Gogoşari cu foi de dafin
Ingrediente: 5 kg de gogoşari, un litru de oțet, 1 kg de zahăr, 6 linguri de sare grunjoasă, foi de dafin, boabe de piper, boabe de muştar.
Preparare: gogoşarii se spală, se curăță, se taie în patru şi se aşază într-un vas încăpător. Separat, se amestecă oțetul cu zahărul şi sarea, până se topesc, apoi se adaugă foile de dafin, piperul şi boabele de muştar şi se toarnă peste gogoşari. Se lasă aşa până a doua zi, când se aşază în borcane, se acoperă cu soluția din oțet, apoi se sigilează bine borcanele.
Dacă ești topit după murături, avem și rețeta de gogoșari în bulion!
Castraveți bulgăreşti
Ingrediente: 5 kg de castraveți, trei căni de zahăr, trei linguri de sare, un litru de oțet din vin, un pliculeţ de muştar boabe, un plic de foi de dafin, trei căpățâni de usturoi, două fire de mărar înflorit, un plic de boabe de piper negru, trei litri de apă.
Preparare: se spală bine castraveții şi se lasă să se scurgă de apă, apoi se aşază în borcane de 800 g, punând printre ei căţei de usturoi, fire de mărar şi foi de dafin. Separat, se prepară soluția pentru murat, amestecând bine apa cu oțet, sare, zahăr, boabe de muştar şi de piper. Când sarea şi zahărul s-au dizolvat, soluția se toarnă peste castraveți până îi acoperă. Se pun capacele, având grijă să nu curgă şi se aşază borcanele (câte încap) cu gura în jos pe grătarul cuptorului. Se lasă la foc potrivit circa trei sferturi de oră, fără să se deschidă cuptorul. Când sunt gata, se opreşte focul şi se lasă încă două-trei ore în cuptor, ca să se răcească.
Gogonele picante
Ingrediente: 3 kg de gogonele, o rădăcină de hrean, doi litri de apă, 350 ml oţet, 50 g zahăr, o mână de mărar uscat, o căpăţână de usturoi, un plic de Pikant fix iute Dr. Oetker.
Mod de preparare: se spală gogonelele, apoi se aşază în borcan pe un pat din mărar uscat, strecurându- se printre ele câte un căţel de usturoi curăţat, ardeiul iute şi rădăcina de hrean. Într-o oală se amestecă oţetul cu apa, zahărul şi plicul de Pikant fix iute Dr. Oetker, conform instrucţiunilor de pe ambalajul plicului şi se pun la fiert. După ce clocoteşte câteva minute, zeama fierbinte se adaugă peste gogonele, apoi se etanşază borcanul cu un capac sau cu folie specială. Se păstrează la rece.
Ceapă murată
Ingrediente: 3 kg de ceapă uscată potrivită, 500 ml oţet, o cană de zahăr, mărar uscat, o lingură de boabe de piper, doi litri de apă, şase foi de dafin, trei linguri de sare grunjoasă.
Mod de preparare: ceapa se curăţă de coajă şi i se taie atât mustăţile, cât şi codiţa. Se spală bine, apoi se aşază în borcan şi se acoperă cu mărarul pentru murături, ca să nu se ridice la suprafaţă. Apa şi oţetul se pun la fiert împreună cu zahărul, foile de dafin şi piperul. Se lasă să dea în câteva clocote, apoi se pune, printr-o sită, peste ceapă. Se sigilează bine, se acoperă, iar a doua zi se depozitează într-un loc răcoros.
SUPEROFERTĂ! libertatea.ro şi cumpără, la un preţ excepţional, DVD-ul «Găteşte cu Horia Vîrlan»!
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!