Cuprins:
Ramadanul este perioada de o lună de zile a calendarului islamic, care marchează perioada lunii în care Profetul Mohamed a avut primele revelații. Vezi când începe Ramadan 2024!
Ce este Ramadan
Luna Ramadan este considerată a fi cea mai sfântă și mai sacră lună a calendarului islamic Hijri. Musulmanii cred cu fermitate că, în această lună, arhanghelul Gabriel a coborât din ceruri și a dezvăluit Mesajul Profetului Mahomed.
Ramadan (n.n. – în arabă رمضان – Ramaḍān, în persană Ramazan, în turcă Ramazan) este luna a noua din calendarul lunar islamic și reprezintă una dintre cele mai sfinte luni islamice. Ramadanul marchează o perioadă de post obligatoriu pentru toți musulmanii, precum și de binecuvântări și rugăciuni pentru a comemora revelarea Coranului către Profetul Mahomed.
Credința popoarelor musulmane se referă la faptul că unele dintre primele versete ale cărții sfinte islamice, Coranul, au fost dezvăluite profetului Mohamed în timpul lunii Ramadan, iar în acest moment se pune un accent suplimentar pe recitarea Coranului.
Musulmanii își bazează viața pe cinci dogme, și anume:
- Credința (Shahadah) – „Există un singur Dumnezeu adevărat (Allah), iar Mahomed este mesagerul (profetul) lui Dumnezeu”.
- Rugăciunea (Salah) – în fiecare zi trebuie rostite cinci rugăciuni.
- Dărnicia (Zakat) – trebuie să dăruiești săracilor pentru că totul vine de la Allah.
- Postul – pe lângă postul ocazional, toți musulmanii trebuie să postească în timpul Ramadanului. Postul necesită abținerea de la orice fel de mâncare, băutură și activitate sexuală de la răsărit și până la apus în fiecare zi din cele patru săptămâni. De asemenea, musulmanii cred că în această lună de Ramadan porțile către cer sunt deschise și cele ale iadului sunt închise.
- Pelerinajul la Mecca (Hajj) – ar trebui făcut cel puțin o dată în timpul vieții (în timpul lunii a douăsprezecea din calendarul islamic).
Când are loc Ramadanul
Trebuie menționat faptul că Hijri (calendarul islamic) se bazează pe rotațiile Lunii în jurul Pământului. Luna a noua a calendarului musulman, care în limba arabă înseamnă „mare căldură”, desemnează luna sacră de încetare a ostilităților în tradiția arabă preislamică.
În raport cu calendarul gregorian, care este bazat pe rotația Pământului în jurul Soarelui și are 365 de zile, calendarul musulman cuprinde doar 354 de zile, motiv pentru care Ramadanul este decalat în fiecare an. Practic, lunile din anul Hijri au 29 sau 30 de zile, iar această variație face ca Ramadanul să înceapă cu 11 zile mai devreme decât anul precedent.
Lunile calendaristice solare sunt formate din 30 sau 31 de zile, cu excepția lunii februarie. Lunile calendaristice lunare sunt formate din 29 sau 30 de zile. Prin urmare, Ramadanul poate dura fie 29 de zile, fie 30 de zile. Când Ramadanul se termină, musulmanii vor sărbători Eid al-Fitr sau „Festivalul încetării postului”. În cadrul acestei sărbători, copiii primesc cadouri de la familie și prieteni. De asemenea, musulmanii pot recita o rugăciune specială în dimineața de Eid, urmată de o sărbătoare comunitară cu mâncare și jocuri.
Când este Ramadan 2024
În anul 2024, Ramadanul va începe duminică, 10 martie, și se va încheia marți, 9 aprilie.
Lungimea și durata Ramadanului poate varia de la o țară la alta, în fiecare parte a lumii, în funcție de orbita soarelui din fiecare regiune. Musulmanii postesc, în medie între 11 și 16 ore pe zi, în funcție de regiunile din care fac parte.
Începutul Ramadanului, perioada de post, este determinat vizual când luna nouă este văzută la sfârșitul lunii a opta, Shaaban. Luna se sfârșește la apariția unei noi luni, în a zecea lună.
