Cuprins:
Despre cartofi și beneficiile lor
Atunci când faci ciorbă de cartofi este bine să știi câteva lucruri esențiale despre cartofi și beneficiile lor. Se spune că oamenii ar putea trăi mâncând doar piure de cartofi, cele două ingrediente, cartoful şi laptele (sau untul), acoperind împreună toate vitaminele şi minerale necesare supravieţuirii. Cu toate acestea, nu există studii care să dovedească acest lucru, iar o dietă echilibrată este cu siguranță recomandată.
Cartofii au un conținut ridicat de nutrienți și sunt sursă de hrană în multe țări de pe glob. Preparați corespunzător, cartofii aduc un important aport de vitamine și minerale, având numeroase beneficii pentru organism.
Valorile nutriționale pentru 100 de grame de cartofi
Dacă vă întrebați ce conține cartoful, din punct de vedere nutrițional, acesta este o sursă bogată de vitamine, minerale, dar și de carbohidrați.
- Calorii -94
- Proteine – 2,1 grame
- Lipide (grăsimi) – 0,15 grame
- Carbohidrați – 21,08 grame
- Fibre – 2,1 grame
- Calciu – 10 miligrame
- Fier – 0,64 mg
- Zaharuri – 0,82 grame
- Magneziu – 27 mg
- Fosfor – 74 mg
- Potasiu – 544 mg
- Sodiu – 6 mg
- Zinc – 0,3 mg
- Vitamina C – 12,6 mg
- Vitamina B6 – 0,21 mg
Descoperă mai multe despre ce beneficii au cartofii
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_1baa3727e8ded58c80afb62f7aecd045.jpg)
Cum alegi cartofii pentru gătit
Este important să știi cum alegi cartofii, atunci când prepari diferite mâncăruri, deoarece aceștia au texturi și gust diferite.
- La ciorbe poți folosi cartofii roșii, însă la supe merg și cei în coajă albă, chiar dacă se vor sfărâma în timpul fierberii, tot pentru că sunt mai gustoși.
- Cartofi copți – alege cartofii în coajă albă, pentru că sunt cei mai gustoși preparați astfel.
- Cartofi fierți pentru salate – alege cartofii noi și mici sau cartofii în coajă rosie.
- Cartofi prăjiți : dacă vrei să fie pufoși și moi sub crusta prăjită, alege cartofii în coajă albă; dacă vrei să fie perfecți, subțiri și crocanți, alege cartofii în coajă roșie.
- Pentru salata de boeuf alege cartofii cu coajă roșie, fiindcă își păstrează textura și forma la gatit.
- Pentru piure nu folosi niciodată cartofii în coajă roșie sau cei noi. Cei albi, „făinoși” sunt însă perfecți pentru un piure pufos și moale, ca la carte.
Cum se depozitează cartofii
Este foarte important să știi cum să depozitezi cartofii, pentru că sunt unele dintre legumele care se pot perisa destul de rapid atunci când sunt ținute într-un mod necorespunzător. Odată culeși, cartofii se lasă foarte puțin la soare pentru a se usca. Apoi, cartofii se depozitează într-un loc uscat, răcoros și ferit de razele soarelui. Este bine de știut că aceștia nu trebuie nici în frigider, asta deoarece se vor altera foarte ușor.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_e6f1efa5c1a52183c5d41f8d8702e603.jpg)
De asemenea, este important să nu depozitați cartofii și ceapa împreună. Ambele sunt adesea solicitate în exact aceleași rețete, dar cu toate acestea, păstrarea lor împreună face mai mult rău decât bine. Ambele legume rădăcinoase conțin multă apă, ceea ce poate duce la o alterare mai rapidă. Combinate, produc un gaz etilenă care va grăbi procesul de coacere. Păstrați-le depărtate într-o zonă care are o bună circulație a aerului pentru a-și menține termenul de valabilitate lung.
