Pasionaţii de curse hipice sau curioşii care merg duminica dimineaţa pe hipodromul din Ploieşti să vadă întrecerile de trap i-au auzit numele printre câştigători. La început, a fost o surpriză faptul că o femeie are meseria de driver şi participă la cursele de trap.
Surpriza cea mai mare a fost însă în urmă cu doi ani, atunci când prima cursă hipică organizată la Ploieşti după renovarea şi redeschiderea hipodromului a fost câştigată de o femeie: Roxana Popa. Ea este una dintre cele foarte puţinele femei driver în curse hipice. Atât de puţine încât ajung degetele de la o mână să le numeri. Concret, la Ploieşti sunt doar trei doamne care concureză în sulki împotriva bărbaţilor. Şi, chiar şi în această meserie, femeile demonstrează că nimic nu e imposibil şi se clasează printre învngătoare într-o lume a bărbaţilor.
De la afaceri, pe hipodrom
Roxana Popa este soţie, mamă şi a fost femeie de afaceri. Acum este tehnician veterinar, antrenor de cai şi driver în curse hipice. Câţiva ani buni, prahoveanca a deţinut o firmă care avea ca obiect de activitate comerţul cu cereale. În anul 2011, a decis să pună punct activităţii economice care nu o împlinea deloc, aşa că a vândut firma, maşinile, a renunţat la tot şi a luat-o de la capăt, urmându-şi pasiunea.
Iar pasiunea Roxanei sunt caii şi cursele hipice. De profesie tehnician veterinar, Roxana Popa a primit primul cal de la părinţi, la vârsta de 14 ani. Atunci a îmvăţat ce animal frumos şi inteligent este calul, a învăţat să-l îngrijească, să-l iubească, să comunice cu el şi să nu se teamă. Au trecut însă mulţi ani şi a fost nevoie de multe experienţe până când pasiunea s-a transformat în profesie.
„A fost o schimbare radicală. După 13 ani de făcut un lucru care nu mă împlinea ca om, am renunţat la tot, am vândut tot şi am spus vreau să o iau de la zero pentru că vreau să am împlinirile mele sentimentale, ca om”, îşi aminteşte Roxana Popa.
Ce sfat are pentru cei prinşi în capcana unei vieţi profesionale care nu îi împlineşte deloc? E modestă şi spune că nu vrea să dea lecții, dar îşi doreşte ca cei care au fost ca ea să lupte pentru ceea ce visează, pentru pasiunile lor. „Totul ţine de Dumnezeu în primul rând şi de mentalul fiecăruia”.
O zi la „serviciu”
Pentru Roxana, „serviciul” este ceva cu totul aparte. În primul rând, pentru că nu a privit niciodată ceea ce face ca pe un job, chiar dacă din asta trăieşte. Este, mai degrabă, un amestec fericit de loc de muncă şi pasiune.
::placeholdeR–>
Este colegă de serviciu cu soţul ei. Împreună, îngrijesc animalele de la adăpat la hrănit, de la ţesălat la uns copitele.
Cot la cot cu soţul său, dar şi cu alţi bărbaţi. Roxana se ocupă de sănătatea cailor, îi spală, îi răcoreşte, îi înhamă, îi aleargă. Pe scurt, animalul nu este doar un animal sau obiectul muncii, ci un sportiv: „Le oferim tot ceea ce înseamnă confortul unui sportiv de perfomanţă”, spune ea.
În prezent, antrenează cinci cai. Îi îngrjeşte şi îi iubeşte. Vorbeşte cu ei şi ştie că animalele o ascultă şi o înţeleg. Îi felicită atunci când obţin performanţe alături de ea.
Suferă cu toată fiinţa ei atunci când vede un cal rănit: „Nu mă întrebaţi cum e când văd un cal în suferinţă, sufăr şi eu mai mult decât trebuie. Mă sfâşie pe dinăuntru. Toată lumea îmi spune să fiu tare, dar nu pot”.
În micul „birou” de lângă grajd are totdeauna cubuleţe de zahăr pentru a-şi „trata” prietenii necuvântători. E suficient gestul femeii şi calul ştie că îl aşteaptă ceva bun. Sunt imagini greu de descris în cuvinte, dar care exprimă cum nu se poate mai bine felul în care omul şi calul pot comunica.
Un vis împlinit
Una dintre poveştile de suflet ale Roxanei Popa este legată, bineîneles, de un cal. Mai exact, de calul cu care a câştigat prima cursă pe hipodromul renovat şi redeschis în urmă cu doi ani.
Roxana Popa spune că a visat la premiul de deschidere încă de când s-a dărâmat hipodromul.
Pe hipodromul în ruină a îngrijit un cal încă de mic. Suvenir este numele lui. Apoi, animalul a fost vândut şi a ajuns la curte, la un proprietar care nu este pasionat de curse.