Descoperă lucruri surprinzătoare și curiozități despre râs:
Cuprins:
Cum arată râsul
Râsul, specie a cărei denumire științifică este Lynx reprezintă un grup al celor patru specii de feline sălbatice de mărime medie. Toate sunt considerate ca făcând parte din genul Lynx, dar unii specialiști le clasifică făcând parte din genul Felis căruia îi aparține pisica sălbatică și pisica de casă.
Studiile făcute cu ceva ani în urmă aratau că râsul carpatin, râsul roșu și râsul canadian sunt încă reprezentate de populații suficiente pentru a asigura continuitatea speciei. Râsul iberic este însă pe cale de dispariție.
Râsul are mărimea asemănătoare cu cea a câinelui. Aceste animale au între 70 și 150 cm lungime, cu coadă relativ scurtă — de 5–25 cm. Vârful cozii la toate speciile este de obicei negru, iar în vârful urechilor sunt smocurile de peri negri, ceea ce deosebește lincșii de alte feline. Culoarea perilor este diversificată și depinzând de specia și condițiile climatice, variază între castaniu și bej sau chiar alb.
De asemenea, toți râșii au perii albi la piept, pântece și partea interioară a gambelor. Greutățile maxime raportate se găsesc între 50 kg și 58 kg, dar în mod normal reprezentanții niciunei specii nu depășesc greutatea de 30 kg. Ca toate felinele, râșii au gheare ascuțite și retractile care ajung lungimea de 4–6 cm. Lincșii trăiesc aproximativ 20 ani.
Cei mai mari sunt râșii carpatini, având 80–150 cm lungime și o greutate de 18–30 kg. Urmează cei iberici, cu 85–120 cm și 13–25 kg și ambele specii americane care au aceleași valori de lungime (70–120 cm) și de greutate (9–15 kg).
Râșii mici sunt uneori confundați cu pisicile sălbatice în ciuda faptului că sunt genuri separate.
Ce mănâncă râsul
Potrivit wwf.ro, râsul vânează cu precădere animale precum căprioarele sau caprele negre, dar și pradă mai mică, precum rozătoarele. Este un vânător care apelează la ambuscade și elemente surpriză. Felina se mișcă fără zgomot și atacă prada pe neașteptate făcând salturi și de câțiva metri.
Ghearele nu apar imprimate decât dacă se caţără sau alunecă. El lasă în urmă o pârtie foarte sinuoasă, cu întreruperi dese, care sugerează salturi mari. Tot din salt îşi atacă şi prada, pe care o ucide în mod caracteristic felinelor, agăţându-se de ea şi apucând-o de beregată, fără să o eviscereze, ca lupul, ci omorând-o prin asfi xiere sau printr-o hemoragie puternică. De regulă, după ce se hrăneşte, lasă craniul, oasele şi viscerele intacte. Cum râsul consumă puţin la o masă, prada e adesea reperată de urşi, care îl alungă, sau de alte animale, astfel că şansele de a găsi un animal ucis de râs sunt foarte mici.
Unde trăiește râsul
Râsul trăiește și vânează solitar, pe teritorii pe care nu tolerează nici un alt animal adult, mai ales de același sex. Teritoriul lui variază în funcție de sursele de hrană și de densitatea populației de râși în arealul respectiv. Adulții masculi se țin la distanță unii de ceilalți prin marcarea teritoriului. Partenerii sexuali sau mama cu puii comunică printr-un mieunat melodic care străbate distanțe lungi.
Râsul trăieşte în munţii României, cu o concentrare uşor mai mare în ramura orientală, dar şi în zonele subcarpatice, acolo unde găseşte păduri compacte şi hrană. Carnivor obligatoriu, vânează noaptea, iar prada merge de la şoareci la cerbi.
Râșii carpatini trăiesc în multe arii ale Europei și Asiei, ceea ce a rezultat în a doua denumire a lor – râșii eurasiatici. Toată populația din această specie este estimată la 55.000 de indivizi, din care majoritatea trăiește în Rusia.
În țările Europei Centrale, de-a lungul Carpaților, există o populație mare, dar amenințată, izolată și nestabilă a acestor feline. În afară Rusiei, cea mai mare populație a lincșilor se găsea în România, numărul indivizilor atingând 2.050 în 2001. Cu trecerea anilor însă, râsul caraptin este mai rar întâlnit în țara noastră.
- Descoperă lucruri interesante și despre alte animale sălbatice din România
Curiozități despre râs
- Râșii pot trăi până la 17 ani în sălbăticie și 20 de ani în captivitate. Ca și celelalte carnivore mari, respectiv ursul și lupul, râsul este indicator al unui ecosistem sănătos și echilibrat. Supraviețuirea speciei este pusă în pericol de braconaj, dar mai ales prezența și activitățile umane care îi invadează din ce în ce mai mult habitatul.
- Toate speciile râșilor se împerechează în timpul primăverii timpurii, în martie și aprilie. Fiindcă sunt animale solitare, împerecherea nu are loc in fiecare an. Ciclul estral la femelele durează 10-15 zile, iar sarcina — 65-90 de zile, depinzând de specie, după care se nasc 2-4 pui, orbi pentru aproximativ două săptămâni. Alăptarea durează relativ mult, până la șase luni. Puii se despart de mamă când au doi ani de vârstă, cu scopul de a se pregăti pentru prima împerechere
- Râsul este un animal solitar, formându-și perechea doar pentru o perioadă scurtă de timp, pe durata împerecherii. Este un animal teritorial, foarte discret, în mare măsură nocturn și poate fi văzut destul de rar. Activitatea cea mai intensă o desfășoară dimineața devreme și seara târziu, rar fiind observat ziua în amiaza mare.
- Uneori, râsul consumă și animale domesticite, cum ar fi găini, rațe, gâște, curcani, oi, atacând chiar câini când se simte primejduit. La nevoie este necrofag, deși în mod obișnuit îngroapă prada pe care nu a putut-o mânca.
Află mai multe curiozități despre felinele din întreaga lume: leul