Cuprins:
Reguli de bună purtare în Bulgaria
Prin urmare, atunci când vizitați această țară frumoasă, ar trebui să tratați cu respect aceste repere culturale și istorice. Același lucru este valabil și pentru poporul bulgar – învățând câteva date fundamentale despre eticheta socială bulgară, nu ar trebui să aveți probleme în a vă integra, ceea ce va face ca șederea în Bulgaria să fie extrem de plăcută și fără probleme.
Elemente de bază ale culturii bulgare
La fel ca în multe țări din întreaga lume, în Bulgaria, unitatea familială și valorile familiale reprezintă o parte importantă a vieții și societății bulgare.
Există o presupunere de bază conform căreia membrii familiei, în special persoanele în vârstă, ar trebui să fie tratați cu respect și demnitate.
Salutul
În cazul în care vă aflați în situația de a fi prezentat familiei omologului dvs. bulgar, asigurați-vă întotdeauna că vă întâlniți și salutați cu respect.
În Bulgaria, tradițiile conservatoare sunt încă abundente, așa că o strângere de mână formală și un salut adecvat pentru momentul zilei este cel mai potrivit gest.
Dacă nu vi se prezintă grupul în ansamblu, asigurați-vă că dați mâna și salutați mai întâi pe cei mai în vârstă membri prezenți. Folosiți titluri onorifice dacă sunt cunoscuți sau, dacă nu, adresați-vă unui bărbat cu „Gospodin” (domnule) sau unei femei cu „Gospozha” (doamnă), urmat de numele de familie.
Bărbații și femeile se pot săruta pe obraji, dar gazda dvs. bulgară ar trebui să inițieze acest tip de salut informal doar în anumite situații.
Religia și îmbrăcămintea
Biserica ortodoxă bulgară este, de asemenea, o parte importantă a culturii bulgare, rămânând un aspect important al vieții bulgărești în ciuda anilor de regim comunist.
Unele biserici, cum ar fi Biserica Boyana din Sofia, sunt deschise la intrarea publicului larg. În calitate de turist, sensibilitatea și adecvarea ar trebui să abunde.
Dacă intenționați să vizitați o biserică, asigurați-vă că vă îmbrăcați conservator. De asemenea, înainte de a vă lua aparatul foto, este de bună manieră să vă asigurați că este permisă fotografierea.
Masa
Atunci când vizitați Bulgaria, fie că este vorba de afaceri sau de plăcere, este posibil să fiți invitat în casa unui bulgar pentru cină. În acest caz, trebuie să cunoașteți câteva aspecte de etichetă socială.
În primul rând, este de bun simț să aduceți un cadou pentru gazda dumneavoastră. Florile (cu un număr impar de tulpini) și băuturile spirtoase sunt potrivite, și nu trebuie să fiți prea decadent.
Este important ca gazda să vadă că v-ați gândit la oferirea cadoului, mai degrabă decât să optați pentru ceva prea extravagant.
De asemenea, trebuie să știți că, dacă la masă sunt prezenți membri ai familiei, persoana cu vârsta cea mai înaintată prezentă va fi servită prima.
În calitate de oaspete, este posibil să fiți invitat să începeți primul, însă ar fi de bun simț să insistați ca persoana cea mai în vârstă de la masă să înceapă. Așadar, nu începeți să mâncați fără să fiți invitat de gazda dumneavoastră!
În general, mesele bulgărești sunt pline de discuții, iar manierele la masă nu sunt prea formale. Cu toate acestea, în ciuda caracterului informal al mesei bulgărești, trebuie să vă asigurați că nu vă sprijiniți coatele pe masă și că mâinile sunt mereu la vedere.
Consensul general este, de asemenea, că se servește mai întâi o porție mai mică de mâncare, astfel încât să puteți accepta o a doua porție. Acest lucru arată că vă bucurați de mâncare și că gazda dumneavoastră a oferit cantități abundente de mâncare.
Atunci când sunteți invitat să vă așezați la masa de luat masa, așteptați să vi se arate locul.
Șervețelele trebuie lăsate împăturite lângă farfurie. Dacă alții le desfășoară și le așează pe poala lor, faceți la fel – veți fi la o masă mai formală.
