Cuprins:
De ce e bine să cunoști reguli de asortare a culorilor
Folosirea culorilor potrivite și potrivirea lor perfectă poate fi în sine o știință. Alegerea culorilor pentru o ținută este ceea ce te poate diferenția din mulțime. Și, de aceea, regulile de asortare a culorilor continuă să fie pilonul nu doar pentru haine, ci pentru orice altceva, cum ar fi designul de interioare, părul, machiajul și multe altele.
Dacă te uiți în dulapul tău și vezi o mare de culori neutre, precum, gri/bej, alb, bleumarin și negru, nu ești singur. Mulți oameni se luptă să încorporeze culoarile vii în articolele de bază din garderoba lor. Motivul principal? Nu sunt siguri ce nuanțe de îmbrăcăminte funcționează bine împreună, care sunt regulile de asortare și potrivire și ce culori pot folosi cel mai bine în avantajul lor.
Dar e și o veste bună, există o știință pentru asortarea culorilor, descoperită de nimeni altul decât însuși Sir Isaac Newton. Ținând o prismă lângă o fereastră, într-o zi însorită din 1666, Sir Isaac Newton a demonstrat că lumina se refractă într-un spectru curcubeu. Apoi a afișat progresia naturală într-un cerc, azi numit roata culorilor, care s-a dovedit a fi un instrument la îndemână pentru pictori și alți artiști care doresc să creeze scheme de culori armonioase.
Ce este roata culorilor și care sunt regulile de bază
Armonia culorilor din roata culorilor descrie perechi de culori care sunt plăcute vizual și oferă un sentiment de ordine vizuală. Schemele de culori bazate pe culori complementare și analoge sunt în general percepute ca armonioase. Dar, deoarece oamenii răspund la culori în mod diferit, în funcție de preferințele personale și de experiențele de viață, nu există culori universale „potrivite” pentru atingerea armoniei.
Chiar și așa, roata culorilor poate fi de ajutor atunci când vrem să știm niște reguli de bază de asortare a culorilor în vestimentație și nu numai.
Roata de culori, inventată de Sir Isaac Newton în secolul al XVIII-lea, a fost împărțită în următoarele categorii. Deși ne vom concentra pe utilizarea lui pentru îmbrăcăminte și ținute, această teorie este universală și se aplică la aproape orice se referă la culori.
Culori primare
Acestea includ roșu, galben și albastru. Nu se pot amesteca două culori pentru a obține aceste nuanțe. Orice altceva este derivat din aceste culori.
Culori secundare
Culorile secundare sunt o combinație a culorilor primare. Deci, roșu + galben = portocaliu, roșu + albastru = violet și albastru + galben = verde.
Culori terțiare
Aceste culori sunt o combinație de culori primare și secundare. Amestecând aceste culori, obțineți nuanțe precum menta, culorile aqua, coralii etc.
Culori calde și reci
Nuanțele de culori precum roșu, portocaliu, galben, maro etc. sunt culori calde – fac lucrurile să pară mai mici ca dimensiune și de aceea majoritatea dintre noi preferă să purtăm culori mai calde atunci când vrem să arătăm mai subțiri. Culorile reci, cum ar fi nuanțele de albastru, violet, verde etc., sunt culori liniștitoare.
Reguli de asortare a culorilor
Monocromatic
Sigur că regula de bază cu care nu ai cum să dai greș vreodată este și cea mai simplă – monocromatic. Atunci când alegi o singură culoare nu înseamnă că ai o ținută banală, ba dimpotrivă. În acest caz, te poți juca mai mult cu texturile și materialele pentru a obține un efect vizual surprinzător.
Vestea bună este că aspectul monocrom a ajuns din nou în trend și nu mai este considerat ciudat. Începeți cu culori confortabile și neutre, cum ar fi gri, albastru, alb și negru, apoi treceți la nuanțe pastelate. Aspectele monocrome pot fi personalizate în funcție de sezon sau ocazie. Dacă este o configurație formală, rămâneți la neutre, albastru sau alb, în caz contrar, explorați pastelurile, galbenul sau chiar nuanțele mai strălucitoare, dacă doriți.
Culori completementare
Roșu și verde, violet și galben, albastru și portocaliu – culorile complementare, după cum spune și numele, funcționează cel mai bine atunci când sunt puse împreună. Acestea sunt exact opuse una față de celălaltă pe roata de culori. S-ar putea să pară îndrăznețe, dar rezultatele vor fi perfecte. Dacă observați cu atenție, îmbrăcămintea dvs. de primăvară și vară este concepută în mare parte folosind culori complementare. În timp ce unii ar putea argumenta împotriva acestui concept, este de fapt o chestiune de alegere, deoarece unora le place să aibă ținute îndrăznețe.
Opusele de pe roata culorilor au un contrast vizual atât de mare încât se îmbunătățesc reciproc. Roșul, de exemplu, arată mai strălucitor atunci când este asociat cu verde.
