Cuprins:
Simpaticele animăluțe sunt sărbătorite printr-o zi dedicată de Ziua Internațională a Pisicii, indiferent de rasă ori dimensiune. Această zi este dedicată felinelor pentru a crește gradul de conștientizare al oamenilor față de nevoile pisicilor.
Dacă ai aflat deja cele mai interesante curiozități despre pisici, atunci iată și care sunt cele mai populare rase de pisici.
Descoperă și care sunt cele mai frumoase pisici din lume.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 3Câte rase de pisici există
Pisicile cu pedigree reprezintă doar 5% din populația totală de pisici din lume. Și cu toate astea, există 71 de rase de pisici, fără a încadra aici și pisicile obișnuite, care nu sunt incluse în nicio rasă și sunt cunoscute drept „pisica de casă cu păr scurt”.
Dar dacă vorbim de câte rase de pisici există, părerile privind numărul raselor sunt împărțite chiar și în rândul crescătorilor specializați.
Asociația Internațională a Pisicilor (TICA) recunoaște 71 de rase de pisici.
De cealaltă parte, Fédération Internationale Féline înregistrează rase de pisici din 41 de țări și teritorii din Europa, Asia și America de Sud și recunoaște 48 de rase genealogice.
Cele mai populare rase de pisici
- Pisica Birmaneză
- Pisica Ragdoll
- Pisica American Shorthair
- Pisica Siameză
- Pisica Persană
- Pisica Exotic Shorthair
- Pisica Maine Coon
- Pisica Orientală
- Pisica Sphynx
- Pisica Abisiniană
Rase de pisici care nu lasă păr
Pisica Sphynx
Este una dintre cele mai cunoscute rase de pisici care nu are păr, ci doar puțin puf. A fost prima rasă de pisici fără păr, care a fost crescută în mod special pentru această caracteristică. Aceasta nu are mustăți, nici gene, ochii au forma alungită, corpul are musculatură puternică, iar picioarele sunt lungi și subțiri. Pentru că nu are păr, pisica Sphynx este mai sensibilă la temperaturi scăzute.
Pisica Donskoy
Se aseamănă foarte mult cu pisica Sphynx, însă, spre deosebire de rasa Sphynx, aceasta are o temperatură mai mare a corpului și suportă mai ușor frigul. Pielea acestor pisici este asemănătoare cu cea a oamenilor, deoarece transpiră atunci când este foarte cald afară, ba chiar se bronzează dacă stă prea mult timp la soare.
Sunt pisici foarte jucăușe, care adoră să fie plimbate pe umeri de către stăpân.
Pisica Peterbald
Pisica Peterbald este recunoscută de Federația Felină a Rusiei încă din anul 1996, iar mai târziu a fost recunoscută și pe plan mondial. Este întâlnită și sub denumirea de Sphynxul de Petersburg, Sfinxul de Sankt Petersburg sau Pisica orientală fără păr.
Este o pisică foarte activă, jucăușă, sociabilă și extrem de inteligentă.
Pisici care nu lasă păr – pisica Bengaleză
Pisica Bengaleză are un aspect lucios, o musculatură puternică și o blană pătată sau marmotată, deasă și luxuriantă. Are ochii în formă de migdală, urechi mici și mustăți proeminente și este extrem de jucăușă. Nu există o felină care să aibă acest aspect auriu sau perlat ca al acestei rase de pisici.
Pisica Russian Blue
O pisică cu un corp elegant și grațios, picioare lungi, subțiri, corp alungit, mustăți proeminente și urechi mari. Aceasta are o blană dublă, cu un strat inferior foarte des, dar o blană scurtă și moale care nu lasă păr. Culoarea blănii este de un albastru uniform cu un luciu argintiu.
Rase de pisici albe
Pisica Balineză
Este una dintre cele mai elegante feline, de talie medie, corp subțire și grațios, urechi mari și ochi rotunzi, ușor alungiți. Pisica Balineză are o blană albă, fină, mătăsoasă și curgătoare, care stă frumos așezată pe corp. În SUA, pisicile de tip balinez care au marcaje suplimentare față de cele acceptate pentru Balineză sunt cunoscute sub numele de Javaneze.
Pisica Burmilla
Cu o constituție medie, pisicile Burmilla sunt extrem de drăgălașe și iubitoare. Au un corp bine structurat, îndesat, musculos și cu spatele drept și puternic. Capul are forma ușor alungită, ochii sunt expresivi și își pot schimba culoarea de la auriu până la verde. Aceasta se diferențiază ușor de alte rase de pisici deoarece are un marcaj distinct sub forma literei „M” pe frunte.
Pisici negre
Pisica Bombay
Are o constituție medie, blană lucioasă, un corp ferm și puternic, cu spate drept și musculos. Are capul ușor rotunjit, urechi rotunjite, bot mare și turtit, ochi arămii sau aurii, rotunjiți și foarte expresivi. Pielea de pe nas, dar și conturul ochilor sunt negre și pernuțele labelor sunt negre sau maro închis.
