Leacul împotriva „Morții Negre“ nu a fost descoperit în acele vremuri, însă medicii purtau un costum bizar, pentru a se proteja de boală, format din pălărie, mască cu cioc de pasăre, lentile roșii, o pelerină neagră și un toiag pe care-l foloseau pentru a întoarce bolnavul sau cadavrul. Celebra mască cu cioc de pasăre avea şi ea rolul bine definit. Ciocul de pasăre era umplut cu fel de fel de mirodenii şi diverse substanţe chimice despre care medicii credeau că le creează imunitate. Masca „doctorului ciumă“ a devenit însă în vremurile noastre un accesoriu fascinant pentru iubitorii curentului steam punk.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 13

Masca-emblemă a celei mai negre perioade din istorie, o provocare pentru el

De ce a ales Pavel să recreeze masca-emblemă a celei mai negre perioade din istorie? Pentru că a considerat-o ca o provocare. Una care se vinde, mai ales în străinătate. Spune că Evul Mediu este o perioadă în care n-ar fi vrut să trăiască, dar că, totuşi, e fascinat de misterul ei.

Lucrează totul din piele şi doar manual, avându-l ca ajutor de nădejde pe tatăl său, Romi Vasilache, un meşter al pielăriei de peste 35 de ani. În atelierul tatălui său, botezat „Boohoohoo Design“, a început întreaga poveste. Încă de când era la liceu şi în timpul facultăţii, Pavel îi dădea o mână de ajutor tatălui său la cusut genţi, curele şi tot felul de obiecte din piele, pentru a-şi câştiga pe merit un ban de buzunar.

„Am lucrat cu el vara, când eram şi în liceu şi în facultate ca să fac nişte bani. Nu pot să spun că mi-a plăcut în mod special, pentru că nu era deloc amuzant“, spune Pavel.

Asta pentru că lucrul cu pielea nu e tocmai uşor. Dovadă îi stau mâinile pline de bătături şi înţepături. Totul este făcut manual, din piele groasă de vacă, adusă din Italia.

Ca să îl provoace să devină mai creativ, tatăl îi arăta lui Pavel pe internet exemple de obiecte din piele „mai trăznite“ din zona steam punk. Abia atunci i-a captat cu adevărat atenţia. Tot aşa a ajuns şi la măştile purtate de „doctorii ciumei“.

„Am aflat de curentul acesta steam punk şi am văzut tot felul de genţi şi alte obiecte deosebite şi am văzut şi măşti. Am aprofundat un pic, iar tatăl meu  îl cunoştea pe un tip care face măşti din piele, din România, şi vinde în afară. Am vorbit cu el şi i-am cerut cel mai simplu  tipar, să văd şi eu cum mi-ar ieşi. Omul m-a ajutat, mi-a dat un tipar, am făcut prima mască, i-am făcut poze şi a fost apreciată. Iar când te apreciază lumea obiectiv, e ceva îmbucurător. Acum îmi fac singur tiparele, după propria mea metodă…desenez, tai carton, lipesc cu scoci…nu e cea mai eficientă metodă, dar aşa le fac eu“, a adăugat el.

Prin urmare, şi-a făcut propriul business, PavelCraft, axat în principal pe măştile din piele.

„Încerc să îmi câştig existenţa din măşti, dar momentan nu e destul şi am încercat să vin în completare şi cu alte obiecte, pentru completarea întregului costum. Lucrez cu tatăl meu la produsele lui şi el mă ajută la ale mele. Ne ajutăm reciproc. Tatăl meu face multe chestii, genţi, curele, cutii…în mare parte face cam tot în afară de haine şi încălţăminte din piele“, mai spune el.

Deși tentat și de alte tipuri de măști bizare, rămâne deocandată la „doctorul ciumă“

Îl tentează să facă şi alte tipuri de măşti, mai complexe, combinaţii din piele şi metal, „chestii bizare, măşti pe tot capul, de extraterestru sau robot“, dar deocamdată masca „doctorului ciumă“ este ceea ce „se vinde“.

