La şase ani şi-a pierdut mâna dreaptă, dar lucrează în construcţii

Levente Polgar şi-a pierdut mâna dreaptă într-un cumplit accident, când avea doar 6 ani, iar de atunci a luptat continuu pentru a-şi depăşi handicapul şi pentru a demonstra că poate face anumite lucruri mai bine chiar decât un om normal. Acum, Levi lucrează în construcţii şi este unul dintre muncitorii extrem de buni, apreciat de colegii săi.

„Lucrez în construcţii şi nu îmi este ruşine pentru că munca îl înnobilează pe om. Îmi câştig singur existenţa şi am vrut mereu să arăt că, în pofida accidentului pe care l-am avut, pot fi util comunităţii şi mă pot susţine singur”, spune Levente Polgar.

Deşi construcţiile ar părea o muncă imposibilă pentru o persoană care nu are o mână, Levi se încăpăţânează în fiecare zi să demonstreze că totul este posibil. Uneori, lucrează până la 12 ore pe zi, iar în restul timpului care îi rămâne la dispoziţie se antrenează cel puţin câteva ore alergând.

Singurul ultramaratonist montan din lume

De aproximativ 10 ani, Levente Polgar a descoperit sportul care i-a schimbat radical viaţa, astfel încât, cu multă muncă şi ambiţie, a devenit unul dintre cei mai buni maratonişti români.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 8

Antrenamentul zilnic înseamnă sute de genuflexiuni, alte câteva sute de abdomene şi, nu în ultimul rând, alergare pe distanţe cuprinse între 20 şi 70 de kilometri.

În ultimii ani, Levi a reuşit performanţe pe care nu le-a obţinut niciun atlet cu un handicap ca al său, fiind acceptat în competiţii extrem de dure, precum Ultra Maratonul din Mont Blanc cu o distanţă de 171 de kilometri.

„Dacă vrei să faci performanţă şi să ai rezultate, trebuie să munceşti mult şi mai ales să fii serios. Fiecare antrenament se vede apoi în competiţiile la care participi”, explică maratonistul.

În ultimii ani, majoritatea banilor pe care i-a câştigat lucrând în construcţii, Levi i-a folosit pentru a-şi finanţa participarea la competiţii sportive din ţară şi din străinătate. Astfel, a ajuns să participe la maratonul Trans-România, unde timp de 14 zile a străbătut ţara din Banat până la Vama Veche pe o distanţă de 1.100 kilometri, de două ori la Ultra Maratonul din Mont Blanc, unde a alergat 171 de kilometri pe creastă de munte, dar şi în alte competiţii naţionale şi internaţionale. El este şi iniţiatorul unui maraton care se desfăşoară la Aiud, localitatea sa natală.

Acceptat la cel mai dur maraton de pe planetă

Levi a fost acceptat în acest an la Arctic Ultra 6633, cel mai dur şi mai periculos concurs de alergare de pe planetă. El este primul concurent din lume cu un handicap fizic care a fost acceptat de organizatorii acestei competiţii.

În cadrul maratonului, Levi ar trebui să alerge 563, 2 kilometri în condiţii extreme, la temperaturi care pot ajunge până la -50 de grade. Pentru a participa însă la această competiţie, sportivul din Aiud are nevoie de 3.100 de lire taxa de înscriere, la care se adaugă alte câteva mii de lire pentru echipamentul special, bilete de avion, cazare, telefon prin satelit pentru monitorizare, dar şi o sanie specială pe care trebuie să o tragă în cadrul competiţiei.

Până acum, Levente Polgar a reuşit să strângă doar aproximativ 8.000 de lei, însă, în ultima perioadă, mai mulţi artişti plastici sau oameni simpli s-au mobilizat pentru a-l ajuta. Mai mult, Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia organizează, în 28 noiembrie, un târg caritabil în cadrul căruia scoate la licitaţie obiecte donate de diferite persoane, iar banii îi vor fi oferiţi sportivului.

„Am fost primul concurent cu handicap acceptat la această competiţie şi cu mândrie spun că am reuşit să fac faţă cu brio acestei provocări, fiind printre cei care au finalizat cursa”, spune Levi.

Aleargă cu tricolorul în mână

Chiar dacă este maghiar, Levente Polgar spune că întotdeauna s-a simţit şi s-a comportat ca un român care îşi iubeşte ţara, astfel încât la toate competiţiile la care participă a dus şi steagul tricolor. Mai mult, la unele dintre curse aleargă cu tricolorul în mână pentru a-şi arăta dragostea de patrie.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 8

În acest an, ultramaratonistul a alergat cu steagul României la „Ştafeta Veteranilor 2017 de la Oradea la Carei.

