Cuprins:
Ce este alergia la soare
Alergia la soare este un termen vast care descrie mai multe afecțiuni care provoacă formarea unei erupții cutanate, cu mâncărime, pe piele, după ce cineva s-a expus la lumina soarelui sau la alte surse de radiații ultraviolete (UV). Erupția polimorfă la lumina este cea mai comună formă de alergie la soare.
Această afecțiune poate varia de la ușoară la severă și poate afecta pe oricine, deși unele persoane sunt mai predispuse decât altele.
Unii oameni au un tip ereditar de alergie la soare. Alții dezvoltă simptome numai atunci când sunt declanșate de un alt factor – cum ar fi anumite medicamente sau atingerea anumitor plante. Alte tipuri de reacții legate de soare apar din motive neclare.
Alergia ușoară la soare poate dispărea fără tratament. Erupțiile cutanate severe pot fi tratate cu creme sau tratament cu steroizi. Dacă aveți alergie severă la soare, poate fi necesar să luați măsuri preventive și întotdeaua să consultați un medic.
Consultarea unui dermatolog pentru diagnostic și tratament personalizat este esențială pentru persoanele care suferă de alergie la soare.
Tipuri de alergii la soare
Există diferite tipuri de alergii la soare, în funcție de tipul erupției cutanate, de cauză și de persoanele cel mai des afectate:
Prurigo actinic
Prurigo actinic provoacă papule sau noduli pe piele. Erupția poate afecta zone suplimentare ale pielii, care nu au fost expuse la soare. Este mai frecventă în rândul populațiilor latino-americane și indiene americane cu pielea mai închisă la culoare. Prurigo actinic pare să aibă o legătură genetică. Se mai numește și hydroa aestivale.
Reacție fotoalergică
Acest tip de alergie la soare apare atunci când o substanță chimică aplicată pe piele reacționează cu lumina soarelui. Exemplele de substanțe care pot duce la acest tip de alergie includ medicamente, creme de protecție solară, machiaj și parfumuri. Simptomele pot apărea la câteva ore sau zile după expunerea la soare.
Erupție polimorfă la lumină
Erupția polimorfă la lumină este mai frecventă la femei, la persoanele cu pielea mai deschisă la culoare, la adolescenți și la adulții tineri.
Acesta este un tip comun de alergie la soare, caracterizat prin apariția de pete roșii sau umflături pe pielea expusă la soare, de obicei la câteva ore sau zile după expunere. Simptomele includ mâncărime intensă și, uneori, senzație de arsură.
Urticaria solară
Acest tip de alergie la soare provoacă urticarie după doar câteva minute de expunere la soare. Simptomele pot fi ușoare până la severe. De obicei apar umflături mici, roșii sau albicioase (urticarie) care apar pe pielea expusă la soare. Aceste umflături pot fi foarte pruriginoase.
Care sunt simptomele alergiei solare
Simptomele alergiei la soare pot apărea la câteva minute, ore sau zile după expunerea la soare. Acestea pot varia de la ușoare la severe, în funcție de:
- Mărimea suprafeței de piele expusă
- Perioada de timp de stat la soare.
- Intensitatea luminii.
- Tip de alergie la soare.
Erupția apare de obicei numai pe zonele care au fost expuse la lumina soarelui. Dar uneori, poate apărea în alte părți ale pielii.
O erupție cutanată provocată de alergie la soare poate implica:
- Bubițe, papule, noduli, vezicule sau urticarie.
- Mâncărime.
- Bășici cu lichid
- Roşeaţă
- Descuamarea sau formarea crustei
- Senzație de usturime sau arsură
- Umflături.
Rareori, alergia la soare poate provoca și alte simptome, cum ar fi:
- Durere de cap.
- Amețeli sau leșin.
- Greață și vărsături.
- Respirație șuierătoare sau dificultăți de respirație.
- Anafilaxie care pune viața în pericol (cu urticarie solară), arată myclevelandclinic.org.
Remedii eficiente pentru alergia la soare
Alergia solară poate provoca disconfort semnificativ, dar există mai multe remedii eficiente pe care le puteți aplica pentru a ameliora simptomele și a accelera vindecarea. Iată câteva dintre cele mai eficiente remedii:
Comprese reci
Aplicați comprese reci sau un prosop înmuiat în apă rece pe zonele afectate pentru a reduce inflamația și mâncărimea. Țineți compresa pe piele timp de 15-20 de minute și repetați de câteva ori pe zi.
