Descoperă cele mai interesante rase de papagali și cum se îngrijesc ele:
Cuprins:
Despre papagali
Papagalii sunt membri ai ordinului Psittaciformes, care include peste 350 de specii de păsări, inclusiv perusi, macaws, cockatiels și cockatoos. Deși există multe rase de papagali, toate speciile de papagali au câteva trăsături în comun. De exemplu, pentru a fi clasificată ca papagal, pasărea trebuie să aibă ciocul curbat, iar picioarele trebuie să fie zigodactile, ceea ce înseamnă că există patru degete pe fiecare picior, cu două degete îndreptate înainte și două îndreptate înapoi.
Deoarece ordinea papagalilor include atât de multe specii diferite, dimensiunile papagalilor variază foarte mult. Papagalii pot varia în mărime de la aproximativ 8,7 până la 100 centimetri și cântăresc de la 64 g până la 1,6 kg, în medie. Cel mai greu tip de papagal din lume este kakapo, care poate cântări până la 4 kg. Cel mai mic papagal este papagalul pigmeu, care are aproximativ 8 cm înălțime și cântărește doar 10 g.
Rase de papagali vorbitori
Papagal Jako
Specia de papagal jako este foarte populară pentru cei care aleg păsările drept animal de companie. Numit și marele gri african, papagalul jako este sociabil și chiar imită cuvintele oamenilor.
Papagalul jako sau marele gri african este o specie ce are denumirea științifică de Psittacus erithacus. Papagalul gri african este un papagal de mărime medie având aproximativ 30 cm lungime și o greutate cuprinsa intre 300 și 500 de grame.
Papagalii africani gri sunt păsări foarte active cu o voce moderată, foarte curioși, plini de energie și foarte robuști. Papagalii Jako, cunoscuți și sub denumirea de “Gri africani”, sunt deosebiți prin faptul că pot învață cuvinte mult mai ușor decât alți papagali vorbitori. Dacă un papagal are capacitatea de a asimila câteva zeci de cuvinte, cei din rasa Jako rețin chiar și două sute. Sunt cei mai guralivi papagali.
Papagal Amazonian
Papagalul Amazonian este foarte apreciat în primul rând datorită abilității sale de a vorbi, pentru personalitatea sa prietenoasă și pentru ușurința cu care poate fi dresat să execute diverse giumbușlucuri. Amazonienii ajung să trăiască chiar și peste 50 de ani, astfel că poate fi un membru al familiei pentru tot restul vieții.
Papapgalul Amazonian este de fapt denumirea pe care o au nu mai puțin de 31 de specii. Sunt păsări masive, în mare parte lungi de 25 până la 40 cm , cu pene de coroană ușor erectile și o coadă destul de scurtă, pătrată. Penajul lor predominant verde este marcat cu alte culori strălucitoare, în principal pe partea superioară a capului. Papagalii Amazonieni trăiesc în pădurile tropicale din Indiile de Vest și Mexic până în nordul Americii de Sud. Sunt greu de reprodus și pot fi foarte agresivi. Cei care pot fi obișnuiți în voliere sunt Amazonul cu fața albastra (A. aestiva) din Brazilia și Papagalul cu coroană galbenă (A. ochrocephala) cu pene galbene pe cap și gât, o pată roșie pe aripi și un vârf galben de coadă.
Alte rase de papagali
Peruși
Specia de papagal peruș este una dintre cele mai apreciate specii de papagali de companie. Perușii sunt păsări sociabile și foarte frumoase ca aspect.
Perușii sunt păsări mici, cu greutatea medie de 50 de grame, lungimea depășind ușor 20 cm. Deși culoarea originară a perușului este verde, în urma domesticirii și a selecției îndelungate, s-au obținut cele mai variate culori, începând cu diferite nuanțe de verde cu sau fară capul galben, apoi exemplare turcoaz, verzi-gălbui, galbene, albastru deschis, albicioși până la alb pur, cu ochii roșii. Așadar, în prezent, penele perușilor sunt foarte colorate: mov, alb, albastru, verde, galben. Capul este brăzdat întotdeauna de dungi negre.
Specia de papagal peruș nu este recunoscută pentru abilitățile de vorbire. Ceea ce trebuie reținut este faptul că doar masculii își pot dezvolta această capacitate de a vorbi, reușind să imite cuvinte pe care le aude sau cântecul altor păsări.