Alte rase populare de pisici
- Cornish Rex;
- American Wirehair;
- Rasa Asian;
- Australian Mist;
- Pisica Birmaneză;
Igiena și îngrijirea pisicilor
Chiar dacă știm deja despre pisici că se curăță singure zilnic, pentru o igienă corespunzătoare este recomandat să respecți câteva reguli. Iată cu presupune îngrijirea și igienizarea unei pisici.
Periajul pisicilor
Periajul regulat al blănii ajută atât la sănătatea pisicii, odată cu periajul poți observa dacă pe blană există paraziți externi precum purici sau căpușe, dar ajută și la înfrumusețarea blănii și eliminarea părului în exces, evitând astfel formarea ghemurilor de blană la suprafață.
Periajul se poate face de câte ori este nevoie, dar în special, mai des, zilnic sau o dată la două zile, în perioadele în care pisicile năpârlesc, respectiv primăvara și toamna. Cu o perie specială pentru părul pisicilor, periajul se face cu mișcări în sensul de creștere a firelor de păr, apoi în sens invers.
Pisicile care au părul scurt au nevoie de periere doar o dată pe săptămână, în timp ce pisicile cu păr mult pot fi periate chiar și zilnic, ori la două zile. Pentru pisicile cu păr mediu, este nevoie de o perie cu dinți mai mari, din metal.
Igiena orală a pisicilor
Pisicile au nevoie de igienă orală pentru a preveni afecțiuni precum inflamarea gingiilor, probleme la nivelul sistemului digestiv, respirație urât mirositoare și chiar pierderea danturii. Pentru periajul dinților se folosește o periuță de dinți specială pentru pisici, împreună cu o pastă de dinți specială. Se periază zilnic dinții pisicuțelor, pentru a evita formarea tartrului.
Tăierea unghiilor pisicuțelor
Tăirea ghearelor la pisici se face ori de câte ori este cazul și trebuie începută cât mai devreme, pentru a evita eventualele neplăceri pe care le pot provoca prin zgârieturi. Pentru tăiere se folosește un clește ghilotină și se începe mereu cu vârful alb al unghiei, păstrând distanța de căpătul triunghiului roz, respectiv partea cărnoasă a unghiei pisicii.
Cum se face baie pisicilor
Pentru spălarea pisicilor este nevoie de un șampon special, ales în funcție de rasa pisicii, care să aibă un pH acid, potrivit pielii și blănii lor. Blana pisicilor se spală prin mișcări lente, în felul se poate înlătura și excesul de păr, și se insistă pe zonele murdare. Se clătește bine cu apă curată blana, evitând nasul, ochii și urechile. Se șterge blana cu un prosop curat, din bumbac, după care, dacă este cazul, se poate folosi și un uscător de păr.
Curățarea litierei pisicii
Nisipul din litiera pisicii trebuie și el schimbat regulat, altfel poate acumula o serie de bacterii, dar și un miros neplăcut. Astfel, litiera se poate schimba ori de câte ori este nevoie, chiar și zilnic dacă este cazul. Trebui înlocuit cu un nisip curat.
Alimentația pisicilor – ce este recomandat să mănânce felinele
Pentru o viață sănătoasă, pisica are nevoie de hrană echilibrată, variată și bogată în proteine. Carnea este alimentul care le asigură pisicilor trei nutrienți esențiali pentru o dezvoltare sănătoasă, și anume: taurina, nutrient esențial pentru inimă și vedere, acid arahidonic, nutrient esențial pentru sănătatea pielii și a blănii, vitamina A, nutrient important pentru vedere și blană.
Hrana pisicii trebuie să fie adaptată vârstei acesteia. Abia de la vârsta de 12 luni, o pisică adultă sănătoasă va putea primi toți nutrienții de care are nevoie printr-o dietă echilibrată. Necesarul optim de nutrienți de care pisica are nevoie poate fi obținut dintr-o varietate de mâncăruri, respectiv hrană uscată și hrană umedă.
Beneficiile hranei uscate pentru pisici
Hrana uscată are avantajul că poate fi păstrată și depozitată ușor. Aceasta poate fi pusă în bolul pisicii și poate sta o zi întreagă fără să se altereze. În acest fel, pisica își poate lua gustarea în orice moment dorește. De asemenea, hrana uscată ajută pisicile să își îmbunătățească sănătatea dentară.
Beneficiile hranei umede pentru pisici
Hrana umedă oferă un beneficiu major pisicilor, și anume furnizează o cantitate suplimentară de apă și le menține hidratate. De asemenea, reduce și probabilitatea apariției problemelor de sănătate la nivelul rinichilor sau tractului urinar. Pisicile pot fi hrănite mixt, și cu hrană uscată și cu hrană umedă.
Sursă foto: Shutterstock.com
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
andreea28s • 14.01.2024, 16:54
Bengaleza si Balineza sunt cele mai frumoase. Dar nu imi doresc sa am pisici
DyVeOa • 10.01.2024, 15:26
Sunt posesoare de pisica si catel deci am bifat formula completa de familie extinsa. :) Pisica noastra este o "street-ărița" (daca exista termenul :) neagra cu ochi aurii zici ca este rasa pura Bombay si pot spune ca ne-a dresat perfect. Idem si despre catel ref la dresaj!