Pastilele pe care trebuie să le înghită persoanele care suferă de diabet contribuie la gestionarea eficientă a insulinei şi, implicit, la ţinerea sub control a nivelului de zahăr în sânge. Astfel, efectele pe termen lung ale bolii sunt întârziate şi, mai mult decât atât, permit persoanei suferinde să aibă un stil de viaţă relativ normal.
Pentru a reduce efectele şi riscurile asociate diabetului non insulino dependent, este indicat ca pacienţii să ducă un stil de viaţă cât mai sănătos. Printre regulile de bază se numără activitatea fizică frecventă, o dietă bazată pe fructe şi legume, dar şi eliminarea tutunului, a dulciurilor şi a surselor de zaharuri ascunse cum ar fi alcoolul.
Activitatea fizică moderată, în jur de 30 de minute de sport pe zi, este de regulă suficientă pentru a menţine valorile glicemiei în limite normale.
Alimentele prăjite sunt interzise
Persoanele care suferă de diabet trebuie să evite zahărul, care poate fi înlocuit cu zaharina. Este indicat ca zaharina să fie adăugată în lichide la temperaturi potrivite, pentru a nu genera compuşi cancerigeni.
Alimentele prăjite sunt strict interzise, la fel ca şi prunele, bananele sau strugurii, fructe foarte bogate în zaharuri. Cam toate alimentele trebuie consumate într-o formă cât mai apropiată de cea naturală – fierte sau preparate la grătar.
De asemenea, este recomandat consumul de carbohidraţi cu absorbţie lentă, care permite organismului să îşi extragă energia necesară pe parcursul a câtorva ore, fără a suprasolicita pancreasul.
Sunt recomandaţi fulgii de ovăz, de grâu, orez brun, pâine graham. Din grupa alimentelor pe care bolnavii de diabet nu au voie să le consume se mai numără băuturile răcoritoare, dar şi orice aliment dulce.