Despre babka

Babka trebuie să fie fermă, bogată și ușor uscată. Atunci când tăiați o babka, interiorul ar trebui să fie marmorat.

Umpluturile comune pentru babka sunt ciocolata, scorțișoara și fructe uscate.  Desertul, care are origini est-europene, este probabil rezultatul unei cantități prea mari de challah. Atunci când bunicile evreiești ingenioase aveau prea mult aluat challah la Shabbat, împleteau resturile pline de fructe și nuci și coceau o versiune timpurie de babka.

În timp, felul de mâncare a evoluat în desertul mult mai dulce pe care îl cunoaștem acum.

Ciocolata, una dintre cele mai populare umpluturi babka din zilele noastre, nu a intrat în ecuație până când imigranții evrei nu au ajuns în New York la începutul secolului XX. Ingredientul era mult mai ușor și mai ieftin de procurat în SUA, așa că brutarii au început să adauge ciocolată tocată fin în rețetele lor tradiționale.

Sfaturi și trucuri pentru un cozonac Babka reușit

Deși este posibil să lăsați aluatul la temperatura camerei pentru prima creștere, este foarte recomandat să îl puneți în frigider pentru cel puțin 8 ore, pentru ca acesta să se întărească corespunzător și să fie ușor de lucrat. 

După ce ați rulat aluatul și ați întins ciocolata peste el, este timpul să îi dați forma unei babka tradiționale. 

Pentru a simplifica lucrurile, poți folosi o ciocolată tartinabilă, cum ar fi Nutella, în loc să faceți umplutura în casă. 

Siropul de zahăr nu numai că face prăjitura strălucitoare și frumoasă, dar o păstrează proaspătă pentru mai mult timp.

Ca orice pâine, această prăjitură va începe să se usuce după 24 de ore, dar vestea bună este că se congelează bine.

În loc de apă (în aluat), puteți folosi lapte sau o combinație de apă și lapte. Puteți adăuga puțină scorțișoară, de la 1/4 la 1 linguriță, la umplutura de ciocolată.

În timp ce unora le place babka din cauza aluatului, altora le place tocmai pentru umplutură, așa că, cu puneți cât mai multă ciocolată, dacă faceți parte din a doua categorie.

 Puteți adăuga ⅔ cană de chipsuri sau bucăți de ciocolată sau 1 cană de nuci tocate grosier.

Dacă umplutura de ciocolată devine fermă, încălziți-o puțin în cuptorul cu microunde. 

Nu o folosiți fierbinte, însă, deoarece poate încălzi aluatul și îl poate face să se topească. Dacă, pe de altă parte, umplutura este prea moale și nu are o consistență tartinabilă, puneți-o în frigider pentru o perioadă scurtă de timp, dar fiți cu ochii pe ea pentru a nu deveni prea tare.

Rețetă babka

Ingrediente

  • 1/2 linguriță de extract de vanilie
  • 120 grame lapte integral (la temperatura camerei)
  • 20 grame (2 1/2 linguri) drojdie proaspătă SAU 6 grame (2 lingurițe) drojdie uscată activă
  • 280 de grame făină normală cernută plus o cantitate suplimentară pentru presărare și frământare
  • 220 grame făină de patiserie sau de prăjituri (cernută, 8,5-9%)
  • 2 ouă mari
  • 75 de grame de zahăr granulat
  • 1 vârf mare de sare fină
  • 80 de grame unt nesărat (la temperatura camerei)
  • Umplutură și sirop simplu
  • 420 grame Nutella
  • 150 de grame chipsuri de ciocolată semidulce
  • 160 de grame de zahăr granulat
  • 120 grame apă

Mod de preparare

Se prepară aluatul: Se amestecă vanilia cu laptele în bolul unui mixer de bucătărie vertical dotat cu cârlig de aluat. Folosiți o furculiță sau degetele pentru a amesteca ușor drojdia în lapte. Apoi, în această ordine, adăugați făinurile, ouăle, zahărul, sarea și, în final, untul în bucățele mici.

Amestecați la cea mai mică viteză, oprind mixerul pentru a răzui pereții și fundul castronului la nevoie și pentru a trage aluatul de pe cârlig pe măsură ce se acumulează acolo și a-l desface astfel încât să se amestece uniform, până când aluatul este bine combinat, aproximativ 2 minute. 

Dacă aluatul este foarte uscat, adăugați mai mult lapte, câte o lingură pe rând; dacă aluatul pare umed, adăugați mai multă făină integrală, câte o lingură pe rând. Măriți viteza mixerului la medie și amestecați până când aluatul este neted și are o elasticitate bună, 4 minute.

Întindeți și frământați aluatul: Se pudrează ușor suprafața de lucru cu făină și se întinde aluatul deasupra; se pudrează ușor cu făină partea de sus a aluatului și interiorul unui bol mare. Prindeți porțiunea de sus a aluatului și întindeți-l departe de dumneavoastră, rupând aluatul.

