Cuprins:
Ce sunt rapanele
Rapanele au fost semnalate prima oară în Marea Neagră. Își au originea în Marea Japoniei, Marea Chinei și Marea Galbenă. Rapanele sunt gastropozi de talie mare.
Au chochilia globuloasă și groasă. Este spiralată și compusă din 7-8 spire separate. Poate atinge o grosime de 190/160 mm. Suprafața este diferit ornamentată și are un șir de mameloane dispuse în spirală.
Deschizătura este largă, de formă ovală și strălucitoare în interior, cu o culoare portocaliu-roșcată.
Culoarea cochiliei poate fi de la galben pai la roșiatic maronie și adesea are benzi maro sau striuri colorate. Interiorul ei este portocaliu aprins, galben sau maro.
Rapanele se înmulțesc prin ouă, iar durata incubării este de aproximativ 17 zile. Ele trăiesc peste 10 ani, iar în doi ani devin adulți.
Rapanele sunt considerați prădători din cauza înmulțirii rapide și a faptului că mănâncă midii și stridii, două specii de moluște importante în filtrarea apei mării, dar și cu o mare valoare economică.
Rapanele sunt cunoscut pentru proprietățile sale afrodiziace, iar în România se pot consuma la restaurante de pe litoral. Deși ele sunt mai mult exportate din captură decât consumate la nivel local.
În 2018, Agenția Națională de Pescuit a interzis recoltarea de rapane în mod industrial și le permite pescarilor să le culeagă doar cu mâna.
Hotărârea a fost luată pentru protejarea calcanului. Până în 2018, operațiunea s-a făcut industrial, cu plasele.
În 2017, în România s-au pescuit aproape 10.000 de tone de rapane, motiv pentru care au fost importați. La noi se consumă anual o sută de mii de tone de pește și alte specii acvatice, dar doar 20.000 de tone provin din apele românești.
Cum să gătești rapane
Poți găti rapane în mai multe feluri. Cel mai bine este să le tragi puțin la tigaie, astfel încât gustul lor natural să rămână întact.
Acești melci sunt delicioși cu unt, pătrunjel și usturoi, serviți cu pâine prăjită, dar sunt buni și dacă îi faci pane, ca gustare sau aperitiv.
Poți face rapanele și pe grătar sau la cuptor, într-un sos de vin. Tot ce trebuie să știi este că rapanele nu trebuiesc gătite prea mult timp.
Câteva minute pe foc sau la cuptor sunt suficiente pentru rapane gustoase. Merg de minune cu sosuri lichide, precum sos de vin sau orice sos pe bază de lămâie și unt.
Se asezonează cu sare și piper și se servesc cel mai adesea cu pătrunjel tocat mărunt.
Rețete cu rapane
Rapane cu sos de vin și usturoi
- 500 g rapane (proaspete sau congelate)
- 4-5 căței mari de usturoi (sau mai mulți, după gust)
- 150-200 ml vin alb sec
- 100 g unt
- o legătură pătrunjel
- zeama de la o lămâie
- sare, piper
- 1 ardei iute
După ce au fost prefierte, se scoate carnea de la rapane și se curăță. Se spală și se freacă bine cu sare grunjoasă, apoi se lătește cu apă rece.
Într-o tigaie se pune untul, se adaugă rapanele și se sotează. Când au făcut o crustă se pune usturoiul ras prin răzătoare.
Se adaugă vinul și se fierbe la foc mare. Se pune ardeiul iute, se oprește focul și se pune pătrunjel, zeamă de lămâie, sare și piper.
Rapane cu sos cremos
- 500 g rapane (proaspete sau congelate)mari
- 4-5 căței de usturoi
- 150-200 ml vin alb sec
- 100 g unt
- o legătură pătrunjel
- zeama de la o lămâie
- sare, piper
- smântână lichidă
Se scoate carnea din cochiliile de rapane fierte și se curăță. Se pune untul în tigaie și se adaugă rapanele. Când devin aurii se adaugă usturoiul tăiat feliuțe și apoi vinul.
Când vinul s-a evaporat se adaugă smântâna lichidă, condimentele și gătește puțin.
Se oprește focul, se adaugă zeamă de lămâie, pătrunjel și încă puțin piper.
Se servesc cu felii de pâine prăjită.
Tocăniță de rapane
- 1 kg rapane
- 5 căței usturoi
- 1/2 lămâie
- 100 ml ulei
- 1 ardei iute
- 500 g roșii
- o legătură pătrunjel
- 100 ml vin alb
- sare
- piper
- cimbru
- dafin
- busuioc
Carnea de rapane se spală bine și se taie în bucăți mici. Se pune zeama de lămâie și sare peste ele. Se curăță usturoiul și se taie roșiile cuburi. Se toacă ardeiul și pătrunjelul.
Se pun rapanele în tigaie cu ulei încins, apoi usturoiul, ardeiul tocat iute și puțină sare. Se pune cimbrul, foaia de dafin și busuioc.
Se sotează bine și după câteva minute de adaugă roșiile. Se amestecă, se pune vinul și se lasă la fiert măcar 5 minute până se evaporă alcolul.
La final se adaugă pătrunjel tocat, sare și piper. Se servește cu mămăligă sau cartofi prăjiți.
Citește și: Alimentul pe care trebuie să-l consumi mai des, în orice anotimp. Ce beneficii uimitoare are
Sursa foto: 123rf.com