Aloe Vera
Aloe vera are proprietăți antiinflamatorii și calmante, fiind ideală pentru pielea iritată și inflamată. Aplicați gelul unei plante de aloe vera direct pe pielea afectată de 2-3 ori pe zi.
Loțiuni și creme calmante
Alegeți loțiuni și creme care pot calma și hidrata pielea.Aplicați aceste produse pe pielea curată și uscată de câteva ori pe zi, conform instrucțiunilor medicului sau farmacistului.
Antihistaminice orale
Antihistaminicele orale pot ajuta la reducerea mâncărimii și a inflamației cauzate de reacția alergică. Luați antihistaminice indicațiilor farmacistului sau a recomandărilor medicului.
Hidratarea
Hidratarea adecvată este esențială pentru a menține pielea sănătoasă și a sprijini procesul de vindecare. Consumul suficient de apă este crucial pentru a menține echilibrul hidro-electroliitic al organismului, pentru reglarea temperaturii corporale, susținerea sistemului nervos, a funcției renale, sănătatea pielii și multe alte procese vitale. Beți cel puțin 8 pahare de apă pe zi și consumați alimente bogate în apă, cum ar fi fructele și legumele proaspete.
Descoperă și Câtă apă trebuie să consumi când este caniculă
Ovăz coloidal
Ovăzul coloidal are proprietăți antiinflamatorii și calmante, fiind eficient pentru reducerea iritației și mâncărimii. Adăugați ovăz coloidal în apa de baie și stați în cadă timp de 15-20 de minute. Repetați acest tratament zilnic.
Aceste remedii pot să nu fie eficiente pentru toată lumea. Dacă tratamentele nu au efectul dorit, ar putea fi necesar să contactați un medic. El vă poate prescrie o cremă mai puternică împotriva mâncărimii sau medicamente orale pentru a ameliora simptomele.
Prevenirea reacțiilor de alergie la soare
Dacă aveți o alergie la soare sau o sensibilitate crescută la soare, puteți ajuta la prevenirea unei reacții ținând cont de câteva lucruri:
Evitați expunerea la soare între orele 10:00 și 16:00. Razele soarelui sunt cele mai puternice în aceste ore. Încercați să programați activități în aer liber pentru alte ore. Dacă nu puteți face asta, limitați timpul în care stați la soare. Căutați umbră atunci când este posibil.
Evitați expunerea bruscă la multă lumină solară. Mulți oameni au simptome de alergie la soare sezonier. Simptomele apar atunci când orele de lumină se înmulțesc și oamenii sunt expuși la mai multă lumină solară. În aceste momente, este recomandat să creștem treptat timpul petrecut în aer liber, astfel încât pielea să aibă timp să se adapteze la lumina soarelui sporită.
Purtați ochelari de soare și îmbrăcăminte de protecție. Cămășile cu mâneci lungi și pălăriile cu boruri largi vă pot proteja pielea de expunerea la soare. Evitați țesăturile care sunt subțiri sau au o țesătură rară – razele UV pot trece prin ele.
Aplicați protecție solară. Utilizați o protecție solară rezistentă la apă, cu spectru larg, cu un SPF de cel puțin 30, chiar și în zilele înnorate. Aplicați cu generozitate protecție solară și reaplicați la fiecare două ore – sau mai des dacă înotați sau transpirați.
Evitați declanșatorii cunoscuți ai alergiei. Dacă știți că o anumită substanță vă provoacă reacția la nivelul pielii, cum ar fi un medicament sau contactul cu anumite plante, evitați acest declanșator, arată mayoclinic.org.
Alimentație bogată în antioxidanți. Antioxidanții ajută la repararea și protejarea pielii de daunele cauzate de radiațiile UV. Consumul de alimente bogate în antioxidanți, cum ar fi fructele și legumele proaspete – ex. fructele de pădure, spanacul, roșiile- poate ajuta la repararea daunelor cauzate de radiațiile UV și la vindecărea pielii.
Descoperă și ce alimente și băuturi să consumi pe caniculă.
Prognosticul pentru persoanele cu alergie la soare variază foarte mult. Unii oameni par să depășească această afecțiune destul de repede. Dar mulți pot prezenta simptome timp de 10 până la 15 ani sau mai mult.
Un episod de alergie la soare se rezolvă adesea la câteva ore sau zile după ce încetează expunerea la soare. Dar erupția poate dura și câteva săptămâni în unele cazuri. Erupția cutanată, în general, nu lasă cicatrici decât dacă vă scărpinați foarte tare și deteriorați suprafața pielii.
Sursă foto – Shutterstock.com