Culori analoge
Potrivirea a două sau trei nuanțe continue pe roata de culori care se amestecă bine între ele se numește potrivire analogică a culorilor. Atunci când adunați o ținută întreagă pe baza acestui lucru, arată atât uimitor, cât și elegant. Dacă vă întrebați cum să aranjați acel trenci portocaliu, alegeți o nuanță de fiecare parte a culorii în roata de culori și lucrați cu aceasta.
Vecinii de pe roata culorilor se asortează împreună fără efort. Această schemă este, de asemenea, uimitoare în natură. Gândește-te, de exemplu, la umbrele apusului.
Pentru cele mai bune rezultate, lăsați o culoare să preia conducerea și acordați celorlalte roluri secundare.
Triada
După această regulă de asortare a culorilor, două culori analoge sunt unite de o culoare complementară pentru o grupare care are o un aspect neașteptat, nuanțat.
Pentru cele mai bune rezultate: folosiți cele două culori adiacente ca o nuanță dominantă și culoarea opusă ca pe o surpriză.
Culorile neutre
Culorile neutre sunt, poate, cel mai simplu de asortat. Negru, gri, alb, alb-murdar, taupe etc., se încadrează în categoria neutră.
Culorile neutre sunt cele care au tonuri pământești și naturale care sunt, de cele mai multe ori, destul de nesaturate.
Sunt foarte versatile și sigure pentru a lucra cu ele. Acestea includ gri, kaki, negru, alb, măsliniu, bej, bleumarin, „denim blue” și maro.
Pantalonii gri cu un top bleumarin conferă un aspect atrăgător, neutru. Chiar dacă această combinație de culori este destul de comună, este cu siguranță o alegere sigură – în principal pentru că ambele piese sunt de culoare neutră.
Descoperă și Dicţionar de fashion – Ce este raglan, redingotă, slim fit, clutch, bias-cut etc
Cum să alegi culorile în funcție de nuanța pielii
Dincolo de felul în care culorile se combină între ele, prima regulă este să ții cont de nuanța pielii tale. Nuanța pielii este nuanța de bază.
Unii oameni arată mai bine în culori calde, în timp ce alții arată remarcabil în culori mai reci. Nuanța pielii determină dacă culorile calde sau reci sunt cele mai potrivite pentru tine.
Folosind roata de culori pentru a explica; culorile calde sunt cele cu o nuanță de roșu și portocaliu. Culorile reci sunt cele care se află pe partea opusă a roții de culoare și au o ușoară nuanță de albastru.
Acum că înțelegi ce sunt culorile calde și reci, cum poți să-ți dai seama ce nuanță ai pielii?
- Testul venelor: Uitați-vă la culoarea venelor de pe încheietura mâinii în lumina soarelui. Dacă arată verzui, atunci ești o persoană căreia i se potrivesc culoarile calde. Dacă arată albăstrui sau violet, atunci culorile reci funcționează cel mai bine pentru tine.
- Testul metalului: Pune un ceas auriu pe o mână și unul argintiu pe cealaltă. Daca ceasul argintiu îți pare că arată mai bine, culorile reci ți se potrivesc mai bine. Dacă este ceasul auriu, atunci culorile calde sunt alegerea ta.
Scurt istoric al industriei de fashion
Încă din vechime, creații de modă pot fi observate în Egipt și în Imperiul Roman, unde hainele au făcut diferența între oamenii săraci și cei bogați. Egiptenii purtau haine din in, care era materialul perfect pentru vremea caldă. Obișnuiau să poarte diferite culori și bijuterii pentru a-și arăta statutul. Femeile purtau rochii până la glezne, indiferent de statutul lor social. În epoca romană, hainele erau considerate a fi un simbol al statutului. Doar aristocrații se îmbrăcau în haine scumpe și stilate. Oamenii săraci nu aveau bani pentru haine bune, așa că era o diferență vizibilă între ei.
Odată cu trecerea timpului, conceptul s-a schimbat într-o oarecare măsură și s-a dezvoltat până când designul vestimentar cel pe care îl cunoaștem astăzi. Prima mașină de cusut a fost inventată în 1790, ceea ce aducea o mulțime de noi oportunități. Îmbrăcămintea putea fi produsă în mai puțin timp, folosind mai puțină forță de muncă în comparație cu cusutul manual. Începuturile designului de modă sunt observate în 1826, când Charles Frederick Worth a pus bazele. Datorită muncii sale, a fost considerat primul designer de modă din lume. Până atunci, oamenii considerau îmbrăcămintea ca pe un mod de a-și arăta simbolul statutului. Nimeni nu considera ținutele ca o reprezentare a stilul lor personal, ideea apare în societate abia în zilele noastre.
Lucrurile s-au schimbat drastic în secolul al XX-lea. Masele au salutat ideea modernă de fashion, forțată de dezvoltarea industriei divertismentului. Actorii, cântăreții și oamenii de televiziune au reprezentat o nouă inspirație pentru mase. Hainele au devenit mai ieftine, datorită noilor țesături din materiale sintetice. Tehnologiile moderne din zilele noastre ne permit să avem acces la haine, dar și la modele și idei din care să ne inspirăm.
Sursă foto – shutterstock.com, realsimple.com.