Radu Andrei este elev în clasa a XII-a la Colegiul ”Nicolae Bălcescu” din Brăila. Este ”copilul de aur” al Brăilei, care a obținut de-a lungul anilor un buchet de medalii la toate competițiile la care a participat, naționale și internaționale. Adolescentul spune că a pierdut șirul medaliilor, însă, cel mai probabil, la concursurile școlare a obținut 16-17 premii. A iubit mai întâi informatica, apoi matematica, deopotrivă cu fizica, din care, studiind și citind singur pe internet, a descoperit astronomia și astrofizica.

A ajuns la performanțe remarcabile în țară și în străinătate, studiind mai întâi la Palatul Copiilor și apoi cu profesori de fizică ce i-au deschis mintea și sufletul către cele două discipline. Așa a ajuns să ia premiu după premiu și să devină mândria orașului. După care a obținut performanța de a fi acceptat la trei dintre cele mai prestigioase universităţi din lume: Harvard, Stanford şi Princeton, la care a primit și bursă completă. În plus, la începutul acestui an, a primit ofertă de la Cambridge, un alt nume sonor în mediul academic.

„E trist că trebuie să plecăm pentru a ne putea împlini, însă asta e realitatea”

S a decis cu greu, după îndelungi analize, după discuții cu părinții, cu foști sau actuali studenți, să meargă să studieze la Harvard cercetare în fizică sau astrofizică.  Îi va fi greu să plece departe de țară, mai ales că e singur la părinți, însă doar acolo crede și simte că se va desăvârși în domeniul Cercetării, pe care l-a ales pentru a studia.

”Sunt singur la părinți. Părinții mei sunt de profesie ingineri, tata e acum funcționar, iar mama nu lucrează. Ei se bucură că voi fi student la o universitate de top din lume. E un sentiment de tristețe că voi fi departe, dar au realizat că așa e cel mai bine pentru mine, pentru a mă putea dezvolta din punct de vedere academic. Poate mama nu s-a împăcat cu ideea, încă. Îmi va fi dor de familie, de orașul natal, de prieteni, însă acolo avem alte oportunități. Cercetarea se bucură de finanțare, au laboratoare extrem de dotate, la care nici nu putem visa aici în România. E trist că trebuie să plecăm pentru a putea studia, pentru a ne putea împlini, însă aceasta e realitatea”, spune Radu Andrei.

Deși conștient că îi va fi greu să plece atât de departe, Radu spune că ”s-a săturat” și că este profund dezamăgit de ceea ce oferă statul român oamenilor simpli.

 “Plec pentru că am posibilitatea de a face cercetare şi de a lucra mai departe acolo, oportunităţi pe care nu le găsesc aici. În al treilea rând, finanţarea. Acolo, un cercetător, un profesor are un alt statut, se poate dezvolta, se poate împlini și este și respectat. E un lucru trist că noi, tinerii, trebuie să plecăm din țară, e trist și pentru România, însă aici nu ne putem realiza. Aici, pe domeniul fizicii, unde am studiat și știu despre ce e vorba, nu există infrastructură de cercetare, finanțarea e foarte slabă, un cercetător în străinătate se bucură de alte condiții de studiu, de cercetare, dar și de un alt statut. De aceea, alegem să plecăm. Pe de altă parte, sunt foarte dezamăgit, nemulțumit de ce oferă statul român omului de rând. E trist, însă asta e realitatea”, spune brăileanul.

Întrebat dacă are în plan să revină acasă după terminarea studiilor în Statele Unite ale Americii, unde va pleca în luna august, tânărul spune că nu crede într-o astfel de variantă: ”M-aș întoarce ca să schimb ceva, m-aș întoarce dacă aș putea face lucruri mari, pentru Educație mai ales, pentru că școala de azi arată cum va fi România de mâine, însă cum nu sunt înscris în niciun partid politic, nu cred că voi putea ajunge pur și simplu într-o funcție importantă, care să-mi permită să schimb ceva. Poate doar așa m-aș întoarce. Nu este un răspuns categoric şi definitiv, dar, din păcate, este răspunsul cel mai probabil. Nu cred că m-aș întoarce”.

E nevoie ”de o reformă majoră” în domeniul Educației

Brăileanul spune că sunt multe de făcut în domeniul Educației, dar și că e nevoie ”de o reformă majoră”, programa școlară fiind mult prea încărcată pentru un elev.

”La limba rămână, sunt opere rămase din programa veche de zeci de ani, nepotrivite, din vremuri de demult. Pe de altă parte, sunt opere vechi în literatură, dar atât de actuale, care le-ar putea înlocui pe cele rămase în manual cine știe de când. Apoi, comentariile învățate pe de rost sunt, de asemenea, un lucru pe care nu-l înțeleg. Ar trebui o reformă în învățământ, o reformă completă. Programa e prea încărcată. La noi, înveți teorie, însă nu faci și aplicații practice, și de aceea se uită mult, dacă nu totul. După școală, în mod normal, partea teoretică ar trebui urmată imediat de partea practică, pentru că, numai așa, ce învățăm în școală ne-ar putea folosi în viața reală și nu s-ar uita imediat, după terminarea școlii”, spune adolescentul.

Dincolo de studiu și olimpiade școlare, Radu Andrei spune că este un adolescent ca oricare altul: îi place să citească romane, ascultă muzică, înoată și joacă tenis, se plimbă cu bicicleta în oraș, are prieteni, și nu doar din rândul olimpicilor, visează, se teme, speră. Speră ca, într-o zi, țara sa natală să îi ofere lui și celor ca el suficiente motive să poată reveni acasă.


Citește și:

Trips & Tricks / Cabral vorbește despre vacanțele cu rulota la emisiunea de turism marca Libertatea

Urmărește-ne pe Google News