Mânâncă o legumă crudă la fiecare masă
Legumele şi fructele proaspete au puţine calorii, dar conţin multe fibre, minerale, vitamine şi antioxidanţi care asigură protecţia organismului. Nutriţioniştii ne recomandă să consumăm la fiecare masă o legumă crudă şi una gătită, Sunt bune şi legumele congelate. Morcovii, roşiile, castraveţii se prepară uşor şi rapid în stare crudă şi conţin mai multă vitamina C decât gătite. Dacă preferi a doua variantă, alege gătitul la abur, care păstrează o bună parte a nutrienţilor.
Nu uita de fructele proaspete sau de cele în coajă
La desert, mănâncă un măr, pentru virtuţiile sale anticolesterol. Nu uita de fructele oleaginoase: alune, nuci, migdale, fistic etc. Conţin vitamine şi acizi graşi omega 3. Le poţi presăra peste salate sărate sau dulci sau peste legume. Ideal este să mănânci 30 de g pe zi în total. Combină fructele, proaspete sau uscate, cu brânză de capră sau de oaie. Acidul gras din brânză are rol anticanceros. În plus, grăsimile conţinute sunt eliminate datorită calciului care le transformă în intestin.
Mănâncă peşte de 2-3 ori pe săptămână
Peştele şi frucele de mare sunt bogate în lipide de calitate bună şi în iod, care ajută funcţionarea tiroidei şi reglează greutatea. Peştele gras (somonul, sardinele) sau cel slab (dorada) nu trebuie să lipsească din meniul săptămânal. E indicat să eviţi peştii de talie mare (rechinul, peştele spadă, tonul). Aceştia conţin şi metale grele.
Carnea de pasăre este săracă în grăsimi
Preferă carnea de curcan sau pui de 2-4 ori pe săptămână. Este bogată în proteine şi săracă în lipide, mai puţin pielea, pe care e bine să o dai deoparte. Când le găteşti, evită grăsimea.
Foloseşte uleiuri bogate în omega 3
Cum ar fi cel de măsline, dar nu numai. Este la fel de bun şi uleiul de nuci, de soia sau de colza. Acestea reduc colesterolul şi riscul de depuneri în artere. Scoate pe cât posibil din alimentaţie untul, smânâna, untura.
Consumă glucide lente
Cerealele (pâinea, orezul etc) sunt benefice pentru organism, fiindcă menţin stabil nivelul insulinei. Alege, însă, varianta lor integrală, nu cea rafinată. Le poţi mânca reci sau calde, ca garnitură.
Nu neglija leguminoasele
Fasolea, mazărea, năutul, lintea etc. aduc o cantitate însemnată de proteine şi vitamine din grupul B, dar şi fibre care scad tensiunea arterială şi colesterolul. Pentru intestinele mai fragile lintea şi năutul sunt preferabile, mai ales sub formă de supre sau piureuri.
Cum arată buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!