Pandişpan cu mere

Ingrediente: aluat – două ouă, 60 g nucă măcinată, 60 g zahăr, 60 g făină, un plic de zahăr vanilat, o jumătate de linguriţă de praf de copt, un praf de sare; umplutură – 5-6 mere, zeama de la o jumătate de lămâie, 15 jumătăţi de miez de nucă; decor – zahăr pudră.

Preparare: se macină nuca, iar merele se spală, se curăţă şi se taie în sferturi, se aşază pe o farfurie şi se stropesc cu zeama de lămâie. O formă cu margine detaşabilă (24 cm diametru) se unge cu ulei şi se tapetează cu făină. Se încinge cuptorul la foc mediu spre mic. Ouăle, zahărul, zahărul vanilat şi praful de sare se bat cu mixerul până devin spumă. Se încorporează nucile, apoi făina împreună cu praful de copt se toarnă în ploaie, amestecând încet cu o lingură de lemn. Se toarnă în forma pregătită, se nivelează cu lingura şi se aşază în aluat sferturile de mere, iar între ele se pune miezul de nucă. Se ţine în cuptor cam 20 de minute, până se rumeneşte puţin deasupra (se face testul cu scobitoarea). Se lasă la răcit în formă, apoi se pudrează cu zahăr.

Ciocolată de casă

Ingrediente: 250 g lapte praf integral, 125 g unt cu 80-82% grăsime, 100 ml apă, 40 g cacao, 150 g zahăr, două plicuri de zahăr vanilat, o păstaie de vanilie, 100 g nuci prăjite, un vârf de cuţit de sare.

Preparare: se pun zahărul, zahărul vanilat, sarea şi apa într-o crăticioară, pe foc mediu, şi se amestecă până când zahărul este complet topit. Când s-a format o spumă albă la suprafaţă, se mai lasă 5 minute, se stinge focul şi se adaugă imediat untul topit la temperatura camerei şi seminţele păstăii de vanilie. Se amestecă până când untul se topeşte şi e încorporat în siropul de zahăr. Laptele praf şi cacaua se amestecă şi se cern, apoi se adaugă treptat în sirop, amestecând continuu. Se pun şi nucile şi se amestecă. Se tapetează o formă cu folie de plastic alimentară şi se toarnă ciocolata. Se nivelează şi se dă la rece 3-4 ore. Se taie cu ajutorul unui cuţit cu lama umezită.

Biscuiţi

Ingrediente: 260 g făină, 200 g unt cu 65% grăsime, 10 g cacao, 100 g zahăr pudră, o linguriţă de esenţă de vanilie, 150 g miez de nucă, un albuş.

Preparare: se mixează untul (la temperatura camerei) cu zahărul. Se adaugă esenţa de vanilie şi făina cernută împreună cu cacaua. Se omogenizează. Trebuie să obţii un aluat care nu se lipeşte de mâini, dar este moale. I se dă o formă de bilă, se înveleşte în folie alimentară şi se lasă la rece jumătate de oră. Se încălzeşte cuptorul la 180 de grade şi se pune hârtie de copt în tavă. Se bate bine albuşul, iar nuca se toacă grosier. Se iau cu mâna bucăţi mici de aluat şi se formează biluţe de mărimea unei nuci, care se aplatizează şi se pun în tavă. Miezul de nucă şi albuşul se amestecă şi se foloseşte pentru a orna fiecare biscuit. Se dă tava la cuptor pentru 20 de minute. Se mănâncă reci.

Îngheţată

Ingrediente: 3 gălbenuşuri, două linguri cu vârf de zahăr, 50-100 g miere, 40 ml lichior de nuci (sau sirop de arţar), 300 ml smântână dulce pentru frişcă, 50-80 g miez de nucă.

