Reguli de bună purtare în Turcia

Întâlnirea și salutul

Dați mâna cu toți cei prezenți – bărbați, femei și copii – la o întâlnire de afaceri sau socială. Strângeți mâna mai întâi celor mai în vârstă. Strângeți din nou mâna la plecare.

Este obișnuit ca bărbații și femeile turcești să se sărute pe obraz când se întâlnesc și se despart.

Limbajul trupului

„Da” este o ușoară mișcare a capului în jos. „Nu” este o ușoară mișcare a capului în sus.

Turcii au, în general, o zonă mică de spațiu personal și pot sta mai aproape decât sunt obișnuiți majoritatea străinilor.

Nu îndreptați niciodată talpa piciorului spre o persoană.

Turcii, dintre care majoritatea sunt musulmani devotați, pot evita să se uite în ochii dumneavoastră, într-o manifestare de comportament umil.

Nu stați cu mâinile în șolduri atunci când vorbiți cu alte persoane, în special cu persoanele mai în vârstă sau cu superiorii, și nu vă puneți mâinile în buzunare.

În Turcia, punerea degetului mare între primele două degete este echivalentă cu ridicarea degetului mijlociu.

Semnul „O.K.” în Turcia înseamnă că cineva este homosexual.

Cultura corporatistă

Turcii iau foarte în serios punctualitatea la întâlnirile de afaceri și se așteaptă ca și dumneavoastră să faceți la fel; sunați cu o explicație dacă întârziați.

Considerația, politețea, respectul și curtoazia sunt foarte importante pentru turci. Dați mâna cu fiecare persoană la sosirea la un birou. Atunci când vizitați o fabrică, dați mâna cu toți lucrătorii la sosire și din nou la plecare.

Turcii se angajează în discuții de politețe înainte de a începe discuțiile de afaceri.

Mese și divertisment

Fiți punctual la o cină. Ora 19:00 înseamnă ora 19:00.

Afacerile pot fi discutate oricând în timpul mesei, dar trebuie să vă faceți o idee de la partenerul de afaceri.

Unii turci care sunt nu musulmani beau alcool, dar turcii care sunt musulmani stricți nu o fac niciodată.

Gazdele se vor aștepta, probabil, să mâncați foarte mult și s-ar putea simți jignite dacă nu o faceți.

Când terminați de mâncat, nu lăsați mâncare în farfurie și puneți cuțitul și furculița una lângă alta în farfurie.

Dacă invitați pe cineva la cină, plătiți nota de plată.

Îmbrăcăminte

Pentru afaceri, bărbații ar trebui să poarte costume conservatoare sau o haină casual și cravată. Pe vreme foarte caldă, bărbații pot merge fără sacou, dar poartă totuși cravată.

Femeile ar trebui să poarte costume din două piese- pantaloni largi sau fustă și bluză, rochii și tocuri. Evitați fustele scurte, bluzele decoltate sau pantalonii scurți.

Cadouri

Întotdeauna aduceți gazdei un cadou atunci când sunteți invitat în casa cuiva. Nu aduceți un cadou care este prea somptuos.

 Oferiți: flori (trandafiri sau garoafe), bomboane, ciocolată, vin (dacă gazda bea). Nu oferiți alcool dacă nu sunteți sigur că gazda dvs. bea.

Nu vă așteptați ca gazda dvs. să deschidă un cadou atunci când îi este prezentat.

Nu oferiți cadouri prea personale.

Sfaturi utile

Turcii pun chiar și cunoscuților ocazionali întrebări pe care alții le consideră foarte personale (vârstă, salariu etc.). Cu toate acestea, nu puneți astfel de întrebări personale până când nu s-a stabilit o prietenie.

Femeile străine sunt foarte binevenite și acceptate în Turcia, însă ele ar trebui să se conformeze etichetei cu privire la îmbrăcăminte și să nu poarte haine care să fie foarte revelatoare.

Lucruri care nu se fac niciodată ca turist în Turcia

În general, în Turcia există atitudini conservatoare față de femei, dar bărbații turci tind să fie foarte respectuoși.

Civilizația Turciei a început să apară în secolul al XI-lea, când turcii Seijun s-au stabilit în această zonă. Astfel, Turcia se mândrește cu o gamă diversă de cultură, artă, arhitectură și așa mai departe. 

