Acum ne putem pune la punct cu cunoștințele pe care le avem în materie de teatru scris de Shakespeare. Nu vom ieși toți doctori în Shakespeare, că nu acesta-i scopul, dar sigur ne vom simți mai ușurați să vedem dramele altora și să uităm de ale noastre sau poate chiar să medităm la esența universală a naturii umane.
456 de ani de la nașterea autorului
TEATRU: Festivalul Internațional Shakespeare, Facebook și TVR 3
Zilele astea, Shakespeare e peste tot în teatrele românești. Fantoma Marelui Will, cum se obișnuiește să se spună, s-a adaptat la pandemie și a ajuns în online, de la canalele de YouTube ale teatrelor românești, la platforme de streaming internaționale. Se sărbătorescc 456 de ani de la nașterea autorului ale cărui piese de teatru încă sunt montate în toată lumea, cu sensuri la fel de relevante ca atunci când au fost scrise.
Din oferta Shakespeare de la noi și de-afară, ar fi bine să vedem mai ales acele spectacole mai vechi, care nu mai sunt de mult în stagiunile teatrelor. E partea bună a pandemiei: putem să vedem spectacole pe care altfel nu le-am fi văzut.
În primul rând, avem un festival dedicat în totalitate lui Shakespeare. E vorba de Festivalul Internațional Shakespeare din Craiova, mutat anul acesta în online, prima oară în cei 26 de ani de existență. Organizatorii au ales din arhiva festivalului înregistrări ale câtorva spectacole foarte bune. Înregistrările sunt transmise pe pagina de Facebook a festivalului și pe TVR 3. Pe lângă spectacole, vor mai fi transmise și înregistrări cu actori din toată lumea interpretând sonetele lui Shakespeare.
Programul e publicat zilnic pe pagina de Facebook a festivalului. Iată cinci spectacole de văzut neapărat:
- vineri 24 aprilie, de la 19:00: „Poveste de iarnă / The Winters Tale”, regia Declan Donnellan (2016, producție Cheek by Jowl, UK & Festivalul Internaţional Cehov de la Moscova)
- luni, 27 aprilie, de la 19:00 – „Hamlet”, regia Vlad Mugur (2001, producție: Teatrul Național Cluj Napoca), cu o scenografie puternică semnată de Helmut Stürmer și costume de Lia Manțoc, cel mai bun spectacol la Uniter 2002
- marți, 28 aprilie, de la 19:00 – „Timon din Atena”, regia Mihai Măniuțiu (1998, producție: Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova)
- sâmbătă, 2 mai, de la 19:00 – „Cum doriți sau Noaptea de la spartul târgului”, regia Silviu Purcărete (2004, producție: Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova), cel mai bun spectacol la Uniter 2004
- duminică, 3 mai, de la 19:00 – Sonetele lui Shakespeare, regia Robert Wilson (2009, producție: Berliner Ensemble, Berlin, Germania)
Și Teatrul Național din București are program special de ziua lui Shakespeare. TNB va transmite înregistrarea spectacolului „Furtuna”, regizat de bulgarul Alexander Morfov, același regizor care, recent, a montat alt Shakespeare la TNB, „Neguțătorul din Veneția” (cronică). Spectacol din 2014, „Furtuna” a fost premiat la Uniter – Mihai Călin a primit premiul pentru Cel mai bun rol secundar. Va fi transmis pe canalul de YouTube al TNB pe 24 aprilie, de la 16:00, iar pe 25 și 26 aprilie, de la ora 18:00.
De la alții, vă recomand selecția de spectacole de teatru și dans după piesele lui Shakespeare din oferta platformei de streaming Marquee.tv. Dacă e să vedeți doar unul, să fie „Visul unei nopți de vară”, spectacol de dans regizat de coregraful Alexander Ekman, unul dintre cei mai cunoscuți la nivel mondial, montat în 2015 la Opera din Stockholm. Încercați și „Coriolanus”, regizat de Angus Jackson, și „Regele Lear”, de Gregory Doran, de la Royal Shakespeare Company.
