Tribunalul București i-a ridicat interdicția de a profesa într-un spital de stat, dar decizia nu este definitivă. Gheorghe Bunei a declarat, după ce a aflat această decizie, că nu a cerut niciodată bani de la pacienți și că ori de câte ori i s-au oferit, a refuzat. Referitor la perioada în care a avut interdicție să profeseze, chirgurgul a spus că „a fost un coșmar” și că ortopedia este viața lui.

„Nu am condiționat niciodată actul medical. Am refuzat constant ceea ce toți pacienții și rudele acestora oferă în toate spitalele din țară. Dacă aceștia au lăsat bani, din proprie inițiativă, deseori și fără știrea mea, i-am folosit pentru a cumpără mâncare pentru cadrele medicale, care stăteau alături de mine în operații, peste program. În mod normal eu trebuia să fiu activ de la 8 la 13, în fiecare zi… pe când eu eram zilnic prezent la spital de la 6-7 dimineață până la puțin oră 17:00, deseori până la miezul nopții. Trebuia să fac în jur de 15 consultații și 1-2 operații pe săptămână, iar eu îmi făceam normă lunea. Nu am făcut medicină pentru bani și nu am cerut niciodată nimic de la nimeni. Ortopedia este viață mea! Ultimele 8 luni au fost un coșmar… pentru că totul este ireal de nedrept. Însă, chiar și în aceste momente de grea încercare, să știți că nu regret decizia de a rămâne în țara mea și de a-mi aduce contribuția salvând mii de copii și aducând economii de milioane de euro Casei de Asigurări de Sănătate și românilor operați, care altfel ar fi trebuit să plătească o parte din costurile cu spitalele din străinătate. Decizia de vineri a Tribunalului este o prima dovadă că adevărul iese la iveală și am încredere că mi se va face dreptate atât mie, cât și tuturor doctorilor sau asistentelor, care pot fi acuzați în orice moment de luare de mită”, a spus Gheorghe Burnei.

Burnei este judecat pentru că ar fi luat mită de 22 de ori, în opt luni, cea mai mare șpagă fiind de 18.000 de lei, sub formă de donație.

Judecătorul de la Tribunalul București a decis ca medicul Gheorghe Burnei să fie judecat în continuare sub control judiciar, dar i-a admis cererea de ridicare a interdicției de a profesa într-un spital de stat, inclusiv la Spitalul ”Marie Curie”, unde lucra înainte de a fi pus sub acuzare pentru luare de mită.

Decizia poate fi contestată de procurori la Curtea de Apel București, care va hotărî definitiv dacă Gheorghe Burnei se poate întoarce să opereze într-un spital de stat, în prezent el având dreptul să practice meseria doar într-un spital privat.

Cum a izbucnit scandalul

Scandalul a izbucnit odata cu un articol publicat de ‚Casa Jurnalistului, scris de o tanara pe nume Luiza Vasiliu. Povestea o avea în rolul principal pe Emilia Iliescu, mama Amirei, care a declarat ca operatia efectuata de chirurg, acum 18 ani (timp in care nu a facut alte acuzatii) ar fi fost un experiment, acuzandu-l ca i-a “ciumpavit” fetita folosind tehnici neomologate si biovitroceramica.

Care sunt acuzațiile

Medicul Gheorghe Burnei este judecat de Tribunalul București pentru că ar fi luat mită de 22 de ori, aproape 40.000 de lei și 3.250 de euro, de la părinții copiilor pe care i-a operat sau i-a consultat la Spitalul ”Maria Curie”.

Burnei a fost pus sub acuzare în 11 decembrie 2016, iar șase luni mai târziu, dosarul lui a ajuns în instanță. Medicul este sub control judiciar din 20 decembrie 2016, când Curtea de Apel București i-a înlocuit arestul la domiciliu cu controlul judiciar, dar i-a interzis să profeseze la spitale de stat și să părăsească ţara.

Deși la începutul anchetei au existat suspiciuni că Gheorghe Burnei a făcut experimente neautorizate pe copii și că ar fi folosit la operații atât proteze omologate, cât şi dispozitive medicale confecţionate artizanal, în final medicul a fost trimis în judecată doar pentru luare de mită.

Procurorii îl acuză pe Gheorghe Burnei că, în perioada mai-decembrie 2016, a luat mită 3.250 de euro și aproape 40.000 de lei, de la 22 de părinți. Mita ar fi fost primită de Burnei fie direct, dacă sumele erau mai mici, fie sub formă de donații sau sponsorizări, dacă cererile acestuia se ridicau la sume mari în euro.

Cea mai mare sumă cerută de Burnei a fost de 18.000 de lei, bani pe care i-ar fi primit sub formă de donație pentru tipărirea unei cărți.

