Cuprins:
Rețeta de clătite clasice cu gem
Ingrediente clătite clasice cu gem:
- 3 ouă
- 300 grame de făină
- 300 ml de lapte
- 250-300 m. de apă minerală
- 3 linguri de unt topit (opțional)
- 1 praf de sare
- opțional: 1-3 (maximum) linguri zahăr sau după gust
- arome: 1 linguriță extract de vanilie sau un plic de zahăr vanilat)
- aproximativ 50 de ml. de ulei pentru prăjit
- *apa minerală sau laptele se pot înlocui și cu apă simplă, însă nu vor ieși la fel de pufoase
Mod de preparare clătite clasice cu gem:
Se sparg ouăle într-un castron și se bat cu un tel cu praful de sare. Se adaugă făina toată deodată, extractul de vanilie, zahărul, dacă se folosește (nu puneți mult zahăr în compoziție pentru că veti obține clătite negricioase, zahărul se caramelizează în tigaie si le închide la culoare) și se amestecă totul bine cu telul, cu mixerul sau cu o lingură de lemn.
Insistați asupra cocoloașelor să se desfacă bine, când compoziția începe să fie greu de amestecat, începeți să adăugați treptat lichide. Puțin câte puțin, se încorporează în aluat lichidelele laptele, apa minerală și untul topit (opțional), dar rece, amestecând insistent și energic .
În final, aluatul trebuie să fie mătăsos (să arate ca o înghețată topită), fără urmă de cocoloașe, cu o consistență destul de lichidă daca vreți clătite subțiri sau ceva mai grosuț dacă le vreți mai groase.
Încingeți apoi bine o tigaie, ungeți suprafața cu ulei și ținând tigaia ridicată de pe foc în mâna stângă, turnați cu polonicul sau cu o cană aluatul de clătite în tigaia bine încinsă în timp ce cu stânga rotiți tigaia astfel încât aluatul să alunece pe toata suprafața, formând un strat uniform. Așezați înapoi tigaia deasupra focului, care trebuie să fie potrivit.
Când suprafața vizibilă a aluatului își pierde luciul și devine opac, iar marginile clătitei încep să devină aurii, e semn că trebuie întoarsă clătita pe partea cealaltă. Acestea se întorc cu o spatulă de lemn sau se pot arunca în sus cu tigaia, răsucindu-se în aer. După ce s-au prăjit toate clătitele acestea se vor unge cu gem, iar apoi se pot rula, împacheta sau se pot aranja sub forma de tort.
Sursă: www.rețetecalamama.ro
Rețeta de clătite cu carne tocată și ciuperci la cuptor
Ingrediente aluat clătite:
- 3 ouă
- 300 grame de făină
- 300 ml de lapte
- 250-300 m. de apă minerală
- 3 linguri de unt topit (opțional)
- 1 praf de sare
- aproximativ 50 de ml. de ulei pentru prăjit
- *apa minerală sau laptele se pot înlocui și cu apă simplă, însă nu vor ieși la fel de pufoase
Ingrediente umplutură pentru opt clătite:
- 300 de grame de carne tocată (porc, vită sau pui)
- 1 gălbenuș proaspăt
- 250 de grame de ciuperci tocate
- 1 ceapă mică tocată fin
- 1 cățel de usturoi zdrobit
- 1 ardei mic verde tocat mărunt
- 100 de ml. vin alb sec
- 1 lingură de ulei
- 30 de grame de unt
- 80 de grame de smântână lichidă pentru gătit
- 1 legătură de pătrunjel
- sare și piper
Mod de preparare clătite cu carne tocată și ciuperci:
Se pregătesc mai întâi clătitele astfel: se sparg ouăle într-un castron și se bat cu un tel cu praful de sare.
Se adaugă făina toată deodată și se amestecă totul bine cu telul, cu mixerul sau cu o lingură de lemn. Insistați asupra cocoloașelor să se desfacă bine, când compoziția începe să fie greu de amestecat, începeți să adăugați treptat lichide.
Puțin câte puțin, se încorporează în aluat lichidelele laptele, apa minerală și untul topit (opțional), dar rece, amestecând insistent și energic . În final, aluatul trebuie să fie mătăsos (să arate ca o înghețată topită), fără urmă de cocoloașe, cu o consistență destul de lichidă daca vreți clătite subțiri sau ceva mai grosuț dacă le vreți mai groase.
Apoi se prepară umplutura astfel: se încinge o tigaie pe foc, se adaugă o lingură de ulei și imediat carnea tocată. Se amestecă bine până când carnea se deschide la culoare și nu mai are tendința să se adune în bulgărași. Se scoate carnea din tigaie și se păstrează deoparte. Se adaugă în grăsimea rămasă în tigaie ceapa, țelina, ardeiul și ciupercile tocate.