Filme de festival
FILM: Cele mai bune filme de la TIFF, unlimited.tiff.ro
Platforma de streaming a festivalului de film din Cluj, TIFF Unlimited, are weekendul acesta un program special cu filme câștigătoare la edițiile anterioare ale festivalului. Filmele sunt disponibile gratuit pe https://unlimited.tiff.ro la orele anunțate, după care sunt disponbile doar pentru abonații platformei.
„Belgica”, film regizat de Felix van Groeningen, premiat pentru regie la festivalul Sundance în 2019 și cel care a încheiat ediția TIFF de la Cluj în 2016, va fi transmis pe 25 aprilie de la 21:00. E un film cu muzică și dans despre o viață de excese (un fel de sex, drugs and rock&roll), cu muzică originală compusă de formația belgiană Soulwax.
Duminică, 26 aprilie, tot de la 21:00, e rândul filmului „La vida útil”, de Federico Veiroj, film care a primit Premiul Special al Juriului la TIFF 2011. Filmul despre dragostea de cinema, cu Cinemateca din Montevideo și Jorge, cel care, după 25 de ani, trebuie să închidă cinemateca și să reinventeze la 45 de ani ai săi.
TIFF Unlimited a mai deschis și un program special prin care susține companiile independente de teatru și de dans. Performance-ul „153 de secunde”, regizat de Ioana Păun, despre cele 153 de secunde de infern prin care au trecut victimele de la Colectiv, poate fi văzut pe platforma românească contra sumei de 30 de lei. Din selecție, mai fac parte deocamdată și spectacolele „Colibri”, producție Doctor’s Studio cu Teatrul LUNI de la Green Hours, cu Daniel Popa și Irina Margareta Nistor, și „Birdville”, o coproducție POINT și Tangaj Dance, cu o coregrafie semnată de Simona Deaconescu.
Galaxii aniversare
FOTO: 30 de ani de Hubble
Telescopul Hubble a împlinit 30 de ani. Hubble a ajuns în spațiu, în afara atmosferei terestre, 1990. De atunci, muncește non stop. Fotografiile și datele culese de el au ajutat astronomii să facă numeroase descoperiri și să scrie istoria astronomiei.
Cu ocazia aniversării, NASA a creat o platformă unde utilizatorii pot vedea ce a văzut Hubble de ziua lor. Pe site-ul special, introduci ziua și luna nașterii și descoperi ce constelație, nebuloasă sau alt corp ceresc a fotografia Hubble în acel moment.
Câteva exemple: Nebuloasa Ochi de Pisică, Cometa 332P/Ikeya-Murakami, Clusterul Trumpler 14.
Documentare puternice
DOCUMENTAR: Astra Film Online, astrafilm.ro
Festivalul Astra, de film documentar, din Sibiu, a creat un program special cu filme premiate de-a lungul timpului. Filmele sunt disponibile gratuit pe https://www.astrafilm.ro/online și pe pagina de Facebook a festivalului.
„Marmato”, regia Mark Grieco, 2014, film premiat la EcoCinematogrAFF în 2014, va fi transmis pe 25 aprilie, de la 19:00 și de la 22:00. Filmul vorbește despre noua febră a aurului din Columbia, urmărind timp de șase ani confruntarea dintre un sat străvechi și o corporație canadiană care vrea să mineze rezervele de aur din terenul pe care se află satul.
Duminică, 26 aprilie, de la 19:00 și 22:00, e rândul documentarului „Dansând de unul singur (Dancing alone)”, regia Biene Pilavci, din 2012, declarat Cel mai bun documentar competiția lnternațional Astra Film Festival 2013. Documentarul urmărește momentele de reîntâlnire ale unei tinere cu familia sa, din care a fugit când era copil din cauza violenței.