Ca să îţi recapeţi forma trebuie, mai întâi, să-ţi faci timp pentru tine. Printre grijile cotidiene – casă, serviciu, piaţă, copii -, găseşte câteva ceasuri pe săptămână pe care ţi le dedici exclusiv. Iată cum le poţi petrece…
Ţine o cură de detoxifiere
Pentru a elimina toxinele, organismul tău are nevoie de o hidratare cât mai bună: bea zilnic 2 litri de apă, sucuri proaspete de legume şi fructe şi evită cafeaua, alcoolul şi băuturile acidulate, care produc deshidratare.
Tot pentru a ajuta organismul să elimine deşeurile acumulate în timpul iernii, ia o pauză de la carne, mezeluri, lactate, cereale rafinate şi dulciuri. Înlocuieşte-le cu alimente sănătoase şi uşor de digerat: fructe (mere, portocale, grepfrut, mango, ananas), legume verzi şi salate (bogate în clorofilă şi minerale, nutrienţii care susţin regenerarea celulară), cereale integrale (orez, ovăz, quinoa, hrişcă). Adaugă din belşug pătrunjel, cimbru şi busuioc.
Consumă alimentele în stare naturală sau preparate termic cât mai puţin (la aburi, la cuptor, pe grătar). Ce ar mai trebui să ştii? Că nici o cură de detoxifiere nu dă rezultate în absenţa odihnei. Dormi, aşadar, opt ore pe noapte.
Tonifică-ţi musculatura
Cel puţin o dată la două zile, dacă zilnic nu găseşti timp, tonifică-ţi musculatura prin câteva exerciţii simple: abdomene (pentru a-ţi subţia talia), genuflexiuni şi fandări (pentru întărirea muşchilor fesieri, ai coapsei şi ai gambei) etc.
Profită de vremea frumoasă şi ieşi cât mai des din casă: fă jogging sau măcar plimbări lungi, în pas alert; renunţă la transportul în comun pentru bicicletă; înoată de două ori pe săptămână câteva lungimi de bazin; înscriete la fitness, aerobic sau zumba.
30 de minute (minimum!) de activitate fizică intensă ajută şi musculatura, şi complexul proces de detoxifiere, pentru că reziduurile depozitate în organism sunt eliminate, excesul de calorii este ars, ţesuturile se oxigenează, iar creierul produce endorfine – hormonii responsabili cu starea de bine şi cu rezistenţa la stres.
Întinereşte-ţi pielea
Fă-ţi săptămânal un gomaj, pentru a înlătura celulele moarte de la suprafaţa pielii; o ajuţi să respire şi îi redai aspectul mătăsos. Dacă foloseşti produse cumpărate din comerţ, alege unele cu texturi cât mai catifelate, iar dacă foloseşti sare de mare, asigură-te că nu este prea grunjoasă.
Un scrub natural şi fin, uşor de preparat acasă, îl reprezintă amestecul de tărâţe de grâu sau de ovăz cu miere. După ce ai terminat operaţiune de exfoliere, aplică pe tot corpul o cremă sau un ulei cu efect intens hidratant şi lasă-l să pătrundă în piele, înainte de a te îmbrăca.
Tot pentru a reda tonusul pielii şi a o hidrata, renunţă la duşurile fierbinţi în favoarea celor cu apă călduţă.
Exerciţiu pentru trup şi suflet
Iată un exerciţiu ce relaxează şi musculatura, şi psihicul: stând pe spate, cu ochii închişi, practică respiraţia abdominală (ţii o mână pe piept, cealaltă pe abdomen şi duci aerul inspirat până în stomac; ai reuşit când mâna de pe piept rămâne nemişcată, iar mâna de pe abdomen se ridică; apoi expiri aerul).
Cum te ajută cromoterapia
Culorile reci – albastru şi verde – au puternic efect relaxant. Ieşi afară în pauza de prânz, priveşte cerul şi frunzişul copacilor. Pe un colţ al biroului aşază un ghiveci cu o plantă luxuriantă, iar pe perete, un calendar sau un poster colorat în albastru şi verde.

Aruncă ce nu îţi e de folos

Profită de curăţenia de primăvară pentru a renunţa la lucrurile care nu-ţi mai sunt de folos, fie că sunt haine ori mici obiecte de decor sau de mobilier. Vei avea senzaţia că ai o locuinţă mai aerisită, înnoită. Şi că tot vorbim de aerisit, deschide larg ferestrele în fiecare zi cu soare şi bucură-te de senzaţia de bine pe care ţi-o dau aerul curat şi căldura primăverii.
 

 
 

Urmărește-ne pe Google News