Ce sunt Suhur și Iftar
Musulmanii pot mânca o masă înainte de zori (incluzând de obicei proteine și grăsimi) cunoscută sub numele de „suhur” pentru a le susține în timpul zilei. Odată ce începe postul, chiar și a lua o înghițitură de apă este văzută ca întreruperea postului.
La sfârșitul fiecărei zile, postul este rupt cu rugăciune și o masă numită „iftar”. În seara de după iftar, se obișnuiește ca musulmanii să meargă în vizită la familie și prieteni. Postul se reia a doua zi dimineața.
În mod tradițional, postul Ramadanului este întrerupt cu curmale, apă, urmate de o masă ușoară. Cu toate acestea, există o gamă variată de rețete culinare care sunt făcute în special în timpul Ramadanului și sunt cunoscute în întreaga lume.
Obiceiuri și tradiții de Ramadan 2024
Ramadanul are funcție religioasă, rol de sănătate (purifică organismul), funcție mentală (întărește voința) și un rol moral (de a ajuta la înțelegerea suferinței oamenilor privați de hrană).
În cele 30 de zile, cât ține Ramadanul, musulmanii obișnuiesc să meargă la Masjid (moschee) și să petreacă câteva ore rugându-se și studiind Coranul.
Pe lângă cele cinci rugăciuni zilnice, în timpul Ramadanului, adepții religiei islamice recită o rugăciune specială, care poartă denumirea de „Rugăciunea Taraweeh” (Rugăciunea de noapte). Durata acestei rugăciuni durează de obicei de 2-3 ori mai mult decât rugăciunile zilnice. Unii musulmani pot petrece și toată noaptea în rugăciune.
În perioada Ramadanului trebuie alungate gândurile rele, insultele, criticile la adresa celor din jur. Cu toții trebuie să fie mai buni, mai îngăduitori și să-i ajute pe cei din jur, ma mult ca oricând.
De asemenea, în toată această perioadă, musulmanii consumă zilnic doar două mese în loc de trei câte au de obicei. Prima dintre acestea poartă denumirea de iftar și reprezintă momentul ruperii postului Ramadanului, care are loc imediat după apusul soarelui.
Momentul celei de-a doua mese se numește sohour variază în funcție de preferințele personale ale fiecărui musulman, însă, în general, acest moment este amânat cât mai mult posibil până chiar înainte de răsăritul soarelui.
În majoritatea țărilor islamice sau predominant musulmane, orele de muncă și cele de școală sunt scurtate în timpul sărbătorii de Ramadan.
Hotelurile, însă, rămân deschise, la fel ca și restaurantele din incinta acestora. În schimb, toate celelalte restaurante și cafenele sunt în mare parte închise în timpul zilei, unele fiind deschise doar pentru cină.
Pentru musulmanii care nu practică islamul, mesele, băuturile și țigările în timpul zilei sunt în general considerate inacceptabile. În unele țări, persoanele care nu respectă acest lucru este aspru pedepsit prin lege.
De asemenea, femeile trebuie să aibă grijă să se îmbrace modest, astfel încât umerii, decolteurile și genunchii nu trebuie să fie la vedere.
Înainte de sfârșitul Ramadanului și de rugăciunea specială de Eid al-Fitr, toți musulmanii care au mai multă hrană decât au nevoie, trebuie să plătească Zakat al-Fitr, care reprezintă o contribuție caritabilă cu produse alimentare de bază pentru sprijinirea oamenilor necăjiți.
În ultimele zile ale sărbătorii de Ramadan, musulmanii sărbătoresc „Laylat Al Qadr”, care este cea mai sfântă noapte din an. Aceasta comemorează noaptea în care cartea sfântă a musulmanilor, Coranul, i-a fost dezvăluită pentru prima dată profetului Mahomed.
În perioada Ramadanului, postul reprezintă modalitatea de curățare a sufletului, dar și perioada de sprijin și empatie pentru cei din jur, în special pentru cei mai puțin norocoși.