Cu toate acestea, există câteva lucruri pe care ar trebui să evitați să le faceți atunci când vă aflați în Turcia. 

Dacă vă gândiți la ce nu trebuie să faceți în Istanbul, Turcia, atunci iată câteva dintre acele lucruri pe care trebuie să le includeți în lista de lucruri pe care trebuie să le faceți și să nu le faceți în vacanța din Turcia.

Nu purtați pantofi în locurile de cult

Turcia este cunoscută pentru moscheile sale extrem de superbe și cu un design rafinat, precum Moscheea Albastră. Dacă vizitați Turcia pentru prima dată, atunci trebuie să cunoașteți tocmai acest obicei pe care turcii îl respectă – să se descalțe afară atunci când intră într-o moschee.

Poate ați observat că nu poartă nici măcar pantofi în casă. Astfel, atunci când vă aflați în Turcia, asigurați-vă că vă descălțați atunci când intrați într-o moschee, altfel îi veți jigni cu siguranță pe localnici, deoarece vor interpreta acest lucru ca pe o batjocură sau un afront la adresa obiceiurilor și credințelor lor și s-ar putea la fel de bine să vi se ceară să plecați sau să ieșiți și să intrați doar după ce v-ați descalțat. Acesta este unul dintre lucrurile importante pe care nu trebuie să le faceți în Turcia.

Nu uitați să păstrați eticheta la masă

Mâncarea poate fi văzută ca fiind una dintre cele mai autentice modalități de a obține o perspectivă asupra culturii unui loc. Bucătăriile turcești au unele dintre cele mai apetisante mâncăruri din întreaga lume. 

Cu toate acestea, atunci când vine vorba de mâncare, turiștii nu trebuie să uite niciodată să respecte manierele de bază la masă, deoarece turcii sunt în special destul de pretențioși în această privință.

Evitați să obstrucționați privirea unei persoane atunci când aceasta se roagă

Turcia este o țară în care cea mai mare parte a populației sale urmează credința musulmană. Aceștia ar trebui să se roage de cinci ori pe zi, în mod ideal. Nu obturați, nici măcar din greșeală, vederea unei persoane sau nu treceți pe lângă o persoană care se roagă din față, deoarece o veți jigni cu siguranță.

Asta pentru că obiceiul musulman dictează că, atunci când se întâmplă acest lucru, rugăciunea persoanei respective este nulă și va trebui să o ia de la capăt. Așadar, considerați acest sfat ca fiind foarte important pentru a evita confruntările din partea localnicilor furioși.

Nu fiți lipsiți de respect față de obiceiuri în timpul Ramadanului

Luna Ramadanului are o semnificație culturală și religioasă pentru musulmanii din întreaga lume. Când vine vorba de populația majoritară din Turcia, respectarea cu vehemență a regulilor este un dat, ca o modalitate de a-și exprima devotamentul. 

În timpul Ramadanului, aceștia postesc timp de o lună întreagă, iar acest lucru este considerat unul dintre cei cinci piloni ai islamului.

Ramadanul este sărbătorit în conformitate cu calendarul islamic și nu cu cel georgian, așa că asigurați-vă că știți dacă luna coincide cu luna în care planificați o călătorie în țară. 

Dacă da, trebuie să vă asigurați că nu beți și nu mâncați nimic în public și nici nu oferiți sau dăruiți ceva unui cetățean turc care practică această sărbătoare anuală în timpul zilei. 

Nu vă urcați într-un taxi care nu are un logo de taxi

Străinii sunt adesea păcăliți de șoferii turci care îi văd ca pe o oportunitate de a face un ban în plus. Aceștia profită de necunoașterea lor cu privire la tarifele practicate în mod normal și la rutele prin oraș.

Ei modifică funcționarea contoarelor instalate în vehiculele lor și iau rute mai lungi până la destinația spre care se îndreaptă clienții lor. 

Pentru a nu fi înșelat, instalați aplicația BiTaksi. Puteți obține un taxi de încredere care vă va oferi servicii impecabile. Pentru a evita orice confuzie sau eventualele probleme, verificați logo-ul taxiului din partea de sus!

Nu purtați haine care să vă dezvăluie corpul

Chiar dacă nu sunteți de acord, este mai bine să vă păstrați în armonie cu obiceiurile și tradițiile unei țări pentru a evita orice consecințe nefaste care ar putea sfârși prin a vă ruina întreaga călătorie. 

