Când vine vorba despre preparatele tradiționale, juratul de la „Chefi la cuțite” este mereu lăudat. Chef Cătălin Scărlătescu a dezvăluit care este rețeta de cozonac pe care el o folosește. De asemenea, bucătarul a dezvăluit și mici secrete pentru ca totul să iasă perfect.
Untul care se folosește în compoziția cozonacului trebuie să fie unul de calitate, iar acesta îl recomandă pe cel belgian. Untul belgian este mai gras și mai dens, astfel că asta va face cozonacul mai omogen și mai pufos.
Un alt secret pe care l-a dezvăluit a fost cel legat de ingrediente. Acestea trebuie scoase din frigider cu ceva timp înainte de a începe să facem cozonacul, pentru ca acestea să aibă toate aceeșai temperatură.
Ingredientele trebuie scoase din frigider cu ceva timp înainte de a începe sa lucrăm la rețetă, astfel încât toate să aibă aceeași temperatură.
INGREDIENTE
- 1 kg făina
- 250 gr zahăr
- 450 ml lapte
- 5 ouă
- 60 gr drojdie
- 300 gr unt Belgian
- 500 gr nucă
- 200 gr rahat
- 150 gr ciocolată belgiană
- 30 gr portocală confiată
- 30 gr coajă de lămâie
- stafide (opțional)
MOD DE PREPARARE
- Se amestecă drojdia cu 100 ml lapte și trei linguri cu făină. Se lăsă compoziția (maiaua) să crească până când își dublează volumul.
- Se fierbe laptele împreună cu zaharul și se amestecă până se dizolvă.
- Frecăm gălbenușurile cu praf de sare
- Se pune făina într-un bol și turnăm pe rând, amestecând bine, gălbenușurile, laptele împreună zahărul topit și untul, portocala confiata și maiaua. Se frământă bine până se obține un aluat omogen, consistent și elastic.
- Pentru aproximativ o oră, compoziția se lasă la dospit
- Se ia apoi o bucată de aluat, se întinde bine, se pune peste crema de nuci cu ciocolata belgiana, rahat și stafide și se rulează. Rulada obţinută se taie în două și se împletesc, apoi se ung cu ou.
- Se pun apoi într-o formă tapetată în prealabil cu unt şi făină si se lasă la dospit aproximativ două ore.
- Când aluatul a crescut se dă tava la cuptor pentru circa 45 de minute – 1 oră la 160 grade.
Vezi cele mai bune retete de cozonac pentru Sarbatori!