Cuprins:
Bulgurul este o cereală din grâu uscat, măcinat, care se pregătește ușor, iar atunci când este gătit are o consistență asemănătoare cu quinoa. Burgurul este consumat în întregime, deoarece este considerat un bob integral. Vezi mai jos rețetă de bulgur simplu.
Valori nutriționale pentru 180 de grame de bulgur:
- Calorii: 151;
- Carbohidrați: 34 de grame;
- Proteine: 6 grame;
- Grăsime: 0 grame;
- Fibră: 8 grame;
- Folat: 8% din doza zilnică recomandată (DZR);
- Vitamina B6: 8% din DZR;
- Niacină: 9% din DZR;
- Mangan: 55% din DZR;
- Magneziu: 15% din DZR;
- Fier: 10% din DZR.
Cum se prepară bulgurul
Bulgurul este obținut din grâu, are boabe uscate, care se macină și pot fi integrate foarte ușor în orice rețetă culinară. Boabele de bulgur pot avea dimensiuni diferite, iar timpul de gătire poate varia între 3 și 20 de minute.
Procesul de gătire al bulgurului este asemănător cu cel al orezului ori cuscusului. Se pun două părți de apă la o parte de bulgur. Ca opțiuni de gătire, fie poți încerca varianta de a pune bulgur într-un bol, peste el să pui apă clocotită și să îl lași la înmuiat, fie îl poți pune în apă la fiert până când începe să se înmoaie. La final, bulgurul trebuie lăsat să se scurgă de excesul de apă. Bulgurul gătit are consistență asemănătoare cu cuscus sau quinoa.
Ca mod de depozitare, bulgurul uscat se păstrează într-un recipient care se închide ermetic, într-un loc ferit de umezeală, căldură sau lumină, sau chiar în frigider. El poate fi păstrat pe perioade lungi, chiar și până la 2 ani. Dacă este gătit, bulgurul se păstrează în recipiente care se închid etanș și se ține în frigider până la 3 zile, maxim.
Cum se consumă bulgurul
Există patru tipuri de bulgur și anume: bulgur fin, mediu, grosier și extra grosier. Cel mai fin are textura asemănătoare cu cea a cuscusului și nu are nevoie decât de câteva minute în apă fierbinte pentru a se înmuia.
Bulgurul este folosit adesea în preparate culinare, iar una dintre cele mai cunoscute rețete în care bulgurul este vedetă este salata tabbouleh. Însă acesta poate fi folosit într-o serie de preparate, ca alternativă la orez, quinoa, cuscus sau alte cereale integrale. Bulgurul poate fi consumat și cu carne, supe, legume, în tocănițe și poate fi asezonat cu o serie de condimente, după gust.
Beneficiile consumului de bulgur
Datorită fibrelor din compoziție, consumul de bulgur este un adjuvant natural în prevenirea constipației. Consumul regulat de bulgur ajută și la menținerea unei greutăți optime.
Bulgurul susține sistemul imunitar datorită manganului din compoziție, mineral important în reglarea metabolismului.
Bulgurul ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge al insulinei, datorită fibrelor și fitonutrienților din compoziție.
Consumul de bulgur regulat îmbunătățește și susține sistemul digestiv împreună cu bacteriile benefice ale organismului.
Bulgurul conține cantități mici de grăsime și calorii și nu conține colesterol.
Rețetă bulgur simplu
Ingrediente
- O cană (200 g) bulgur fin;
- Două căni de apă;
- O linguriță de sare;
- O lingură ulei de măsline.
Mod de preparare
Bulgurul se pune într-un bol, se adaugă sarea și se amestecă bine. Peste se pune apa fierbinte și se lasă 5 minute până când apa se absoarbe. Se adaugă peste uleiul de măsline și se amestecă cu o furculiță până când se desface fiecare bob. Bulgurul se poate consuma imediat.
Rețetă bulgur cu legume
Ingrediente
- 200 ml supă;
- 150 g bulgur;
- 3 linguri ulei de măsline;
- O ceapă;
- Un ardei roșu;
- Un morcov;
- 3-4 căței de usturoi;
- O lingură pastă de tomate;
- Sare și piper.
Mod de preparare
Toacă ceapa mărunt, la fel și morcovul și ardeiul. Pune ulei într-un vas, iar când este încins adaugă legumele și călește-le pentru două minute. Adaugă apoi pasta de tomate, usturoiul mărunțit, sare, piper și pune bulgurul peste. Amestecă și adaugă apoi supa de pui. Dacă nu ai supă de pui, poți pune și apă.
Lasă totul pe foc pentru 15 minute ori până când lichidul a scăzut. Presară deasupra pătrunjel verde și asta este tot.
Rețetă salată tabbouleh cu bulgur
Ingrediente
- 100 g bulgur;
- 3 legături de pătrunjel;
- 3 roșii;
- 3 crenguțe de mentă;
- O legătură ceapă verde;
- 3-4 linguri ulei de măsline;
- Zeama de la o lămâie;
- Sare și piper.
Mod de preparare
Pune bulgurul la înmuiat în 200 ml de apă fierbinte. Lasă-l în apă până când își dublează volumul.
Toacă mărunt pătrunjelul, ceapa și pune-le într-un bol. Adaugă peste menta tocată mărunt, roșiile tăiate cubulețe mici, iar peste pune bulgurul fără apă. Condimentează cu ulei de măsline, zeama de lămâie, sare după gust și amestecă bine totul.
Descoperă și: Rețete de supe creme – din ce legume poți să obții cele mai bune supe creme