Turcia este mult mai îngăduitoare decât alte țări musulmane conservatoare atunci când vine vorba de aceste obiceiuri, dar există totuși unele lucruri pe care trebuie să le aveți în vedere, cum ar fi evitarea hainelor revelatoare.

Atât femeile, cât și bărbații trebuie să uite să poarte pantaloni scurți în Turcia și mai ales femeile trebuie să își acopere capul, așa cum fac femeile musulmane atunci când vizitează o moschee.

Nu abuzați de limba turcă

Folosirea nepotrivită a limbii țării poate răni sentimentele oamenilor și ar putea la fel de bine să ducă la circumstanțe neplăcute.

Așadar, este imperativ să învățați în schimb câteva dintre manierele lor și traducerea în turcă a unor cuvinte precum „mulțumesc”, „scuzați-mă”, „vă rog” și așa mai departe. Aceste gesturi vă vor ajuta chiar să stabiliți relații cordiale cu localnicii.

Evitați să fiți cel care rămâne cu resturi în farfurie

Este considerat o insultă dacă ești invitat la o masă într-o gospodărie turcească și ajungi să nu mănânci tot ce ai în farfurie. Pentru că, dacă lăsați ceva în farfurie, gazdele vor crede că nu v-a plăcut ceea ce v-au oferit.

Este un semn de reverență extremă și un manierism adecvat să nu lași nimic resturi.

Evitați să consumați prea mult alcool

Turcia este o țară musulmană, care, comparativ, nu este la fel de strictă ca altele. În timp ce cetățenii turci înșiși se bucură de un pahar sau două la ocazii de bucurie, consumul excesiv sau regulat de alcool este dezaprobat, iar întâlnirea cu cineva beat în public nu este ceva ce le place prea mult.

Așadar, evitați să vă îmbătați prea tare și să faceți agitație zgomotoasă în public din această cauză. Pe de altă parte, fumatul este permis aproape oriunde, chiar și la cină; este aproape ca și cum ar fi un fel de obicei local.

Evitați să vă adresați direct unei femei tinere sau singure în public

Se poate observa că bărbații din Turcia preferă să se adreseze bărbaților. Nu vă supărați și nu vă simțiți lăsați pe dinafară, deoarece aceasta este doar o tradiție care este respectată, în special în zonele rurale din Turcia. 

Ca bărbat călător, trebuie să evitați să vă apropiați pur și simplu de o femeie locală pentru a începe o conversație în public. Acest lucru este considerat a fi un act amenințător.

Lăsați oamenii să fumeze la masă

Uneori, simpla privire în jur și observarea oamenilor v-ar putea spune ce să nu faceți în Turcia. Turcia este o țară musulmană și majoritatea oamenilor consideră alcoolul ca fiind „haram” sau interzis. 

Veți întâlni oameni care sunt abstinenți sau care beau ocazional. Dar, dimpotrivă, ați putea vedea o mulțime de oameni care fumează în jurul dumneavoastră. De asemenea, este considerat normal să fumezi la masă.

Nu cumpărați pietre sau fosile

Nu vă lăsați în voiajul de a cumpăra pietre sau fosile în timp ce vă aflați în vacanță în Turcia, deoarece sunt considerate artefacte culturale și este ilegal să le exportați, considerați acest lucru ca fiind ceea ce nu trebuie să faceți când sunteți în Turcia. Mulți comercianți vor încerca să vi le vândă, dar încercați să le evitați, deoarece majoritatea sunt și ele false.

Nu cumpărați lucruri fără să vă târguiți

Puțină negociere sau târguială în timp ce faceți cumpărături nu vă va face niciun rău, asigurați-vă că obțineți cel mai bun preț pentru orice cumpărați în Turcia.

Nu-l disprețuiți pe Kemal Ataturk

Poporul turc are un mare respect pentru părintele fondator al Republicii Turce, Ataturk. Este imperativ să nu faceți glume despre el sau chiar să nu faceți remarci răutăcioase ori glume, dacă se vorbește despre el în conversație.

Sursa foto: 123rf.com

Vezi şi mâncăruri pe care să le încerci când ești în Turcia şi care este efectul vacanțelor asupra nivelului de stres!

Urmărește-ne pe Google News