 Apoi, împăturiți-o peste mijlocul aluatului. Continuați să împăturiți și să frământați. Continuați să faceți acest lucru până când puteți întinde o bucată mică de aluat foarte subțire fără să se rupă, aproximativ 5 minute. 

Apoi, folosiți mâinile pentru a împinge și trage aluatul de suprafața de lucru și cu o mișcare circulară pentru a crea o bilă frumoasă de aluat. 

Așezați bila în bolul presărat cu făină, acoperiți bolul cu folie de plastic și lăsați-o deoparte la temperatura camerei timp de 30 de minute.

Se răcește aluatul: Așezați aluatul pe o bucată de folie de plastic și formați-l într-un dreptunghi cu grosimea de 3 cm. Înfășurați aluatul în folie de plastic și dați-l la frigider pentru cel puțin 1 oră sau până la 24 de ore înainte de a continua.

Întinderea aluatului

Se întinde aluatul răcit: Se ung ușor 2 forme standard de cozonac cu unt nesărat la temperatura camerei. Desfaceți aluatul rece de babka și așezați-l pe o suprafață de lucru ușor presărată cu făină (sau pe o masă lungă – aveți nevoie de cel puțin 1,5 metri de spațiu de lucru). 

Rulați aluatul într-un dreptunghi cu o parte lungă orientată spre dumneavoastră. Trageți și modelați colțurile în formă de dreptunghi.

Notă: Rulați numai mergând pe lungimea aluatului (de la stânga la dreapta) și nu în sus și în jos. Înălțimea va crește în mod natural pe măsură ce rulați aluatul, iar dacă rulați aluatul doar într-o singură direcție, nu veți stresa glutenul. 

Dacă aluatul începe să se ridice, înseamnă că este obosit. Lăsați-l să se odihnească timp de 5 minute înainte de a încerca din nou.

Umpleți și rulați aluatul: Întindeți Nutella într-un strat uniform peste aluat, până la margini. Apoi presărați bucățelele de ciocolată într-un strat uniform peste Nutella, pe întreaga suprafață a aluatului. Pornind de la marginea de sus, se rulează aluatul într-un cilindru strâns. 

Pe măsură ce îl rulați, împingeți și trageți puțin cilindrul pentru a-l face și mai strâns. Apoi, ținând cilindrul la capete, ridicați și întindeți-l ușor pentru a-l face și mai strâns și mai lung.

Răsuciți fâșiile într-o babka: Folosiți un cuțit de pâine pentru a tăia cilindrul în jumătate pe lungime, astfel încât să aveți 2 bucăți lungi, și așezați-le cu straturile de ciocolată expuse. Împărțiți bucățile transversal în jumătate, creând 4 benzi de lungime egală. Suprapuneți o fâșie peste alta pentru a forma un X, asigurându-vă că partea de ciocolată expusă a aluatului este orientată în sus; apoi răsuciți capetele împreună, ca firele unui șurub, astfel încât să aveți cel puțin 2 răsuciri pe fiecare parte a X-ului. 

Repetați cu celelalte două bucăți. Așezați fiecare babka în forma de babka într-o tavă de cozonac pregătită, cu partea de ciocolată expusă în sus. Aluatul trebuie să umple tava cu două treimi și să se potrivească perfect pe lungime. Se acoperă tava cu folie de plastic și se repetă cu celelalte bucăți de aluat.

Lăsați aluatul să crească: Așezați formele de cozonac deoparte într-un loc cald, fără curenți de aer, până când aluatul se ridică la 2,5 cm deasupra marginii formei și este foarte moale la atingere, între 2 și 3 ore, în funcție de cât de caldă este camera dvs.

Coacerea

Preîncălziți cuptorul la 180 de grade. Puneți babka în cuptor și coaceți-le până când sunt maro închis și coapte bine, aproximativ 40 de minute; verificați-le după 25 de minute și, dacă se întunecă prea tare, acoperiți-le lejer cu o bucată de hârtie pergament sau cu folie de aluminiu.

Între timp, preparați siropul simplu: Se combină zahărul și apa într-o cratiță mică și se aduce la fierbere la foc mare. Reduceți focul la mediu-jos și fierbeți la foc mic, amestecând ocazional pentru a dizolva zahărul. Opriți focul și lăsați siropul deoparte pentru a se răci.

Scoateți babkas din cuptor și, cât timp sunt încă fierbinți, pune sirop cu pnesula generos suprafața cozonacului. Folosiți un cuțit de bucătărie pentru a separa babka de marginile tăvii și scoateți-le din tavă. Se taie și se servesc calde, sau se lasă să se răcească complet în tăvi înainte de a le desface și de a le tăia.

Cum faci cozonac. Reguli ca să-ți iasă cel mai gustos preparat

Sursa foto: 123rf.com

Urmărește-ne pe Google News