„Eu aş încerca şi alte chestii, dar momentan asta se vinde şi am nevoie de bani.  Ce aş vrea eu este să vând mai mult ca să pot apoi să fac tot costumul pe care să îl duc la alt nivel, spre fantasy. Acum am costumul «Plague doctor» complet, unde e respectat costumul tradiţional. Eu încă locuiesc cu ai mei şi îmi doresc să câştig mai mult. În momentul acesta mă gândesc mai mult la partea financiară. Când o să trec de bariera asta financiară, o să fac mai mult ce îmi place. Acum vând doar în străinătate, prin intermediul internetului,  în America 85% şi în alte ţări dezvoltate – Suedia, Germania, Norvegia, Franţa… Am vândut şi în România, dar mai puţin“, a mai spus el.

Una dintre lucrările lui a ajuns, anul trecut, la Royal Albert Hall în Marea Britanie, în cadrul unei prezentări a hair-stylistului Robert Masciave (The Alternative Hair Show 2016 – https://www.youtube.com/watch?v=KCPeS1mG784).

De asemenea, o altă mască apare într-un videoclip al artiştilor români Doc & Motzu – „Doc Quijotte“. (https://www.youtube.com/watch?v=XVYVjaHIdsM).

Cele mai multe vânzări le are de Halloween

În cei doi ani şi jumătate de când s-a apucat serios de treabă, a făcut peste 200 de  măşti, în paralel cu munca pentru tatăl lui şi le-a vândut aproape pe toate. Preţurile pentru o mască pornesc de la 130 de dolari până la 220 de dolari, iar în perioada sărbătorii de Halloween are cele mai multe vânzări. De exemplu, luna trecută a vândut de aproape 5.000 de dolari, iar tatăl său şi-a lăsat munca deoparte lui pentru a-l ajuta să termine la timp comenzile.

A studiat Finanţe-Bănci şi Construcţii la Bucureşti, dar nu i-a plăcut nici una, nici alta. A făcut şcoală mai mult de gura părinţilor, care au încercat să-i asigure un viitor.

„Au vrut ai mei să fac o facultate , eu n-am vrut. Dar am făcut-o. Am diplomă şi atât. Nu suport să mă închizi într-o cameră şi să ascult pe unul vorbind despre chestii care pe mine nu mă interesează…  Au insistat ai mei…“, mai spune el.

Nimeni nu se gândea că viitorul lui Pavel se clădea chiar acolo, în atelierul tatălui său aflat în centrul Capitalei, în zona Parcului Carol.

Încearcă să îi vândă şi munca tatălui său pe internet, la preţuri duble faţă de România, pentru că ştie câtă muncă e în spate.

„Avem un atelier de 85 de metri pătrați, din care eu am vreo 10 metri pătrați. În rest, e haosul lui“, mai spune tânărul.

Părinţii lui sunt din Reghin şi Baia Mare, iar până la vârsta de 5 ani a stat în Reghin. Spune că a fost o tranziţie bizară către Bucureşti, unde a stat „în cel mai infect cartier, în Vitan, la Bobocica, unde aduna seringi de pe jos…“.  Tot în copilărie, s-a împrietenit cu un băieţaş  de cartier care a făcut mai apoi puşcărie pentru tâlhărie.  Acum, locuiesc în centrul Bucureştiului, unde îi cam rup chiriile, dar e mult mai bine.

În afară de pasiunea pentru măştile din piele, lui Pavel îi place să asculte muzică preclasică, contratenori, rock şi electronică. Îi plac şi filmele, mai ales dramele „cu oameni în posturi limită, cu oameni împinşi la limită şi peste limită şi cum reacţionează ei“.

Crede că are mult mai multe şanse în altă ţară, dar preferă să trăiască în Românis şi să-şi vândă munca în afară, decât să locuiască într-o ţară complet străină. Pentru simplul motiv că nu îi plac schimbările drastice.

„Îmi plac schimbările mărunte şi previzibile, nu îmi place haosul. Vreau să fiu lângă prietenii mei şi să se schimbe lucrurile  în bine şi treptat“, a mai spus tânărul designer.

Sursa Foto – George Grădinaru

Citește și: VIDEO | Rochiile primei doamne și secretele lor …pastelate. Cu ce ținută l-a impresionat Carmen Iohannis pe Donald Trump?

Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
 

Urmărește-ne pe Google News