Așteptați ca gazda să dea undă verde înainte de a începe să mâncați.
Paharele vor fi întotdeauna reumplute – lăsați o gură pe fundul paharului dacă nu mai vreți mai mult.
Limbajul corpului
Bulgarii dau din cap când spun „da” și dau din cap când spun „nu” – și uneori inversează aceste gesturi dacă știu că vorbesc cu străini, complicând astfel și mai mult situația. Utilizarea emfatică a cuvintelor da (da) și ne (nu) ar trebui să ajute la evitarea neînțelegerilor.
Ce trebuie să știți ca turist în Bulgaria
Bulgaria este considerată o societate formală. Oamenii se salută între ei cu moduri formale și rezervate de comportament.
În timpul salutului, aceștia fac o strângere de mână fermă și păstrează contactul vizual.
Dacă îi cunoașteți pe cei cu care vă întâlniți, atunci trebuie să le spuneți cu titlul urmat de numele de familie.
Doar cunoscuții apropiați se salută cu prenumele și cu o îmbrățișare.
Bulgarii se adaptează în funcție de tipul de întâlnire. Dacă adunarea este informală, atunci și atmosfera devine informală.
Cadourile sunt de obicei schimbate la zilele de naștere, de Crăciun și atunci când sunt invitați în casa cuiva.
Ei preferă să nu ofere cadouri scumpe, deoarece consideră că vor stânjeni cealaltă parte. Ei apreciază dragostea și sentimentele mai mult decât cadoul, în ciuda prețului acestuia.
Atunci când sunt invitați acasă la cineva, ei iau flori și o sticlă de vin pentru gazde. Crizantemele, crinii și gladiolele sunt evitate pentru că sunt folosite la înmormântări.
Nou-născuților li se dă un număr impar de cadouri.
Manierele la masă urmate în Bulgaria sunt dezinvolte, dar trebuie respectate anumite reguli.
Atunci când sunteți invitat la cină la masa de luat masa, trebuie să așteptați până când vi se arată locul dumneavoastră.
Șervețelele sunt împăturite și așezate lângă farfurie. Dacă toată lumea le desface, atunci trebuie să faceți același lucru și să le așezați în poală.
Nu trebuie să începeți masa decât dacă gazda vă cere acest lucru.
Persoana cea mai în vârstă de la masă este rugată să înceapă să mănânce prima.
Mâinile trebuie să fie întotdeauna vizibile, dar nu vă sprijiniți coatele pe masă.
Dacă luați mâncarea pentru a doua oară, înseamnă că vă bucurați de mâncare.
Paharele sunt reumplute, așa că, dacă nu mai vreți mai mult, lăsați o gură la sfârșit.
În afaceri, schimbul de cărți de vizită se face la primele întâlniri.
Dacă vă traduceți cartea de vizită în limba bulgară, atunci vă puteți impresiona destinatarii.
Crearea de rețele este importantă în Bulgaria. Trebuie să petreceți timp împreună înainte de a începe orice nouă afacere.
O întâlnire inițială este folosită pentru a vă prezenta, iar următoarea întâlnire poate fi folosită pentru discuții de afaceri.
Dacă știți că partenerul dvs. se află în Bulgaria, atunci ar trebui să angajați un traducător care să vă ajute cu toate cerințele dvs. de afaceri.
Contactul vizual prezice încredere și sinceritate.
Toate faptele și cifrele ar trebui să fie incluse în prezentare în formă vizuală.
Bulgarii nu apreciază conversațiile lungi, așa că mențineți conversația scurtă.
Întâlnirile se desfășoară într-un ritm lent, astfel încât detaliile să fie înțelese cu ușurință.
Ei nu se preocupă prea mult de termene și se asigură că toate detaliile sunt menționate înainte de a încheia procedurile de afaceri.
Exersați răbdarea, deoarece nicio afacere nu se finalizează rapid în Bulgaria.
Durata întâlnirii este de obicei mai lungă.
Profesionalismul și formalitatea sunt esențele întâlnirilor de afaceri.
Comportamentul casual în cadrul reuniunilor nu este considerat bun.
Sursa foto: 123rf.com
Vezi şi 10 mâncăruri pe care să le încerci când ești în Bulgaria!
Reguli de bună purtare în Dubai ca turist