Lucrarea „Țărăncuță cu basma albă” a fost estimată inițial între 50.000 și 90.000 de euro. Tabloul provine din colecția din colecţia magistratului Lazăr Munteanu (1869-1951) – unul dintre cei mai însemnaţi colecţionari ai perioadei dintre cele două războaie mondiale, regăsindu-se în suita reprezentativă a colecţionismului românesc interbelic, alături de Krikor Zambaccian sau dr. Iosif Dona.
„Ţărăncuţă cu basma albă” se înscrie într-una dintre seriile de capete de ţigănci tinere care i-au pozat lui Nicolae Grigorescu, portretist pasionat de caracteristicile psihologice şi somatice specifice acestor modele: trăsături fizionomice feminine, osatura/forma craniului, culoarea pielii. Asemenea caracteristici au constituit pentru artist de-a lungul întregii sale cariere, un incitant, inepuizabil material de studiu. În plus se înscrie în seria capetelor drapate în alb, leit motiv pictural al creaţiei pictorului român, precizează casa de licitații Artmark.
În pictura de faţă, modelul este văzut frontal şi adus în planul întâi, la fel cum procedase pictorul şi în alte efigii feminine de la ţară. Capul învelit în năframă albă este reluat de Grigorescu în special în ultima secvenţă a operei, constituind o problemă de picturalitate şi luminozitate a imaginii.
Un alt Grigorescu, „Ciobănaş cu turmă de oi”, a atins suma de 110.000 de euro, după ce fusese estimat între 40.000 şi 60.000 de euro. Totodată, „Primăvară la Posada”, semnat tot de Nicolae Grigorescu, a fost vântudă pentru suma de 32.500 de euro.
Citește și: