Iată o rețetă simplă de a prepara akara:
Ingrediente
- 2 căni de fasole;
- o ceapă;
- Ardei iute după gust;
- Condimente (sare și, eventual, bază pentru mâncare din legume uscate);
- Ulei vegetal pentru prăjit.
Mod de preparare
- Înmuiați fasolea:
Alegeţi fasolea, clătiți-o bine și puneţi-o în apă timp de 30 de minute până la o oră. Acest lucru va înmuia fasolea și o va face mai ușor de dat prin blender.
- Decojiţi fasolea
Scurgeți fasolea înmuiată și decojiţi-o, strângând şi rotind boabele între degete până când cojile se desprind.
- Mixaţi fasolea
Într-un blender sau într-un robot de bucătărie, amestecați fasolea, ceapa și ardeii iuți până când obțineți o pastă omogenă. Puteți adăuga puțină apă pentru a ajuta procesul de mixare, dacă este necesar, dar încercați să nu faceți amestecul prea subţire.
- Adăugaţi condimentele
Se adaugă condimentele în amestecul format. Amestecați bine pentru a vă asigura că asezonarea este distribuită uniform.
- Încălziţi uleiul
Într-o oală adâncă sau într-o tigaie înaltă, încălziți suficient ulei vegetal pentru prăjire. Uleiul trebuie să fie fierbinte. Testați temperatura puând o cantitate mică din amestecul de fasole în ulei: ar trebui să sfârâie și să se ridice la suprafață.
- Prăjiți akara
Folosind o lingură, luați o mică parte din amestecul de fasole și puneţi-o cu grijă în uleiul încins. Prăjiți în serii, dar aveți grijă să nu supraaglomeraţi vasul. Prăjiți până când akara devine de culoare brun-auriu pe toate părțile.
- Scurgeți uleiul și serviți
După ce akara este prăjită până devine aurie, scoateți-o din ulei și puneți-o pe o sită pentru a se scurge excesul de ulei. Repetați procesul de prăjire până când se termină tot amestecul de fasole.
Akara se servește de obicei ca o gustare simplă, dar pentru a vă bucura mai mult de ea puteți adăuga garnituri, cum ar fi sosuri, supe-creme sau pâine.
Vezi şi cum să prepari desertul puff puff, o altă specialitate nigeriană!
Costica2023 • 10.12.2023, 13:51
Autentică, savuroasă, gust intens, patrimoniu culinar remarcabil, delicioasă