Papagali nimfă
Papagalul nimfă, specie a cărei denumire științifică este Nymphicus hollandicus, face parte din familia Cacatuidae. Exemplarele din această specie pot fi domesticite cu ușurință. Acești papagali nu pot învăța cuvinte, însă reproduc alte sunete și melodii.
Papagalii nimfă au o lungime aproximativă de 35–40 cm și o greutate de 90–110 grame. Penajul și culorile acestor papagali sunt deosebite. Masculul este în mare parte gri iar capul este galben cu două cercuri roșii pe obraji, diferența față de femelă este că acest punct sau cerc roșiatic este mult mai intens la mascul.
Papagalul Amorez
Papagalul Amorez, a cărui denumire științifică este Agapornis cana este răspândit în toată insula Madagascar mai puțin zona centrală. A fost introdus cu succes în mai multe insule mici din oceanul Indian: Mauritius și Rodriguez, pe insula Mahe, insulele Comore și insula Zanzibar. Prefera pădurile mai deschise decât cele dese. Se mai numește și lovebird. A primit această denumire pentru că sunt pasări foarte atașate de partenerul lor.
Cum se îngrijesc papagalii
Papagalii nu sunt animale de companie ideale pentru oricine. Sunt gălăgioși și au nevoie de multă atenție, de aceea informează-te în privință personalității lor înainte de a aduce unul acasă. Toți membrii familiei tale ar trebui să fie de acord cu achiziționarea papagalului pentru că este ca o investiție pe termen lung și necesită multă îngrijire. De obicei, Papagalilor nu le plac copiii mici pentru că sunt gălăgioși, țipă sau fac mișcări bruște. Un astfel de comportament îi sperie. De aceea, dacă vrei neapărat un papagal, așteaptă că cei mici să mai crească.
Colivia papagalilor trebuie curățată zilnic, căci altfel se poate transforma într-un focar de infecție, plin de bacterii și germeni. Nu doar partea de jos, unde ajunge găinațul, trebuie luată în considerare, ci și vasele de apă și mâncare, acestea trebuind dezinfectate frecvent.
Hrana trebuie luată din magazine specializate și trebuie să fie potrivită speciei sale, astfel încât să nu reprezinte un pericol.
Este indicat să aibă și un bol mai mare, cu apă călduță, unde să se poată scălda. Dacă nu, stropește-l cu câțiva stropi de apă și îl vei vedea cum își înfoaie penele și începe să se ciugulească. Nu-l lăsa imediat să iasă din colivie pentru că atunci când are penele ude, aptitudinile lui în ceea ce privește zborul lasă de dorit și se poate accidenta.
Pentru a evita îmbolnăvirea, papagalii trebuie tratați cu cea mai mare atenție. Din păcate, cei mai mulți stau singuri chiar și 10 ore pe zi, timp în care ciupesc din orice se află în jurul coliviei. Prin urmare, ai grijă unde o poziționezi, pentru că papagalii sunt curioși din fire. E motivul pentru care mulți papagali ajung la veterinar otrăviți sau cu probleme de ordin digestiv.
În comerț vei găsi multe jucării pentru diverse rase de papagali, de diverse culori și mărimi, de obicei din acryl. Ele sunt rezistente și nu prezintă pericol. Ai grijă ce alte lucruri îi introduci în cușcă: crengile și frunzele copacilor pot să fie stropite cu substanțe toxice.
Cum înveți papagalul să vorbească
Repetă același cuvânt de mai multe ori, de câteva o ri pe zi până ce papagalul îl învață. Abia când a început să reproducă un singur cuvânt, poți începe să-l înveți un altul. Ai în vedere că anumite cuvinte repetate des pot fi învățate de papagal și fară voia ta.
Curiozități despre papagali
- Papagalii sunt foarte buni imitatori și pot copia sunetele pe care le aud în mediul lor. Pot copia chiar cuvintele umane și râsul. Papagalul cenușiu african (Psittacus erithacus) este unul dintre cei mai buni în acest domeniu, iar unul devenit celebru și numit Alex (1965-2007) a fost considerat cel mai deștept papagal din lume.
- Kakapo este una dintre cele mai longevive păsări din lume; pot trăi mai mult de 90 de ani.
- Cacatuii au un grup de pene deasupra capului pe care le pot muta. Când sunt afișate complet, aceste pene seamănă cu un mohawk. Cacatoul poate, de asemenea, să retragă penele, astfel încât acestea să se întindă pe cap.