Cuprins:
Ce este Islamul
Religia islamică a fost fondată în secolul VII d.Hr., de către un om pe care îl chema Mahomed. Potrivit relatărilor vremii, acesta pretindea că a fost vizitat de către îngerul Gabriel, iar în timpul acestor vizite angelice care s-au derulat fără încetare timp de 23 de ani, până la moartea lui Mahomed, îngerul i-a revelat acestuia cuvintele lui Dumnezeu (n.n. – care este numit „Allah” în limba arabă și de către musulmani). De altfel, aceste revelații dictate alcătuiesc Coranul, cartea sfântă a musulmanilor, autoritatea finală și ultima revelație a lui Allah.
Musulmanii spun despre Coran că este cuvântul preexistent și perfect al lui Allah, iar cei mai mulți dintre adepții Islamului resping orice altă versiune lingvistică a cărții lor sfinte. Coranul există scrisă doar în limba arabă, iar o eventuală traducere într-o altă limbă nu este o versiune validă a acestuia. Deși Coranul este cartea sfântă principală, musulmanii spun că a doua lor sursă de instruire religioasă este Sunna. Aceasta a fost scrisă de către însoțitorii lui Mahomed și conține ceea ce acesta a spus, a făcut și a aprobat.
Islamul pretinde că este singura religie adevărată din care se trag toate celelalte religii, inclusiv iudaismul și creștinismul. Conceptele-cheie ale Islamului vorbesc despre faptul că Allah este singurul Dumnezeu adevărat și că Mahomed a fost profetul lui. O persoană poate să se convertească la Islam doar dacă afirmă aceste credințe. Cuvântul „musulman” se traduce prin „cel care se supune lui Allah”.
Musulmanii își bazează viața pe cinci dogme, și anume:
- Credința (Shahadah) – „Există un singur Dumnezeu adevărat (Allah), iar Mahomed este mesagerul (profetul) lui Dumnezeu”.
- Rugăciunea (Salah) – în fiecare zi trebuie rostite cinci rugăciuni.
- Dărnicia (Zakat) – trebuie să dăruiești săracilor pentru că totul vine de la Allah.
- Postul – pe lângă postul ocazional, toți musulmanii trebuie să postească în timpul Ramadanului.
- Pelerinajul la Mecca (Hajj) – ar trebui făcut cel puțin o dată în timpul vieții (în timpul lunii a douăsprezecea din calendarul islamic).
Aceste cinci dogme, cunoscute și sub denumirea de stâlpi, reprezintă cadrul ascultării pentru musulmani. Ele sunt luate în serios și în mod literal, iar intrarea unui musulman în paradis depinde de ascultarea de cei cinci stâlpi.
Ce este Ramadan
Luna Ramadan este considerată a fi cea mai sfântă și mai sacră lună a calendarului islamic Hijri. Cum spuneam, musulmanii cred cu fermitate că în această lună exaltată arhanghelul Gabriel a coborât din ceruri și a dezvăluit Mesajul Profetului Mahomed.
Ramadan (n.n. – în arabă رمضان – Ramaḍān, în persană Ramazan, în turcă Ramazan) este luna a noua din calendarul lunar islamic și reprezintă una dintre cele mai sfinte luni islamice. Ramadanul marchează o perioadă de post obligatoriu pentru toți musulmanii, precum și de binecuvântări și rugăciuni pentru a comemora revelarea Coranului către Profetul Mahomed.
Credința popoarelor musulmane se referă la faptul că unele dintre primele versete ale cărții sfinte islamice, Coranul, au fost dezvăluite profetului Mohamed în timpul lunii Ramadan, iar în acest moment se pune un accent suplimentar pe recitarea Coranului. Postul este, după cum aminteam anterior, unul dintre cei cinci stâlpi ai religiei islamice și necesită abținerea de la orice fel de mâncare, băutură și activitate sexuală de la răsărit și până la apus în fiecare zi din cele patru săptămâni. De asemenea, musulmanii cred că în această lună de Ramadan porțile către cer sunt deschise și cele ale iadului sunt închise.
Ce se întâmplă de Ramadan 2023
În timpul lunii Ramadan 2023, tuturor musulmanilor li se cere să-și ridice nivelul de supunere spirituală și fizică față de Dumnezeu prin post. Ramadanul are o funcție religioasă, o funcție de sănătate (purifică organismul), o funcție mentală (întărește voința) și o funcție morală (ajută la înțelegerea suferinței oamenilor privați de hrană).
În cele 30 de zile cât ține Ramadanul 2023, musulmanii obișnuiesc să meargă la Masjid (moschee) și să petreacă câteva ore rugându-se și studiind Coranul. Pe lângă cele cinci rugăciuni zilnice, în timpul Ramadanului, adepții religiei islamice recită o rugăciune specială, care poartă denumirea de „Rugăciunea Taraweeh” (Rugăciunea de noapte). Durata acestei rugăciuni durează de obicei de 2-3 ori mai mult decât rugăciunile zilnice. Unii musulmani petrec toată noaptea în rugăciune.
