu frunze de ţelină. Borcanele se lasă desfăcute două zile, apoi se vântură, suflând în zeamă cu un pai sau cu un furtun subţire, şi abia după aceea se sigilează. Se păstrează în- tr-un loc răcoros şi bine aerisit.

Dacă îți plac murăturile, încearcă și această salata asortata pentru iarna!

Urmărește-ne pe Google News