Afacerea familiei Mariș din Turda a împlinit 24 de ani. Aceeași vârstă o are și Bogdan, mezinul familiei. De pe la cinci – șase ani, Bogdan (24 ani) și Ștefan Mariș (29 ani) stăteau în atelierul părinților cât aceștia lucrau. Se jucau cu lemne, cu ustensile nepericuloase și îi priveau pe mama și pe tata cum dau viață unor construcții uriașe. Habar n-aveau ei că nu vor mai dori să plece din atelier.
Planurile lor în viață erau altele, dar n-a mai fost să fie. Atât Bogdan, cât și Ștefan au prins drag de arta de a construi și de a lucra cu lemnul. Bogdan a vrut să fie medic, iar Ștefan a vrut să se facă mecanic, dar amândoi au ajuns exact ceea ce sunt părinții lor: ingineri constuctori.
Ambii frați au devenit ingineri constructori, după ce au absolvit Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca. Afacerea moștenită de la părinți se numește Wood Home și începe să prindă mai mult la public. După 24 de ani.
„Inițial, și eu și fratele meu am vrut să facem altceva, dar până la urmă îți intră în sânge, nu te mai poți retrage. Fratele meu a vrut să meargă pe Mecanică, eu pe Medicină și până la urmă amândoi suntem ingineri constructori. Cu asta ne-am născut, cu asta am trăit, de la 5-6 ani ne jucam în atelierul părinților cu lemne, îți intră în sânge, nu poți să mai faci altceva”, ne-a povestit Bogdan Mariș.
Casele din lemn sunt un lux pentru străini
Familia Mariș a avut proiecte și peste hotare. Pentru străini, casele de lemn sunt un lux, dar în România, unde lemnul este mai accesibil, nu se exploatează la maximum acest domeniu, spun cei doi frați.
Casele care se nasc astăzi din ideile celor doi clujeni sunt făcute din lemn lamelar, adică lemn format din mai multe straturi. Sunt rezistente la orice, chiar mai rezistente decât cele formate din alte materiale.
„Începe să prindă ca afacere. A fost greu, nu a fost ușor deloc. Părinții noștri s-au zbătut în unele momente să țină afacerea în picioare, mai ales pe vremurile pe care le-au prins, a fost foarte greu cu lemnul. Între timp, ne-am tehnologizat, am înaintat. Începe să prindă lemnul și pe piața din România. În străinătate, lemnul este văzut ca un material de lux în construcții”, ne-a mai spus Bogdan.
Noua tehnologie adusă de către cei doi frați în România a prins destul de bine, mai ales în București, unde oamenii au început să-și facă viluțe din lemn. Bucureștenii care au pământ pe lângă centură au fost cei care au spart gheața.
Familia Mariș oferă garanție pe viață pentru viluțele din lemn, doar este o afacere de familie care a picat în mâna a doi bărbați.
„Am avut șantiere în Italia, în Danemarca, în Franța. În Italia, majoritatea caselor sunt făcute cu acoperiș de beton, deoarece nu au bani să-și facă acoperiș din lemn, acesta fiind foarte scump. La noi încă nu se profită de acest aspect, lemnul este accesibil. Îl vedem doar ca pe un material care arde, dar nu este cazul. Toate casele făcute de noi sunt din lemn lamelar, sunt din pereți întregi de 10 centimetri, este un lemn lipit. Nu mai mergem pe secțiune masivă, este lemn lipit, din două sau mai multe bucăți, ceea ce înseamnă că se rup tensiunile, nu mai există tasări diferențiale, este o tehnologie nouă pe piață, cea mai avansată tehnologie din străinătate”, a ținut să ne explice Bogdan Mariș.
Au ridicat 14 case în zona seismică LAquila din Italia
De când cei doi frați au preluat afacerea din mâna părinților au început să investească și în promovare, așa că au mers la multe târguri imobiliare în mai multe orașe din țară. Așa au ajuns și în afara granițelor țării.
În zona seismică LAquila din Italia, cei doi frați au ridicat nu mai puțin de 14 case, pentru că autoritățile de acolo nu au mai permis construirea de imobile din alte materiale, după ce un cutremur de 7 grade pe scara Richter a devastat întreaga zonă.
„În România, am făcut în toată țara, cele mai multe le-am făcut pe centura Bucureștiului. Bucureștenii și ardelenii au fost cei mai interesați. O casă din lemn este mai scumpă, cam cu 20-30%, dar asta se amortizează când vorbim despre prețul la cheie. Noi facem case la roșu, ne pricepem la lemn și la asta vrem să ne rezumăm. La roșu este în jur de 180 de euro metrul pătrat, asta însemnând structura de rezistență, cu pereți interiori și exteriori din 10 centimetri, cu planșeu, cu grinzi lamelare, cu podea, întreg acoperișul realizat din elemente lamelare, asterială, sistem ventilat. Lemnul vine gata finisat, din start poate să rămână o față aparentă, ceea ce înseamnă că înjumătățește costurile de finisare”, a mai precizat Bogdan.
Pe lângă case, Bogdan și Ștefan au mai lucrat și la foișoare, standuri de Crăciun, terase și au ajuns să lucreze chiar și cu firme mari din România. În 24 de ani, afacerea părinților lor a crescut încet-încet, odată cu ei. Și vor s-o ducă mai departe.
Citește și: Cod galben de ploi, ninsoare, frig și vânt în weekendul 17-18 martie. Harta zonelor vizate de avertizarea meteo