În perioada Ramadanului trebuie alungate gândurile rele, insultele, criticile la adresa celor din jur, fumatul în timpul zilei sau minciunile.
De asemenea, în toată această perioadă, musulmanii vor consuma zilnic doar două mese în loc de trei câte au de obicei. Prima dintre acestea poartă denumirea de iftar și reprezintă momentul ruperii postului Ramadanului, care are loc imediat după apusul soarelui. Momentul celei de-a doua mese se numește sohour variază în funcție de preferințele personale ale fiecărui musulman, însă, în general, acest moment este amânat cât mai mult posibil până chiar înainte de răsăritul soarelui. Între iftar și sohour, oamenii au voie să mănânce și să bea cu generozitate.
Când are loc Ramadan în 2023
Trebuie menționat faptul că Hijri (calendarul islamic) se bazează pe rotațiile Lunii în jurul Pământului. Luna a noua a calendarului musulman, care în limba arabă înseamnă „mare căldură”, desemnează luna sacră de încetare a ostilităților în tradiția arabă preislamică. Potrivit Wikipedia.org, în raport cu calendarul gregorian, care este bazat pe rotația Pământului în jurul Soarelui și are 365 de zile, calendarul musulman cuprinde doar 354 de zile, motiv pentru care Ramadanul este decalat în fiecare an. Practic, lunile din anul Hijri au 29 sau 30 de zile, iar această variație face ca Ramadanul să înceapă cu 11 zile mai devreme decât anul precedent.
În aceste condiții, în 2023, Ramadanul va începe în ziua de miercuri, 22 martie, după ce luna va trece peste Mecca. Dat fiind faptul că această sărbătoare musulmană are o durată de 30 de zile, în anul curent, Ramadanul se va încheia în ziua de vineri, 21 aprilie. În același timp, zilele de sărbătoare ale Eid al-Fitr vor începe sâmbătă, 22 aprilie sau duminică, 23 aprilie.
Cine este scutit de la post de Ramadan 2023
Spuneam că postul în luna de Ramadan este obligatoriu pentru musulmanii de pretutindeni, însă cu toate acestea, există câteva categorii de oameni care sunt iertați și scutiți de la post, dacă aceștia nu pot să postească dintr-un motiv sau altul.
Astfel, în Sura Al-Baqarah (2:185), Allah a spus că femeile însărcinate și persoanele care sunt bolnave mintal sau fizic sunt scutite de la postul de Ramadan. De asemenea, mai sunt și alți musulmani care pot fi scutiți de la post în acceastă perioadă de 30 de zile. Este vorba despre călători, femeile care alăptează, femeile care se află în timpul ciclului menstrual, copiii care încă nu au ajuns la pubertate și persoanele în vârstă. Aceștia din urmă sunt scutiți de la postit de Ramadan doar dacă postul le va înrăutăți și mai mult starea de sănătate.
Citește și: Ce sărbători au musulmanii
Sărbătoarea Ramadanului în lume
În majoritatea țărilor islamice sau predominant musulmane, orele de muncă și cele de școală sunt scurtate în timpul sărbătorii de Ramadan. Hotelurile, însă, rămân deschise, la fel ca și restaurantele din incinta acestora. Îns chimb, toate celelalte restaurante și cafenele sunt în mare parte închise în timpul zilei, unele fiind închise doar pentru cină.
Pentru musulamnii care nu practică islamul, mesele, băuturile și țigările în timpul zilei sunt în general considerate inacceptabile. În unele țări, persoanele care nu respectă acest lucru este aspru pedepsit prin lege. De asemenea, femeile trebuie să aibă grijă să se îmbrace modest și într-un stil conservator astfel încât umerii, decolteurile și genunchii nu trebuie să se vadă în toată această perioadă.
Înainte de sfârșitul Ramadanului și de rugăciunea specială de Eid al-Fitr, toți musulmanii care au mai multă hrană decât au nevoie trebuie să plătească Zakat al-Fitr, care reprezintă o contribuție caritabilă cu produse alimentare de bază pentru sprijinirea oamenilor necăjiți.
În ultimele zile ale sărbătorii de Ramadan, musulmanii sărbătoresc „Laylat Al Qadr”, care este cea mai sfântă noapte din an. Aceasta comemorează noaptea în care cartea sfântă a musulmanilor, Coranul, i-a fost dezvăluită pentru prima dată profetului Mahomed.
Este important de reținut că Ramadanul este o perioadă de analiză spirituală, așadar este de preferat ca adepții islamului să evite formulări precum „Sărbători fericite” sau altele de acest gen. Musulmanii de pretutindeni se pot își pot exprima în toată perioada de 30 de zile urările de bine pentru Ramadan, rostind „Ramadan Kareem”, care se traduce prin „să aveți un Ramadan bogat”, sau „Ramadan Mubarak”, care se poate traduce prin „Ramadan binecuvântat”. După ultima zi de Ramadan, salutul se schimbă în „Eid Mubarak”.
Citește și: De ce poartă femeile batic în biserică
Foto:123rf.com
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!