Indiferent de gradul și poziția ocupată în cadrul trupelor militare, fiecare soldat are rolul său bine stabilit și fiecare om este important prin ceea ce face. Armata nu ar putea exista numai cu ofițeri sau numai cu subofițeri ori militari profesioniști, iar acest lucru se vede din rezultatele obținute.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 10

Între aceste categorii este bine să existe un liant, o persoană care să fie destul de aproape de cei mai mici în grad și care să poată discuta cu ei, să îi consilieze și, în cazul în care se impune, să intervină pe lângă superiori. Acesta este subofițerul de comandă.

Pentru acest efort depus în misiunea „Resolute Support”, în perioada august 2016 – martie 2017, în Teatrul de Operaţii Afganistan, în Aeroportul Kandahar, Ion Cristinel Cazacu a fost recompensat chiar și de către aliații americani – „The Meritorious Service Medal“, una dintre cele mai importante distincții ale Armatei Statelor Unite ale Americii a ajuns la el.

„Misiunea subofițerului de comandă în Teatrul de Operații este de a consilia militarii pe toate problemele întâlnite de-a lungul misiunii. Pentru ca militarii să devină cooperanți și apropiați de subofițerul de comandă, acesta trebuie perceput ca un frate mai mare. Aveam discuții deschise cu ei, eram legătura dintre ei și comandantul de  unitate pentru a reuși să rezolvăm cât mai eficient diferite situații tensionate care se regăseau de-a lungul misiunii“, spune plutonierul adjutant principal Ion Cristinel Cazacu.

Distincția și diploma ce o însoțește a ajuns mai greu la unitatea sa – Brigada 9 Mecanizată “Mărăşeşti” la începutul acestui an și i-a fost oferită în fața întregii unități de către comandantul brigăzii, general de brigadă Dorin Toma.

Prin natura postului său, plutonierul adjutant principal a fost ferit de incidente militare, dar era acolo atunci când alți români au fost atacați și aruncați în aer.

„Recunoașterea activității desfășurate de către subofițerul de comandă a fost recompensată de partenerul american prin această medalie, care, din punctul meu de vedere, este realizată prin efortul întregului personal din cadrul Batalionului de Infanterie Protecția Forței“, mărturisește Cristinel Cazacu.

A fost până acum în trei misiuni în afara țării: În Kosovo în 2005, în Irak în 2008 – 2009 și ultima, cea din Afganistan, din 2016 -2017.  Momentan, nu se gândește la o nouă plecare, dar dacă i se va cere, își va îndeplini misiunea.

„De mic copil am fost pasionat de această meserie”

De-a lungul timpului, a trebuit să se obişnuiască cu privațiunile serviciului militar şi cu depărtarea de cei dragi, dar nu a avut niciodată gândul de a renunța la haina militară.

Nu a avut militari în familie, dar pe când era copil – însetat de cunoaștere și dornic de acțiune – l-au impresionat câțiva vecini care aveau această meserie.

„Fiecare misiune are riscul ei. Te gândești că de asta ai mers acolo. Cea mai mare problemă întâlnită este lipsa familiei și distanța față de casă, doar din cauza asta sunt grele misiunile“, spune plutonierul Cazacu.

Acum, când are timp liber îi place să facă sport, să vizioneze filme sau să meargă la teatru ori să călătorească. Preferă România, spunând că țara noastră are o mulțime de frumuseți neexploatate încă. La bătrânețe, visează să își petreacă timpul împreună cu soția sa la o casă în oraș.

Până atunci, are un sfat pentru tinerii din ziua de azi: „Sfatul meu pentru tinerii care visează la o carieră militară este să aleagă cu încredere această meserie deoarece vor avea multiple satisfacții, o stabilitate financiară şi nu în ultimul rând îşi vor dezvolta calitatea de a-şi asuma responsabilitatea unei familii“.

Citește și: VIDEO/Militarii şi poliţiştii învaţă pe de rost răspunsurile pentru a trece testele psihologice. Cum păcălesc angajaţii MAI şi MApN evaluările

 
 

Urmărește-ne pe Google News