Află mai multe despre cum să depozitezi cartofii în mod corect
Rețete de ciorbă de cartofi
Ciorbă de cartofi cu afumătură
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2023/09/ciorba-de-cartofi-cu-afumatura-1-1.jpg)
Ingrediente
- 1 kg scăricică afumată
- 3-4 cartofi
- 1 morcov
- 1 – 2 cepe
- 1 țelină
- 1 pătrunjel mic rădăcină
- 1 păstărnac mic rădăcină
- 1 ardei gras mare
- O lingură de bulion
- 1 / 2 linguriță boabe coriandru
- Foaie dafin
- Sare, piper
- O legătură de verdeață
- 1-2 litri de zeamă de varză
Mod de preparare
Scăricica se taie bucăți și se pune la fiert într-o oală în care se pune trei sferturi apă.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_71902f3e45545017dc3800b0cfea7fa8.jpg)
Când a dat în clocot se adună bine spuma și se curăță marginile oalei.
Se adaugă foaiea de dafin, coriandrul zdrobit și se fierbe totul până ce carnea este fragedă.
Între timp, se curăță și se toaca legumele cuburi mici și se adaugă peste ciorba în momentul în care aceasta a fiert. Legumele se țin pe foc nu mai mult de 25 minute.
Se completează oala cu zeama de varză, lăsând 2 cm pentru că va da în clocot și să nu se verse la fiert.
Înainte de a da jos de pe foc, se adaugă bulionul și se verifică de gust adăugând piper și sare daca este cazul.
La final se adaugă verdeață tocată mărunt.
Ciorbă de cartofi cu carne afumată
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2023/09/ciorba-de-cartofi-cu-afumatura-.jpg)
Ingrediente
- 450 g carne afumată de porc
- 5 cartofi
- 2 morcovi
- Rădăcină de țelină
- 1 ceapă
- 1 ardei gras
- 500 ml borș din târâte
- Sare Piper
- Ulei
- Pătrunjel
- 2 ouă
- Smântână
Mod de preparare
Legumele se spală și se toacă mărunt. În oala în care prepari ciorba se adaugă puțin ulei și se pun legumele la călit.
Afumătura se taie cubulețe și se adaugă și ea cu legumele pentru încă 5-7 minute, cât să prindă culoare. Se adaugă apă în funcție de cantitatea de ciorbă pe care o dorești sau cât de groasă vrei să fie. Cam 2-3 litri este cantitatea ideală. Lasă totul la fiert și pune capacul pentru măcar 30 de minute. Cartofii se decojesc, se spală și se taie cuburi, apoi se adaugă în ciorbă. Se pune o lingură mare de sare în ea. Într-un bol se amestecă gălbenușurile de ou și 100 g de smântână. După ce s-au fiert cartofii, se adaugă borșul și se mai lasă la fiert cam 5 minute. Se temperează amestecul de gălbenușuri punând puțină ciorbă fierbinte în amestec până devine călduț, apoi se adaugă amestecul în ciorbă.
Se asezonează cu sare și piper, apoi se adaugă pătrunjelul. Se servește cu ardei iute.
Descoperă și alte Reţete cu carne afumată
Ciorbă de cartofi cu cârnat afumat
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2023/09/ciorba-de-cartofi-cu-carnat.jpg)
- 4 cartofi
- o ceapă
- o felie dintr-o rădăcină de țelină
- un morcov
- un ardei gras
- 3 roșii în bulion
- un cârnat afumat
- 500 ml zeamă de varză
- 2 linguri ulei
Mod de preparare
În ulei se pune cârnatul tăiat la rumenit. Se scoate și în același ulei se pune morcovul ras, la călit.
Când s-a înmuiat, se adaugă țelina, ceapa, ardeiul gras – curățate, spălate și tăiate – și se lasă un minut la călit, apoi se toarnă apa.
Se lasă la fiert 10 minute, se adaugă cartofii cuburi și se mai fierbe 20 de minute.
Între timp, se clocotește zeama de varză și se toarnă peste cartofi odată cu roșiile și cârnații. Ciorba de cartofi cu afumătură se lasă încă 5 minute la fiert. Se aduce ciorba la masă cu leuștean.
