Vezi lista cu râuri din România și lungimea acestora:
Cuprins:
Cele mai mari râuri din România
Râurile României curg în principal spre vest, est și sud din coroana centrală a lanțurilor muntoase Carpați. Râurile sunt alimentate de topirea zăpezii și de precipitații, adesea fluctuându-și debitul, ceea ce duce ocazional la inundații catastrofale. Râul Dunărea este cea mai importantă cale navigabilă ale țării. Dunărea este cel mai important fluviu al României, nu doar în producția de energie electrică, ci și ca mijloc de transport. Practic, toate râurile României sunt afluenți ai Dunării.
Dunărea
Dunărea este al doilea fluviu ca lungime din Europa și cel mai lung râu din România. Dunărea izvorăște din Pădurea Neagră din Germania sub forma a două râuri mici, numite Breg și Brigach, care se unesc la Donaueschingen, iar din acest punct încolo se numește Dunărea. Curge prin 10 țări, care includ Austria, Bulgaria, Croația, Germania, Ungaria, Serbia, Slovacia și Ucraina. Întreaga Românie se încadrează aproape în întregime în Bazinul Dunării, iar semnificația Dunării pentru România este enormă. Aproape o treime din suprafața bazinului Dunării este formată din secțiune românească și mai mult de o treime din lungimea Dunării trece prin România. Dunărea a jucat un rol crucial în evoluția politică și așezările din sud-estul și centrul Europei. Malurile sale care leagă cetăți și castele funcționează, de asemenea, ca o cale navigabilă crucială între țări.
Descoperă Delta Dunării și curiozități despre ea.
Tisa
Tisa își are originea în Ucraina, lângă orașul Rikhiv, și curge spre vest aproximativ la granița Romaniei cu Ucraina. Intră în Ungaria și apoi în Serbia unde se unește cu fluviul Dunarea. Bazinul râului Tisa, întins pe 157.186 kilometri pătraţi, constituie cel mai mare sub-bazin al Dunării. Este cel mai lung afluent al Dunării, cu o lungime de 966 de kilometri și al doilea ca mărime după volum. Râul Tisa are o faună sălbatică foarte bogată, având peste 200 de specii de păsări care locuiesc în rezervația de păsări Tiszafored. Câmpiile sale inundabile susțin o mare varietate de plante și animale. Prin România, Tisa curge pe o lungime de 65 de kilometri, la granţia de nord cu Ucraina.
Mureș
Mureșul este un râu, care curge în România și Ungaria, în lungime de 789 km și se varsă în Tisa. Mureșul izvorăște din Munții Hășmașu Mare, străbate Depresiunea Giurgeu și Defileul Deda – Toplița, traversează Transilvania separând Podișul Târnavelor de Câmpia Transilvaniei, străbate culoarul Alba-Iulia – Turda, în Carpații Occidentali separă Munții Apuseni de Munții Poiana Ruscă, străbate Dealurile de Vest, Câmpia de Vest trecând prin municipiul Arad spre Ungaria, unde se varsă în râul Tisa. Pentru 22,3 km râul marchează frontiera româno-ungară.
Prut
Râul Prut își are originea în Ucraina, curge spre sud și, în unele locuri, servește și ca linie de graniță între Republica Moldova și România pe călătoria sa de 953 de kilometri, iar în cele din urmă se varsă în Dunăre, la Reni. Este al doilea cel mai mare afluent al Dunării. Hrănit de apa de topire și de precipitații, râul îngheață ușor din luna ianuarie până în martie. Caracteristica majoră care definește Prutul este biodiversitatea sa, care este în mare măsură încă păstrată, în ciuda faptului că suprafața câmpiei inundabile a fost redusă din cauza digurilor de protecție împotriva inundațiilor.
Olt
Oltul izvorăşte din Muntii Hăşmaş, lângă Bălan, și curge spre sud-vest și sud, pentru a se uni cu Dunărea la Turnu Măgurele. Cu 615 kilometri lungime, devine cel mai lung rău care curge exclusiv în interiorul României. Oltul parcurge judeţele Covasna, Harghita, Sibiu, Brasov, Olt si Vâlcea. Râmnicu Valcea, Sfântu Gheorghe si Slatina sunt cîteva dintre marile orașe de pe malul Oltului. Lotru, Râul Negru, Otlet, Cibin și Teslui sunt afluenții săi principali.
Descoperă cele mai frumoase locuri din România unde poți ajunge cu trenul
Râuri din România – după lungimea totală
Dunărea, al doilea fluviu ca lungime din Europa (2.860 km, din care 1.075 km pe teritoriul României), se varsă în Marea Neagră prin trei braţe (Chilia, Sulina şi Sfântu Gheorghe), formând o deltă. Principalele râuri din România sunt, așadar: Mureş (761 km), Prut (742 km pe teritoriul României), Olt (615 km), Siret (559 km), Ialomiţa (417 km), Someş (376 km) şi Argeş (350 km).
- Dunărea (fluviu) 2.860 km – lungime totală – (1.075 km în România)
- Tisa 966 (65) km
- Mureș 789 (761) km
- Prut 953 (742) km
- Olt 615 km
- Siret 706 (559) km
- Ialomița 417 km
- Someș 465 km
- Argeș 350 km
- Jiu 339 km
- Buzău 302 km
- Dâmbovița 286 km
- Bistrița – Siret 283 km
- Jijia – afluent al Prutului 275 km
- Târnava Mare 246 km
- Timiș – Dunăre 244 km
- Crișul Alb 234 km
- Vedea 224 km
- Moldova 213 km
- Bârlad 207 km
- Târnava Mică 196 km
- Prahova 193 km
- Neajlov 186 km
- Olteț – afluent al Oltului 185 km
- Someșul Mic 178 km
- Suceava 173 km
- Bega 170 km
- Arieș 166 km
- Trotuș 162 km
- Putna 144 km
Află şi informaţii și despre fluviul Yangtze, dar și curiozități despre Fluviul Nil și despre râul Dâmbovița
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!