„Mă bucur că au existat mulţi oameni care s-au mobilizat să mă ajute şi sper să strâng suma necesară, iar toţi banii care vor fi adunaţi în plus îi voi folosi pentru a cumpăra echipamente sportive pentru copii nevoiaşi. Îmi doresc ca şi acei copii fără posibilităţi materiale să aibă şansa de a face sport”, explică Levi.

La finalul traseului, sportivul a fost decorat cu medalia „Onoare şi Patrie” de către generalul Nicolae  Ciucă, în numele Statului Major General al Armatei României.

A refuzat să reprezinte Ungaria în competiţiile internaţionale

Levente Polgar povesteşte că a primit oferta de a reprezenta Ungaria în competiţii sportive, ceea ce ar fi însemnat să primească şi o susţinere financiară importantă, însă a refuzat. Tânărul are dublă cetăţenie şi Federaţia ungară i-a făcut oferta de a se înscrie într-un club din ţara vecină şi astfel să poată concura sub culorile Ungariei.

„A fost o mândrie şi o onoare să alerg pentru veteranii Armatei României. Nu poţi să nu fii mândru când alergi pentru ţara ta, când porţi în mână drapelul ţării tale. Eu asta am încercat să transmit mereu, că nu contează ce etnie avem, atât timp cât trăim în această ţară trebuie să o respectăm şi să o iubim”, spune Levente Polgar.

Aleargă pentru copii bolnavi de cancer şi taie lemne pentru bătrânii nevoiaşi

De câţiva ani buni, Levente Polgar participă la competiţii sportive şi în scop caritabil, respectiv să strângă bani pentru două asociaţii: „Little People”, care îi ajută pe copiii bolnavi de cancer, şi Asociaţia Naţională Neuromotor România, care încearcă să ajute persoanele în scaun cu rotile.

„Erau mulţi bani şi nu mai eram nevoit să alerg cu echipament vechi sau să fiu nevoit să apelez la prieteni pentru a mă ajuta să îmi achit taxele pentru competiţii. Dar am simţi că era ca şi când îmi trădez ţara. Cum să nu alerg pentru ţara mea, ţara în care am crescut şi unde trăiesc? E adevărat că în România nu mă susţine nimeni şi sunt aşa de capul meu, dar îmi iubesc ţara şi nu aş renunţa niciodată la ea”, mai spune maratonistul.

El a lansat în această perioadă în Aiud şi un proiect propriu prin care taie gratuit lemnele pentru foc bătrânilor singuri sau familiilor nevoiaşe.

„Atunci când Dumnezeu îţi oferă, trebuie să dai şi tu ceva înapoi. Cred că fiecare dintre noi ar trebui să ajutăm un copil bolnav, un bunic singur, atât cât putem fiecare. Alerg uneori cu gândul la ajutorul pe care îl ofer prin rezultatul meu şi parcă sunt mai bun. În final nu vreau laude, nu vreau să mă fotografiez cu acei copii pe care îi ajut şi apoi să mă laud cu asta, ci îmi este de ajuns un zâmbet”, mai spune Levi.

 

De 1 Decembrie va alerga cu steagul tricolor în mână de la Aiud la Alba Iulia

Levente Polgar îşi propune şi în acest an să alerge distanţa de 34 de kilometri dintre Aiud şi Alba Iulia pentru a marca într-un mod inedit Ziua Naţională a României.

El povesteşte că doreşte să refacă într-un mod simbolic modul în care românii au venit pe jos în 1 decembrie 1918 pentru a participa la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia.

„Dacă vrei să ajuţi există o grămadă de modalităţi. Nimic nu te împiedică să faci bine şi indiferent cât de mic este acel gest, pentru cel care are nevoie poate însemna enorm. Iarna asta m-am gândit la cei care dintr-o pensie amărâtă sau dintr-un salariu minim au reuşit să îşi cumpere câţiva metri cubi de lemne. Sunt mulţi bunici, femei singure cu mulţi copii, oameni nevoiaşi care nu pot să îşi taie aceste lemne, aşa că am făcut un apel pe Facebook, mi-am pus drujba la dispoziţie şi, alături de alţi oameni de bine, tăiem gratuit lemnele pentru cei în nevoie”, a explicat Levente Polgar.

Levi anunţă că pentru Centenarul Unirii din 2018, an în care se vor împlini 100 de ani de la Marea Unire, pregăteşte un maraton special la care vor participa alergători veniţi din 100 de „zări” diferite ale României.

„În 2018, de Centenar, vreau să facem o ştafetă specială. Din 100 de zări ale ţării, vom veni alergători la Alba Iulia”, mai spune Levente Polgar.


Citește și:

VIDEO | O fată de culoare îmbrăcată în costum popular, imaginea României pentru Centenar. ICR Londra a retras clipul de pe Facebook, din cauza mesajelor naționaliste

Urmărește-ne pe Google News