În plus:
- Două noi romane: cel al faimoasei scriitoare sud-coreene Gong Ji-Young și cel al scriitoarei române Andreea Răsuceanu
- Noul film regizat de Steven Soderbergh, cu Meryl Streep în rol principal
- „Portretul tinerei femei în flăcări”, unul dintre cele mai premiate filme ale anului trecut
- Retrospectivă Pedro Almodovar, cu acces gratuit
- „Nopți magice”, o comedie italiană cu umor bun și suspans
Noile expoziții ale Muzeului de Artă Contemporană (MNAC)
Noul sezon expozițional al MNAC tocmai ce-a fost lansat. Dintre noile expoziții, cea mai așteptată este cea dedicată lucrărilor de artă contemporană care au fost cumpărate anul acesta de muzeu, printr-un apel public către artiștii români. O astfel de achiziție nu a mai fost făcută la MNAC de 12 ani; finanțarea a fost asigurată de Ministerul Culturii și de Guvernul României.
Printre noile lucrări de artă contemporană se numără cele semnate de artiști apreciați și renumiți, precum Belu-Simion Făinaru, unul dintre cei trei artiști care au reprezentat România, în 2019, la Bienala de Artă de la Veneția, pictorul Ștefan Câlția, artista Lea Rasovszky (sculptură și pictură), designerul Adelina Ivan, regizorul Alexandru Solomon și artista Arantxa Etcheverria, cu a cărei muncă ați intrat în contact dacă ați văzut filmele Comoara sau La Gomera, regizate de Corneliu Porumboiu, pentru care a realizat costumele și scenografia (cei doi sunt căsătoriți).
Expoziția cu noile achiziții se vizitează la etajul doi al muzeului.
Noul sezon include și alte expoziții noi, de exemplu, cea dedicată lui Peter Jacobi, artist german de origine română, cel care a realizat Monumentul Holocaustului din București, lui Bogdan Rața, artist timișorean, care a creat o instalație multimedia în Sala de Marmură a muzeului.
Noile expoziții temporare se vizitează la sediul muzeului, din clădirea Palatului Parlamentului, intrarea din Calea 13 Septembrie, până pe 28 martie 2021. Un bilet costă 20 de lei și se cumpără la intrarea în muzeu sau online. Programul muzeului este de miercuri până vineri, între orele 11.00 și 18.00, sâmbătă și duminică, între orele 10.00 și 18.00.
„Vântul, duhul, suflarea”, de Andreea Răsuceanu, Editura Polirom
Scriitoarea Andreea Răsuceanu, cunoscută mai ales pentru eseurile sale și drept coordonatoare a colecției dedicate scriitorilor români contemporani de la Editura Humanitas, revine cu un nou roman după cel cu care a debutat în ficțiune – O formă de viață necunoscută, din 2018.
Vântul, duhul, suflarea spune povestea unui bărbat din anii comunismului, care încearcă să fugă din țară traversând Dunărea înot, ceea ce-i aduce sfârșitul. Este și povestea felului în care familia sa este afectată de moartea tragică a bărbatului, a suferinței copiilor săi lipsiți de dragostea tatălui, transmisă de la o generație la alta, dar și povestea competiției dintre frați pentru dragostea mamei lor.
Romanul combină ficțiunea și documentarul și traversează mai multe generații și ere: vremea boierilor antiunioniști, foametea de după război și stalinismul și vremurile contemporane.
Cartea costă 35 de lei pe polirom.ro.
„Atunci când am fost fericiți”, de Gong Ji-Young, Editura Paralela 45
În colecția Ficțiune fără frontiere, Paralela 45 publică romanul apreciatei scriitoare sud-coreene Gong Ji-Young.
După a treia încercare de sinucidere, Yu-jeong trebuie să aleagă între a fi internată într-o clinică de psihiatrie și a merge alături de mătușa ei, o călugăriță în vârstă, într-o misiune caritabilă, care presupune întâlniri cu prizonieri condamnați la moarte. În cursul acestor întâlniri, femeia îl cunoaște pe Yun-su. Bărbatul a avut parte în viața sa doar de violență și de sărăcie. Viața le va fi schimbată de legătura care apare între cei doi.
Narațiunea la persoana întâi urmărește poveștile celor două personaje. Romanul aduce în prim-plan probleme sociale și subiecte tabu, cum sunt condamnările la moarte și traumele personale.
Cartea costă 35 de lei pe edituraparalela45.ro.
„Nopți magice”, regie Paolo Virzì, Cinema Muzeul Țăranului online
O comedie italiană lansată anul trecut, care îmbină umor cu genul polițienesc cunoscut drept whodunit (cine a făcut-o?).