Cele mai cunoscute rețete pregătite de Ramadan 2024
Mâncare de bame
Ingrediente
- 800 g bame;
- 3-4 ardei;
- 500 g roşii;
- Sare, piper;
- 50 ml ulei de măsline, zeama de la o lămâie;
- un litru borş;
- 3 cepe;
- o legătură pătrunjel.
Mod de preparare
Se curăţă bamele de codiţe, se spală în apă călduţă şi apoi se opăresc într-un litru de borş, în câteva clocote. Separat, se curăţă ceapa, se toacă solzişori şi se căleşte în uleiul de măsline cât să devină sticloasă, apoi se adaugă ardeiul tăiat cubuleţe şi puţină apă.
Bamele se scot din borş, se lasă să se scurgă, apoi se adaugă în cratiţa cu ceapa şi ardeiul şi se lasă să fiarbă la foc mic. Se toarnă câte puţină apă caldă din când în când, să nu se lipească. Se lasă la fiert 10-15 minute.
Roşiile se opăresc, se decojesc, se zdrobesc cu blenderul, iar piureul obţinut se pune în cratiţa cu bamele. Se lasă să dea în câteva clocote apoi se bagă în cuptorul încins, la 180 de grade, pentru 10-20 de minute. Mâncarea de bame se servește ornată cu pătrunjel verde.
Dolma cu carne de miel
Ingrediente
- 1 kg de frunze proaspete de viță de vie;
- 300 g orez;
- 500 g carne de miel tocată;
- 1 ceapă mare, tocată fin;
- 1/2 legătură de mentă proaspătă;
- Sucul de la o lămâie;
- 2 căni de apă fierbinte;
- Sare și piper după gust.
Mod de preparare
Spală frunzele de viță de vie în apă rece. Dacă frunzele sunt prea mari, taie partea tare a codițelor cu un cuțit ascuțit. Pune frunzele într-un vas cu apă clocotită și lasă-le să se înmoaie timp de 5-10 minute. Scoate frunzele din apă și lasă-le să se scurgă.
Pregătirea umpluturii: Într-un castron mare, amestecă orezul, carne de miel tocată, ceapa tocată, menta și pătrunjelul tocate, uleiul de măsline, sucul de lămâie, sare și piper. Amestecă bine toate ingredientele până se omogenizează.
Umplerea frunzelor de viță de vie: Ia o frunză de viță de vie și așează-o pe o suprafață plană, cu partea lucioasă în jos. Pune aproximativ o lingură de umplutură în partea inferioară a frunzei. Începe să rulezi frunza, strângând-o ușor pe lateral, astfel încât umplutura să fie bine închisă în interior.
Continuă să rulezi frunza până când obții un sul compact. Repetă procesul pentru fiecare frunză de viță de vie și umplutură. Așază dolmele într-un vas de gătit, strâns una lângă alta, pentru a evita destrămarea în timpul gătirii.
Toarnă apă fierbinte în vasul de gătit, suficientă pentru a acoperi parțial dolmele. Acoperă vasul cu un capac și lasă-l să fiarbă la foc mic timp de aproximativ 45-60 de minute sau până când legumele sunt moi și orezul este complet gătit.
Dacă apa se evaporă prea repede, adaugă mai multă apă fierbinte pe parcursul gătirii. După ce dolmele sunt gata, poți să le lași să se răcească ușor în vasul de gătit.
Poți servi dolmele calde sau reci, în funcție de preferințe. Poți adăuga sos de iaurt, sos de roșii sau ulei de măsline peste dolme pentru un gust adițional.
Salată de vinete Baba Ganoush
Ingrediente
- Vinete proaspete;
- 2 linguri ulei de măsline;
- 3 linguri pastă de susan;
- 2 căţei usturoi;
- o roșie; sucul unei lămâi;
- Câteva fire pătrunjel;
- Sare; piper.
Mod de preparare
Tapetează cu folie de aluminiu tava mare de aragaz. Spală vinetele și taie-le în jumătăți. Aşează jumătăţile de vinete, unse cu ulei pe partea din interior. Lasă-le la copt 40 de minute şi apoi la răcit alte 15 minute.
