Expunerea la temperaturi ridicate, mai ales dacă depășesc 35 de grade Celsius ziua și 20 de grade Celsius noaptea, poate determina o alterare a mecanismelor de termoreglare internă a organismului și reducerea toleranței la căldură.
Când temperatura și umiditatea sunt crescute, apare senzația de disconfort, iar când organismul pierde capacitatea de a se adapta la căldură, pot apărea o serie de afecțiuni grave.
Printre acestea, amintim insolația, care se manifestă prin febră, greață, cefalee, vertij, stare confuzională, până la pierderea conștienței, dar și epuizarea apărută că urmare a deshidratării corpului prin transpirație, se poate manifesta cu vertij, paloare, hipotensiune, puls accelerat, spasme musculare.
Recomandarea specialiştilor pentru zilele toride este să nu ne expunem la soare în perioada de vârf, să consumăm cât mai multe lichide și să evităm consumarea băuturilor alcoolice.
Totodată, alimentaţia reprezintă un alt aspect important, ar fi bine să evităm mâncărurile grase, prăjite şi să le înlocuim cu mai multe fructe şi legume.
Recomandările DSU pe timp de caniculă
Departamentul pentru Situații de Urgență le recomandă oamenilor să evite deplasările între orele 11.00-18.00 și să consume multe lichide. Un ghid cu ce trebuie făcut în timpul caniculei a fost postat de DSU pe pagina fiipregatit.ro
- Rămâi în casă sau limitează expunerea la soare, mai ales între orele 11.00-18.00. Deplasările sunt recomandate în primele ore ale dimineţii sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite, alternând deplasarea cu repausul.
- Răcorește locuința cu ajutorul aparatelor de aer condiționat sau ventilatoare. Reglează aerul condiţionat la maximum 5 grade sub temperatura de afară. Aerisește încăperile dimineaţa devreme sau seara târziu. De asemenea, dușurile frecvente te răcoresc rapid.
- Bea multă apă, cel puțin 2 litri/zi (nu prea rece). Nu aștepta să-ți fie sete pentru a bea apă! Persoanele care au epilepsie, suferă de inimă, rinichi sau ficat au restricţionare privind utilizarea lichidelor ori au probleme de reţinere a lichidelor, de aceea trebuie să consulte un medic înainte de a creşte aportul acestora.
- Mâncă regulat, echilibrat şi uşor (legume și fructe). Evită consumul de multă sare, zahăr și grăsimi.
- Limitează consumul de băuturi alcoolice și cafea/cofeină (conduc la deshidratare rapidă).
- Poartă haine uşoare, deschise la culoare, care acoperă cât mai mult pielea. Poți folosi și o cremă de soare (cu protecție minimum 15).
- Protejează-ți faţa şi capul purtând o pălărie cu boruri largi.
- Protejează-ți ochii purtând ochelari de soare cu lentile colorate din categoria 3 (filtre optice marcate UV 400 de culoare gri, maro sau verde), sau prin intermediul unor ochelari de vedere prevăzuți cu lentile fotocromatice.
- Evită muncile extenuante și exercițiile fizice în partea cea mai călduroasă a zilei (11-18) sau ia pauze frecvente.
- Nu lăsa niciodată copiii, bătrânii sau animalele singure în autovehicule închise! Când temperatura unui copil ajunge la 40 de grade, organele interne încep să cedeze, iar la o temperatură de 41,6 grade poate surveni decesul.
- Nu lăsa în mașină obiecte care pot exploda la căldură (brichete, tuburi de deodorant, gel antibacterian)
Primul cod roșu de caniculă din această vară
Administrația Națională de Meteorologie a emis, joi, primul cod roșu de caniculă în România din această vară. Alerta este valabilă astăzi și mâine, iar județele vizate de temperaturi extreme și disconfort termic deosebit de accentuat sunt Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj, Maramureș și Bistrița-Năsăud. Meteorologii au actualizat, de asemenea, și codurile galben și portocaliu de disconfort termic.
Maximele se vor plasa în jurul valorii de 36 de grade Celsius, iar seara și noaptea temperaturile ar urma să scadă spre 21… 18 grade Celsius. Cerul va fi mai mult senin în prima parte a zilei, iar vântul va sufla slab și moderat. Finalul de săptămână va fi și el canicular.
În intervalul 9.00-21.00, codul galben se va menține, cu disconfort termic accentuat, iar temperaturile vor rămâne în zona de 34 de grade Celsius.
Daniel9090 • 05.01.2024, 14:41
Dacă este necesar să faci exerciții, optează pentru orele mai răcoroase ale dimineții sau serii
Daniel9090 • 05.01.2024, 14:40
Dacă trebuie să ieși afară, folosește cremă de protecție solară cu un factor de protecție ridicat pentru a te feri de arsuri solare și de efectele nocive ale radiațiilor UV
Daniel9090 • 05.01.2024, 14:40
Este recomandat să bei apă regulat pe tot parcursul zilei, chiar și atunci când nu simți sete