Despre chec

Checul sau pandișpanul au fost înregistrate pentru prima dată drept un produs de copt italian, încă din perioada Renașterii. Cu toate acestea, Gervase Markham, un poet și autor englez, nu a înregistrat prima rețetă de pandișpan până în 1615. Cu toate acestea, prăjitura era pe atunci subțire și crocantă, la fel ca un fursec.

Când brutarii au început să adauge ouă bătute ca ingredient pentru dospit la mijlocul secolului al XVIII-lea, prăjiturile de tip chec sau pandișpan au devenit foarte cunoscute. Aluatul era adesea pus în forme complexe, dar de multe ori era turnat în două cercuri de tablă, care erau precursorii formelor actuale de prăjituri.

În The English Huswife (1615) de Gervase Markham, cea mai veche rețetă documentată pentru pandișpan (sau pâine cu biscuiți) este făcută prin combinarea făinii și zahărului în ouă, apoi aromatându-se cu semințe de anason și coriandru. „Pâinea Avral” a fost caracterizată drept „biscuiți aerați” cu o pudră ușoară de zahăr în secolul al XIX-lea.

Rețetele tradiționale americane de chec includeau componente precum oțet, praf de copt, apă fierbinte sau lapte, care diferă de metodele anterioare de producție. Madeleine, ladyfingers, precum și unele variante de chec cu căpșuni, sunt toate produse cu aceeași rețetă de bază, arată pixstory.com.

Cum se face chec de post

Un pandișpan de vanilie de post poate fi baza multor deserturi sau poate fi mâncat exact așa cum este.

Checul de post este pufoas, ușor și probabil că ai deja ingredientele în casă, la îndemână.

Cum să nu se lase checul

Un lucru întâlnit foarte des este că pandișpanul vegan se lasă când e scos din cuptor. Există câteva motive posibile.

  • nu deschideți cuptorul prea devreme sau prea mult în timpul coacerii, așteptați cel puțin să fie ușor bombat deasupra și auriu. Când o faci, deschide cuptorul cât mai puțin posibil pentru a opri scăparea căldurii, în cazul în care checul tău are nevoie de mai mult timp să se coacă.
  • al doilea truc pentru un chec de post bine crescut este agentul de creștere; asigurați-vă că este proaspăt și nu deschis de foarte mult timp.

Cum să faci chec de post pufos

Secretul pentru un chec de post pufos este să vă asigurați că nu îl amestecați prea mult. De îndată ce aluatul s-a unit și este fin, gata. Amestecatul în exces înseamnă că glutenul din făină se dezvoltă și devine dur.

Chec de post aromat

Ciocolată – Pentru a face un chec de ciocolată, înlocuiți doar 50 g de făină cu pudră de cacao și adăugați ½ linguriță de pudră de ness. Cafeaua chiar aroma ciocolatei.

Citrice – Pentru o prăjitură cu portocale / lămâie / lime, adăugați doar coaja a 2 fructe chiar la începutul etapei când bateți aluatul și zahărul. Acest lucru eliberează uleiurile din coajă, îmbunătățind și mai mult aroma.

Rețete de chec de post

Rețetele de chec de post sunt ușor de preparat și foarte gustoase. Iată câteva idei din care să te inspiri:

Chec de post cu vanilie

Chec de post cu vanilie

Ingrediente

  • 100 g margarină
  • 150 g zahăr tos
  • 200 g făină
  • 1 lingurita praf de copt
  • 200 ml lapte vegetal
  • Câteva picături de esență de vanilie

Mod de preparare

Pune toate ingredientele într-un bol și amestecă folosind un blender electric sau manual (cu mâna va dura mai mult)
Pune amestecul într-o tavă unsă.
Se coace la 180°C aproximativ 30 de minute
Este gata când este auriu deasupra, ferm și elastic la atingere și trece testul scobitorii. Pudrați cu zahăr după ce se răcește.

Chec de post fără lapte vegetal

Ingrediente

  • 100 ml ulei vegetal
  • 1 lingurita extract de vanilie
  • 160 ml apă călduță
  • 275 g faina cu agent de creștere
  • 200 g zahăr tos
  • 1 lingurita praf de copt
  • ¼ lingurita sare

Mod de preparare

Preîncălziți cuptorul la 160C cu ventilator / 180C cuptor convențional. Ungeți și tapetați forma de tort (sau două dacă folosiți forme pentru chec) și lăsați-o deoparte.

Într-o cană, măsurați ingredientele umede – uleiul, apa și extractul de vanilie. Într-un alt bol, măsurați ingredientele uscate care sunt făina, zahărul, praful de copt și sarea. Dați-le un tel ușor pentru a le combina.

Turnați treptat ingredientele umede în ingredientele uscate, amestecând constant până când obțineți un aluat fin.

Turnați amestecul în tăvi și coaceți timp de 35-40 de minute (s-ar putea să aveți nevoie de puțin mai puțin timp cu două forme separate). Verificați că sunt gata prin introducerea unei frigărui în mijlocul prăjiturii. Dacă iese curată, fără aluat umed pe ea, este gata.

Se lasă la răcit apoi se decorează.