Ciorbă de cartofi cu porumb și afumătură
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2023/09/ciorba-de-cartofi-cu-afumaturaa.jpg)
Ingrediente
- 1 legatură pătrunjel
- 1 supă de carne
- 400 ml lapte
- piper
- sare
- 2 cartofi medii
- 1 ceapa
- 1 lingura unt
- 100 g afumătură slabă
- 1 bucata conservă boabe de porumb
Mod de preparare
Taie afumătura cubuleţe şi se prăjeşte în unt. Scoate pe o farfurie când este rumenită, apoi pune la călit ceapa tocată fin.
Curăţă cartofii, taie-i cubuleţe şi adaugă-i peste ceapă. Toarnă supa şi las-o să fiarbă 10-15 minute, până se înmoaie și pătrund cartofii de restul aromelor.
Boabele de porumb se scurg bine şi se adaugă împreună cu laptele la supă.Asezonează cu sare şi piper, după gust. Lasă să se înfierbânte supa, dar fără a mai da în clocot.
Toarnă supa fierbinte în farfurii, se presară bucăţile de afumătură, ceapă verde şi pătrunjel (opțional) deasupra.
Ciorbă țărănească de cartofi
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2023/09/ciorba-taraneasca-de-cartofi.jpg)
Ingrediente
- 2 litri apă
- 1 legatura ceapă verde
- 8-10 cartofi
- 1 legatura mărar
- 1 legatura pătrunjel
- 1 legatura leuştean
- sare
- 1 praf piper
- borş
- 2 linguri ulei de măsline
Mod de preparare
Un fel de mâncare consistent și extrem de sănătos. Îl poți consuma atunci când vrei să mănânci ceva ușor, dar foarte gustos. Mai jos îți spunem cum să faci ciorbă țărănească de cartofi!
Se pune la fiert ceapa tocată mărunt în apă cu sare şi cu 2 linguriţe de ulei. Când a început să fiarbă apa, se adaugă cartofii curăţaţi şi tăiaţi cubuleţe.
Se lasă să fiarbă aproximativ 40 de minute la foc potrivit, să nu se zdrobească şi, spre sfârşit, se potrivesc cu sare şi piper.
Separat, se spală verdeaţa în câteva ape, se toacă mărunt, iar apoi se adaugă în ciorbă, spre sfârşit, împreună borşul.
Se mai lasă să clocotească câteva minute şi se opreşte focul. Se serveşte caldă, ornată cu leuştean verde şi, dacă mai este nevoie, se adaugă şi zeamă de lămâie.
Ciorba de cartofi cu tarhon
Ingrediente:
- o ceapă
- 4 cartofi
- un ardei gras
- o felie țelină
- un morcov
- o rădăcină păstârnac
- o lingură ulei
- 1-2 crenguțe tarhon
- 100 ml oțet din vin alb
- sare
Mod de preparare:
Tarhonul se pune în oțet și se lasă așa până în momentul folosirii. Se taie mărunt ceapa, morcovul, țelina, păstârnacul și ardeiul și se pun la fiert în doi litri de apă cu un praf de sare.
Când morcovul este aproape fiert, se adaugă cartofii tăiați cubulețe și se lasă la fiert. Se pun tarhonul tăiat mărunt și oțetul, se stinge focul, se potrivește de sare și se pune uleiul. Se lasă 10 minute așa, înainte de servire.
Sursa: www.retetepractice.ro
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/281_6178e33c77b5ec9d1bd1fe8fe886f872.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/153_5340426a8ab270d3f7baa25d09ebac1e.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/197_5a6a9f3ada1b0269940f3cc047a11f49.jpg)
:quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/276_a419f02bce79a474170c7af0734965e9.png)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/43_41ab469879bced0eb356e1abfc0316a5.jpg)
:quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/15_049a14fdf1d62a8a63daf72bc770d825.png)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/253_d8d40e3ce210732a11addd5c21718f72.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/190_79d6a0b35fcf797f5a3e5694daa917e6.jpg)