Acțiunea are loc în anul 1990, în timpul semifinalei Campionatului Mondial de Fotbal din Italia. Un celebru producător de filme este găsit mort în apele Tibrului, ucis chiar în timpul marelui meci de fotbal. Principalii suspecți sunt trei tineri scenariști care lucrau cu marele producător și care caută succesul în fascinanta lume a cinematografiei. Cei trei își petrec noaptea în arest și își rememorează aventurile din ultimele ore, în încercarea de a descoperi cine este vinovatul crimei.
Filmul îmbină umorul bun cu suspansul descoperirii vinovatului, tipică genului polițist, dar adaugă și numeroase trimiteri la lumea complicată a industriei filmelor.
Nopți magice va fi transmis online pe 18 și pe 21 decembrie de la ora 19.00. Un bilet costă 16 lei și se cumpără pe eventbook.ro. După cumpărarea biletului, un link special pentru vizionare este trimis prin e-mail.
„Lasă-i să vorbească”, regie Steven Soderbergh, HBO Go
Cel mai nou film al regizorului american Steven Soderbergh, cunoscut pentru filme ca Erin Brockovich și The Laundromat, este acum disponibil pe platforma de online HBOGo.ro.
O scriitoare faimoasă, interpretată de Meryl Streep, pornește într-o călătorie transatlantică la bordul unei croaziere. Marea scriitoare lucrează la un nou roman sub presiunea editurii sale, dar și din nevoia de a demonstra că scrie bine în continuare și că faima este meritată. Pentru a face față mai ușor situației tensionate, ia în călătoria sa din S.U.A. către Marea Britanie două vechi prietene (jucate de Candice Bergen și Dianne Wiest) și pe nepotul ei (Lucas Hedges). Lucrurile nu vor fi așa ușoare cum își imagina ea.
Filmul îmbină drama și comedia în stilul tipic regizorului american, cu o privire atentă la lumea editorială și cultul celebrității. A fost produs de HBO Max.
„Portretul tinerei femei în flăcări”, regie Céline Sciamma, Cinema Elvire Popesco online
Filmul, care a câștigat premiul pentru cel mai bun scenariu la Festivalul de Film de la Cannes în 2019, plus numeroase alte premii, precum Golden Globes și European Film Awards, va putea fi văzut online pe 18 decembrie de la ora 19.00 prin cinematograful Elvire Popesco.
Acțiunea are loc în 1770 și urmărește o pictoriță angajată să picteze portretul unei tinere aristocrate. Așa era obiceiul la acea vreme înainte de căsătorie: familia viitoarei mirese trimitea bărbatului care urma să-i devină soț un tablou portret al viitoarei soții.
Problema este că tânăra Héloïse, abia întoarsă de la mănăstire, nu vrea să se căsătorească, așa că nu vrea să pozeze pentru pictoriță. Mariajul, aranjat de cele două familii în interes strategic, trebuia să o implice pe sora mai mică, dar aceasta s-a sinucis, așa că Héloïse trebuie să facă față și pierderii, și să se sacrifice căsătorindu-se în locul surorii ei.
Pictorița va trebui să o picteze în secret și, de aici, apar numeroase necunoscute.
Biletul costă 15 lei și se cumpără pe eventbook.ro. Un link special pentru vizionare este trimis prin e-mail, după cumpărare.
Filmele lui Pedro Almodovar, TIFF Unlimited
Weekendul acesta, o selecție din filmele regizate de spaniolul Pedro Almodovar vor putea fi văzute gratuit pe platforma online TIFF Unlimited a festivalului TIFF din Cluj-Napoca.
Cele patru filme sunt Los amantes pasajeros (18 decembrie), La piel que habito (19 decembrie) și Todo sobre mi madre (20 decembrie), producții premiate și printre cele mai iubite ale regizorului spaniol.
În La piel que habito, film din 2011, actorul Antonio Banderas interpretează un chirurg plastic reputat, care pune la cale un experiment ce implică și acțiuni imorale sau chiar ilegale, pentru a crea un nou tip de piele prin care s-o salveze pe soția sa, victima unui incendiu provocat de un accident grav de mașină.
Unul dintre cele mai cunoscute filme ale lui Almodovar este Todo sobre mi madre, lansat în 1999. Manuela este martora accidentului de mașină în care fiul ei, Estéban, își pierde viaţa chiar în ziua în care împlinea 17 ani. În jurnalul lui, descoperă că dorința sa cea mai mare fusese să-și cunoască tatăl, un transsexual, așa că pleacă în căutarea lui la Barcelona.
Filmele vor fi difuzate în fiecare zi din weekend de la ora 20.00 pe unlimited.tiff.ro. Accesul este gratuit timp de 24 de ore, doar pe teritoriul României.