Chec de post Victoria, cu căpșuni sau zmeură

Chec de post Victoria, cu căpșuni sau zmeură

Ingrediente

  • 200 g margarina
  • 300 g zahăr tos
  • 200 g iaurt de soia
  • 200 ml lapte de soia
  • 3 lingurite extract de vanilie
  • 400 g făină cu agent de crestere
  • 2 lingurite praf de copt
  • Pentru crema
  • 150 g margarina
  • 200 g zahăr pudră
  • gem de capsuni sau zmeura

Mod de preparare

Preîncălziți cuptorul la 180C. Ungeți și tapetați două forme de tort de 22 cm.
Într-un mixer, bateți margarina și zahărul împreună timp de 2-3 minute, până când devine pufos.
Adăugați iaurtul, laptele de soia și extractul de vanilie, apoi făina și praful de copt. Se amestecă până se combină complet.
Împărțiți amestecul între cele două forme și coaceți timp de 20-22 de minute până când o frigăruie introdusă iese curată. Se scoate din cuptor și se răstoarnă pe un grătar de răcire.
Pentru crema:
Bateți margarina și zahărul pudră într-un mixer alimentar timp de 3-4 minute, până devin foarte pufoase.
Când checurile s-au răcit complet, (cel puțin câteva ore), ungeți stratul de jos cu gem din belșug.
Intinde crema de unt peste dulceață, apoi uniți cu grijă checurile împreună. Ornați partea de sus a tortului cu zahăr pudră și adăugaț fructe.

Descoperă cele mai bune rețete de prăjituri de post.

Chec de post cu banane și nuci

Ingrediente:

  • 2 banane coapte
  • 1/3 cană de ulei
  • 1/2 cană de zahăr
  • 1 cană de făină cu agent de creștere
  • 1 cană de nuci tocate
  • 1 linguriță praf de copt
  • 1 linguriță esență de vanilie
  • Un praf de sare

Mod de preparare:

Preîncălziți cuptorul la 180°C și ungeți o tavă pentru copt. Într-un castron mare, zdrobiți bananele coapte cu o furculiță. Adăugați uleiul, zahărul, esența de vanilie și amestecați bine.

Incorporați făina, praful de copt și sarea treptat în amestecul de banane. Adăugați nucile tocate și amestecați-le ușor.

Turnați compoziția în tava pregătită și coaceți pentru aproximativ 40 de minute sau până când checul este rumenit și trece testul scobitorii.

Chec de post cu mere și scorțișoară

Ingrediente:

  • 2 mere mari, curățate și tăiate cubulețe
  • 1/2 cană de zahăr
  • 1/3 cană de ulei
  • 1 cană de făină
  • 1 linguriță praf de copt
  • 1 linguriță scorțișoară
  • 1/2 linguriță de bicarbonat de sodiu
  • Un praf de sare

Mod de preparare:

Preîncălziți cuptorul la 180°C și pregătiți o tavă pentru copt. Într-un castron mare, combinați merele tăiate cubulețe, zahărul, și uleiul.

În alt castron, amestecați făina, praful de copt, scorțișoara, bicarbonatul de sodiu și sarea.

Incorporați ingredientele uscate în amestecul cu mere și amestecați bine.

Turnați compoziția în tava pregătită și coaceți timp de aproximativ 35-40 de minute sau până când checul trece testul scobitorii.

Chec de post cu portocală și ciocolată

Chec de post cu portocală și ciocolată

Ingrediente:

  • 2 portocale mari de la care luăm coajă rasă și zeama storsă
    1/2 cană de ulei
    1 cană de zahăr
  • 2 căni de făină
    1 linguriță praf de copt
    1/2 cană de ciocolată neagră, tocată
    Un praf de sare

Mod de preparare:

Preîncălziți cuptorul la 180°C și pregătiți o tavă pentru copt.

Într-un castron mare, amestecați coaja rasă de portocală, zeama de portocale, uleiul și zahărul.

Adăugați făina, praful de copt și sarea treptat și amestecați bine.

Incorporați ciocolata tocată în compoziție.

Turnați amestecul în tava pentru copt și coaceți timp de aproximativ 45-50 de minute sau până când checul trece testul scobitorii.

Chec de post cu prune

Chec de post cu prune

Ingrediente:

  • 1 cană de prune uscate tocate (sau proaspete)
  • 1 cană de apă fierbinte
  • 1/2 cană de ulei vegetal
  • 1 cană de zahăr
  • 2 cani de făină
  • 1 linguriță praf de copt
  • 1 linguriță ghimbir măcinat
  • 1/2 linguriță de bicarbonat de sodiu
  • Un praf de sare

Mod de preparare:

Preîncălziți cuptorul la 180°C și ungeți o tavă pentru copt.

Într-un castron mic, așezați prunele uscate și turnați peste ele apa fierbinte. Lăsați-le să se înmoaie timp de 10-15 minute și apoi scurgeți excesul de apă.

Într-un castron mare, combinați prunele înmuiate, uleiul, zahărul, ghimbirul și amestecați bine.

Adăugați făina, praful de copt, bicarbonatul de sodiu și sarea în amestec și amestecați până la omogenizare.

Turnați compoziția în tava pregătită și coaceți pentru aproximativ 40-45 de minute sau până când checul este bine copt.

Urmărește-ne pe Google News