Ce spun procurorii

Referatul Parchetului de pe lângă Tribunalul București (PTB), din decembrie 2016, cu propunerea de arestare preventivă a inculpatului arată că medicul Gheorghe Burnei de la Spitalul „Marie Curie” reprezintă, prin activitatea medicală „defectuoasă” pe care o exercită, un pericol concret pentru starea de sănătate sau chiar pentru viața pacienților săi minori, multe dintre operațiile făcute de el având caracter de experiment și nerespectând procedurile în materie.

Documentul arată că în cauză există indicii privind săvârșirea de către Gheorghe Burnei a unor infracțiuni contra vieții și contra integrității corporale sau sănătății, în care victimele sunt minori aflați anterior într-o stare de sănătate precară, stare pe care inculpatul, prin acțiunile sale intenționate, a agravat-o.

„Avem în vedere numeroasele declarații ale părinților copiilor care au suferit intervenții chirurgicale efectuate de Burnei Gheorghe, copii cărora starea de sănătate li s-a înrăutățit considerabil în urma intervențiilor inculpatului. Au rezultat cazuri în care copii cu activitate fizică anterioară întâlnirii cu Burnei Gheorghe specifică vârstei au involuat până la mobilitate sporadică, dificilă și chiar până la paralizie. (…) Cu toate acestea, inculpatul nu îți asumă nicio responsabilitate și, atunci când părinții îl confruntă, devine violent verbal și aruncă, în mod fals, asupra părinților deja greu încercați o vină suplimentară”, arată procurorii.

Conform acestora, Burnei folosește două categorii de proteze și dispozitive medicale, respectiv cele omologate și altele confecționate artizanal pentru el, cele din urmă nefiind adecvate uzului medical, inculpatul efectuând „experimente pe copii”.

„Acestea sunt confecționate de cunoștințe ale inculpatului la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Mecatronică și Tehnica Măsurării. Din verificări rezultă că nu există nicio legătură oficială (contract) între Spitalul ‘Marie Curie și acest institut. În legătură cu această ultimă categorie arătăm că acestea nu sunt omologate și nici adecvate uzului medical, inculpatul efectuând experimente pe copii. În categoria experimentelor pe copii sunt incluse și intervențiile chirurgicale efectuate cu oase de vită fierte sau cu filtre de tanc sau cu BVC”, se mai arată în referat.

Numeroase intervenții nu sunt adecvate problemelor medicale pe care le au copiii, iar pentru unii inculpatul inventează probleme de sănătate inexistente în realitate și efectuează intervenții chirurgicale cu mult disproporționate în raport cu problema reală, mai precizează procurorii.

„Efectuează intervenții chirurgicale și acolo unde acestea nu se impun în raport cu situația sau cu vârsta copilului implantează sisteme și proteze care nu sunt necesare sau le implantează greșit. Multe dintre intervențiile lui chirurgicale au caracterul unor experimente și nu respectă procedurile în materie. În multe cazuri consecințele sunt agravarea stării de sănătate a copilului sau crearea unor probleme grave de sănătate pe care copiii nu le aveau înainte de intervenția chirurgicală. Unele dintre aceste probleme nu mai pot fi remediate pentru tot restul vieții. Există cazuri în care unii copii se puteau deplasa sau mișca aproape normal, cu un defect foarte mic, care se putea corecta în timp cu o intervenție minimă (și nu neapărat de natură chirurgicală), care în urma intervenției inculpatului au rămas cu infirmități grave, uneori permanente”, se spune în document.

Totodată, procurorii menționează că medicul preleva de la pacienții copii, fără consimțământul aparținătorilor, țesut osos și ligamente fără respectarea „celor mai elementare norme în vigoare în acest domeniu”.

„Cu ocazia percheziției acestea au fost descoperite în condiții total improprii — în congelatorul unui frigider de uz casnic situat într-un spațiu comun. Alături de aceste țesuturi se găseau mâncare, băuturi alcoolice, diferite alte produse alimentare. Aceste țesuturi nu au fost verificate din punct de vedere bacteriologic și viral, fiind total improprii transplantării ulterioare, nu au fost ambalate, conservate, deși spitalul și inculpatul aveau aceste obligații legale. Din primele date, țesuturi astfel prelevate și păstrate au fost deja folosite ca transplant pentru alți copii, cele descoperite la percheziție urmând a avea o destinație similară”, se mai precizează în referatul anchetatorilor.


CITEȘTE ȘI… Apa de consum din comerț îmbolnăvește populația! Cine răspunde de siguranța oamenilor?


 

 
 

Urmărește-ne pe Google News