Preparare: se pun nucile într-o tigaie antiaderentă, la foc mic, se presară o lingură de zahăr şi se lasă să se caramelizeze (zahărul trebuie să se topească), amestecând continuu. După ce se răcesc, se mărunţesc. Gălbenuşurile se bat cu zahărul rămas, la bain-marie. Se încorporează mierea cu un tel şi se bate compoziţia până devine spumă. Se scoate castronul din bain-marie şi se amestecă deasupra unui bol cu apă rece până se răceşte. Se încorporează nucile caramelizate şi lichiorul/siropul. Se bate frişca, se adaugă la compoziţie şi se omogenizează. Se toarnă într-un vas de plastic şi se bagă la congelator. În prima oră de congelare, se scoate cam la fiecare 20 de minute şi se amestecă viguros, ca să nu se formeze ace de gheaţă. Se lasă apoi la congelator pentru cel puţin alte 3 ore.

Brioşe

Ingrediente: două ouă, 150 g zahăr brun, 150 ml ulei, 150 g smântână cu 25% grăsime, o linguriţă de esenţă de vanilie, 3 linguriţe de scorţişoară, 200 g făină, un plic de praf de copt, 100 g miez de nucă.

Preparare: miezul nucilor se sfămână în bucăţi mici. Ouăle se bat cu zahărul până când acesta se topeşte, se adaugă apoi uleiul, vanilia şi două linguriţe de scorţişoară. Se pune şi smântâna, după care se amestecă făina cernută cu praful de copt şi se încorporează treptat în aluat. La sfârşit se adaugă miezul de nucă. Se pun hârtiuţe în tava de brioşe şi se toarnă aluatul. Tava se introduce apoi în cuptorul încins pentru aproximativ 20 de minute. Se lasă la răcit cam 30 de minute înainte de a se pudra cu scorţişoara rămasă.

Baclava

Ingrediente: 375 g miez de nucă zdrobit, 160 g miez de fistic crud pisat, o jumătate de linguriţă de scorţişoară, o lingură de zahăr pudră, 350 g unt, un pachet de foi de plăcintă; pentru sirop – 250 g zahăr, 170 ml apă, 3 cuişoare întregi, 3 linguriţe de zeamă de lămâie.

Preparare: se topeşte untul şi se ung cu el baza şi părţile laterale ale unei tăvi dreptunghiulare termorezistente. Se amestecă nucile, fisticul, scorţişoara şi zahărul pudră. Se împart foile de plăcintă în două. Se aşază foile din primul calup în tavă şi fiecare se unge cu unt topit. Peste ele se întinde amestecul de nuci şi fistic. Se acoperă cu celelalte foi de plăcintă, fiecare unsă cu unt topit. Se unge toată prăjitura cu untul rămas şi se taie în pătrate cu un cuţit ascuţit. Se bagă la cuptor cam 30 de minute, la foc mediu. Între timp, se fierbe siropul din zahăr, cuişoare, apă şi suc de lămâie timp de 10 minute pe foc mic, amestecând din când în când. Acest sirop se toarnă peste baclavaua proaspăt scoasă din cuptor. Se serveşte după ce s-a răcit (minimum 4 ore).

Chec

Ingrediente: 70 g unt, o jumătate de ceaşcă de zahăr brun pudră şi una de zahăr alb, două ouă, două linguriţe de esenţă de vanilie, o linguriţă de bicarbonat de sodiu, o cană şi un sfert de nuci tocate + trei banane coapte, două ceşti de făină.

Preparare: se topeşte untul şi se amestecă bine cu zahărul. Se adaugă ouăle, bicarbonatul de sodiu şi vanilia şi se amestecă iar. Bananele tăiate felii se adaugă în compoziţie, urmate de o cană de nuci. Se încorporează apoi făina. Se toarnă aluatul obţinut într-o tavă de chec tapetată şi se presară deasupra nuca rămasă. Se lasă la cuptor cam 40 de minute, până se rumeneşte.

 
 

Urmărește-ne pe Google News