Cu o linguriţă scoate miezul copt al fiecărei jumătăţi de vânătă. Mărunţeşte cu furculiţa sau cu tocătorul special/blenderul. Adaugă și restul ingredientelor: pasta de susan, sucul de lămâie, usturoiul pisat, sare şi piper, roșia tăiată cubulețe şi 2 linguri de ulei. Amestecă bine până obții o pastă omogenă. Lasă să se răcească în mod natural, la temperatura camerei.
Cataif cu brânză rețetă pentru Ramadan
Ingrediente
- 500 gr tăieței pentru cataif;
- 300 gr unt;
- 250 gr mozzarella;
- Ingrediente pentru sirop
- 600 gr zahăr;
- 300 ml apă;
- Zeama de la o lămâie.
Mod de preparare
Topește untul la bain-marie. Toacă tăiețeii mărunt și peste adaugă untul topit acoperind uniform fideaua. Pune într-o tavă pentru cuptor jumătate din cantitatea de fidea și presează bine cu o lingură de lemn pentru a obține un strat cât mai compact.
Deasupra presară mozzarella pe care ai ras-o cu o răzătoare cu găuri mai mari, iar deasupra pune restul de tăieței cu unt. Presează la fel cum ai făcut și cu primul strat.
Dă tava la cuptor pentru aproximativ 40 de minute, la 170 de grade, sau până când observi că s-a rumenit deasupra. Pentru a pregăti siropul, pune într-o cratiță apa cu zahărul, iar când zahărul se topește și începe să fiarbă siropul, adaugă și zeama unei lămâi. Lasă să fiarbă la foc mic pentru 3-5 minute, apoi ia de pe foc.
Când ai scos tava din cuptor, toarnă siropul fierbinte. Ai grijă să pui sirop uniform, pe toată suprafața desertului. Fideaua va absorbi siropul. Cataiful cu brânză este gata și se poate consuma imediat.
Descoperă mai multe rețete de cataif
Rețeta clasică de baclava turcească
Ingrediente pentru blat
- Un pachet foi de plăcintă;
- 700 g de nuci și semințe;
- 200 g unt cu minim 82% grăsime;
- 100 ml ulei.
Ingrediente pentru sirop
- 400 ml apă;
- 400 g zahăr;
- 4 linguri de miere;
- Zeama de la jumătatea unei lămâi;
- 4 felii de lămâie;
- Scorțișoară;
- Două plicuri zahăr vanilat.
Mod de preparare
Pregătește siropul astfel. Pune apa într-o cratiță la fiert, adaugă zahărul, feliile de lămâie, scorțișoara și amestecă până când zahărul se dizolvă. Toarnă apoi mierea și zeama de la lămâie, amestecă și lasă să se răcească.
Mărunțește jumătate din cantitatea de nucă, iar cealaltă jumătate doar taie-o cu un cuțit în bucățele mai mici. Împarte foile de aluat în 3 părți egale. Unge fiecare foaie de aluat cu ulei sau unt, apoi așază prima treime de foi într-o tavă pentru cuptor.
Pune peste jumătate din cantitatea de nucă, acoperă apoi cu a doua treime de foi, pe care le-ai uns cu ulei sau unt, apoi adaugă iar nucă măcinată și pune deasupra ultimul strat de foi, ultima treime.
Unge deasupra foaia de plăcintă și taie toată prăjitura în pătrățele sau triunghiuri, în tavă. În cuptorul preîncălzit, pune baclavaua pentru 40-50 de minute, la 175 de grade, sau până când se rumenește.
Imediat cum ai scos-o din cuptor toarnă siropul răcit. Ai grijă să însiropezi prăjitura uniform. Lasă apoi baclavaua să se răcească, dă la rece câteva ore la frigider, sau chiar peste noapte, pentru ca siropul să pătrundă perfect în toată baclavaua.
Iată și alte rețete de baclava
Sursă info: wikipedia.org
Sursă foto: 123rf.com
Citește și: Ce nu trebuie să faci imediat după ce mănânci