Ingrediente (aprox. 25 lei, 2 cozonaci)
Aluat: 1 kg făină (3 lei), 50 g drojdie proaspătă (2 lei), 300 g zahăr (1 leu), 500 ml lapte (2 lei), 200 g unt topit (5 lei), 5 ouă (2,5 lei), o linguriţă rasă de sare, arome – coajă rasă de lămaie şi de portocală, esenţă de rom, vanilie – (4 lei);
Umplutură: 200 g nucă măcinată (5 lei), 100 g zahăr, rom, 2 linguri cacao (0,5 lei).
Mod de preparare aluat: Se încălzeşte laptele puţin şi se amestecă împreună cu zahărul şi cu vanilia. Se face maiaua din drojdie, o lingură de făină şi câteva linguri din laptele căldut. Se amestecă puţin şi se lasă acoperită la loc cald, 15 minute. Peste gălbenuşuri se presară puţină sare şi zahăr şi se lasă câteva minute apoi se freacă împreună cu răzătura de portocale şi de lămâie. Se pune într-un castron mai mare restul de făină, se adaugă în mijloc maiaua, laptele rămas, gălbenusurile frecate şi esenţele. Se frământă aluatul uşor, cu mâinile încălzite, aducând făina de pe marginile castronului, până se încorporează toată. În acest timp se adaugă încet, încet şi untul căldut. Se frământă vreo 30 de minute, apoi se acoperă castronul cu un şervet curat de bucătărie şi se ţine la loc cald, o oră. După ce îşi dublează mărimea se modelează aluatul. Se întinde o foaie pe o peliculă fină de ulei. Albuşurile rămase se bat spumă şi se unge foaia apoi se pune umplutura de cacao, nucă şi rom. Se rulează, se pune cozonacul în tava tapetată cu hârtie de copt şi se mai lasă la crescut încă 30-40 minute. Se coace la foc mediu circa o oră sau pană când coca nu se lipeşte pe scobitoare.