Tristețea este sentimentul pe care îl poți citi în ochii bătrânelor care locuiesc de ani de zile la Căminul pentru Persoane Vârstnice Craiova. Cât e ziua de lungă stau și se gândesc la tinerețea demult apusă, la familia și casele de altădată, toate pierdute printre greutățile vieții.
Tanti Maria este una dintre femeile singure de Ziua Femeii. Nu mai are familie de zece ani și a pierdut toată agoniseala de-o viață într-o clipită. Acum, din pensia pe care o are își permite să plătească locul pe care îl ocupă în azilul de bătrâni, de pe strada Tabaci, din Craiova. Mâinile îi sunt tăbăcite de atâta muncă, însă acum i-au rămas doar amintirile și sufletul greu.
Zilele trec greu, dar sunt clipe în care zâmbetul bătrânelor de la Căminul pentru Persoane Vârstnice Craiova le reapare pe chip. Conducerea azilului le pregătește atât femeilor, cât și bărbaților cazați aici surprize, așa cum s-a întâmplat și în ajunul Zilei Internaționale a Femeii.
“Am venit cu câteva haine într-o plasă și ce mai aveam pe mine. E greu, mamă, foarte greu să nu ai pe nimeni cu care să te sfătuiești, să nu ai pe nimeni căruia să îi spui ce te doare. Mi-am găsit aici câteva prietene cu care vorbesc ziua, dar noaptea mă apucă plânsul. Mă așteptam ca la moartea mea să mă plângă copiii, bărbatul … nu mai am nimic”, spune bătrâna, cu lacrimi în ochi.
“Jos pălăria pentru femei”
Soliștii Ciri Mayer, Cristian Bănățeanu și Marius Măgureanu sunt “cei trei crai” care le-au adus bătrânelor de la azilul pentru persoane vârstnice bucuria în suflet preț de două ore. Prin cântecele lor, artiștii craioveni le-au mulțumit acestora pentru bucuriile și vorbele bune pe care le-au împărțit în calitate de mame, soții, bunici și prietene.
“De 8 Martie, ca în fiecare an, ne-au vizitat artiștii Ansamblului Folcloric Maria Tănase. Soliștii reușesc mereu să le binedispună pe doamnele care locuiesc aici și noi dorim să se simtă apreciate. Le oferim flori în fiecare an, o îmbrățișare și un „mulțumesc” pentru tot ce au făcut de-a lungul vieții”, susține Valentin Giurcă, directorul Căminului pentru Persoane Vârstnice Craiova.
Cel care și-a scos pălăria în fața doamnelor adunate în Clubul azilului a fost solistul Cristian Bănățeanu, acesta începându-și recitalul cu melodia “Jos pălăria pentru femei”.
Nenea George a asistat și el la spectacolul oferit de către cei trei crai ai Ansamblului Folcloric “Maria Tănase” doamnelor de la Căminul pentru Persoane Vârstnice Craiova. Primele acorduri ale melodiei “Jos pălăria pentru femei” i-au adus lacrimi în ochi și pe obraji.
“Indiferent de postura pe care o oferă viața, de mamă, de soție, de fiică, de prietenă, de iubită, rămâneți unul din marile mistere, dacă nu cel mai mare, ale lumii, dumneavoastră femeile. Un mister pentru care s-a inventat iubirea, ca drum, ca blestem, ca farmec și pentru care meritați aprecierile, dragostea, recunoștința noastră, a bărbaților, nu numai o dată pe an când e ziua dumneavoastră, ci în fiecare zi. De aceea, în numele bărbaților, vreau să vă transmit să aveți viața lungă și frumoasă și să ne permiteți să vă sărutăm mâna, în semn de recunoștință pentru ceea ce însemnați pentru noi, pentru viață. Dacă femeile nu ar exista, nu ar mai fi viață omenească pe pământ ”, le-a spus artistul Ciri Mayer femeilor care locuiesc la Căminul pentru Persoane Vârstnice Craiova.
Îi este dor de zilele în care femeia lui îi punea mâna pe umăr, liniștindu-i temerile, alungându-i singurătatea. Pentru că nimeni nu poate lua cu mâna durerea din sufletul unui bărbat așa cum o face femeia de lângă el.