Se presară un praf de sare și se călește totul la foc mediu, amestecând frecvent, până când se înmoaie bine legumele și se evaporă lichidul pe care îl lasă. Se adaugă carnea tocată înapoi în tigaie și se toarnă și vinul. Se mai gătește pe foc iute până ce vinul se evaporă complet, se adaugă cu sare și piper după gust și se pune într-un castron, să se răcească.
Cât timp umplutura se lasă la răcit, se prăjesc clătitele într-o tigaie.Între timp se pornește cuptorul și se încinge la 190 de grade Celsius.
La umplutura răcorită se adaugă și gălbenușul de ou și pătrunjelul verde tocat, se mai potrivește gustul de sărat și piperat.
Apoi, în clătite se pune câte două linguri de umplutură și se rulează. Se unge un vas cu unt în care se aranjează clătitele, se împrăștie pe ele restul de unt și se stropesc cu 80 de ml. de smântână lichidă. Se dau clătitele la cuptor pentru 20-25 de minute.
Clătitele devin astfel rumene pe suprafață și devin extrem de fragede. Se lasă să se răceacă timp de 10 minute, apoi se servesc, stropite cu smântână.
Sursă foto: www.rețetecalamama.ro
Rețeta de clătite cu șuncă și cașcaval
Ingrediente clătite cu șuncă și cașcaval:
- un ou
- 200 ml lapte
- 250 g faina
- 50 ml ulei
- un praf sare
Ingrediente pentru umplutură clătite cu șuncă și cașcaval:
- 200 g șuncă
- 50 g cașcaval
- 2 ouă
- pesmet
- ulei pentru prăjit
Mod de preparare clătite cu șuncă și cașcaval:
Se amestecă bine cu mixerul toate ingredientele pentru aluatul de clătite bine, apoi dacă este prea moale aluatul, se mai adaugă puțină făină, iar dacă este prea dens ca și consistență, se mai adaugă puțin lapte.
Se prăjesc 10 clătite și apoi se pun deoparte. Se dă cașcavalul pe răzătoare și se repartizează pe cele 10 foi de clătite.
Se taie mărunt șunca sau se poate trece prin mașina de tocat. Se repartizează deasupra cașcavalului și apoi fiecare clătită se împachetează ca o sarma.
Se trec toate cele 10 pachețele prin ou bătut și pesmet și se rumenesc în ulei încins.
Sursă foto: www.retetepractice.ro
Cum faci clatite. Trucuri ca să-ți iasă cele mai pufoase clătite
Rețeta de clătite cu bere și portocale
Ingrediente clătite cu bere și portocale:
- 150 ml lapte
- 150 ml bere
- 2 ouă
- 2 portocale
- 250 g făină
- 1 praf sare
- 30 g unt topit
- 5 linguri zahăr
- 2 linguri de apă
- 50 g unt
- sucul unei portocale
Mod de preparare clătite cu bere și portocale:
Pentru aluatul de clătite se amestecă făina cu laptele, berea, ouăle, sarea și untul topit. Amestecul se lasă o oră să se odihnească, apoi se coc clătitele într-o tigaie unsă cu unt și se păstrează la cald.
Între timp, într-o tigaie se topesc cele cinci linguri de zahăr cu două linguri de apă până se obține un caramel auriu. Se adaugă cele 50 g de unt, portocalele curăţate și feliate, cât și sucul unei portocale.
Se lasă 2-3 minute și apoi se ia sosul de pe foc. Apoi, pe fiecare clătită se pune o felie-două de portocale și sos, se împachetează/rulează și se servesc presărate cu zahăr si chiar și cu puțină dulceață de portocale.
Sursă: retete.unica.ro
Rețeta de clătite cu brânză de vaci la cuptor
Ingrediente clătite cu brânză:
- un ou
- 200 ml lapte
- 250 g faina
- 50 ml ulei
- un praf sare
Ingrediente umplutură clătite cu brânză:
- 2 ouă
- 2 linguri de zahăr
- 400 de grame brânză de vaci dulce
- coaja rasă de la o lămâie
- esență de portocale sau vanilie
- zahăr
- stafide
- puțin unt pentru uns vasul de yena
Ingrediente sos pentru clătite cu brânză:
- smântână dulce
- 2 ouă
- 2 linguri de zahăr
Mod de preparare clătite cu brânză:
Se amestecă bine cu mixerul toate ingredientele pentru aluatul de clătite bine, apoi dacă este prea moale aluatul, se mai adaugă puțină făină, iar dacă este prea dens ca și consistență, se mai adaugă puțin lapte.
Se prăjesc 10 clătite și apoi se pun deoparte și începeți să vă apucați de umplutură. Se amestecă brânza cu 2 ouă, 2 linguri de zahăr, eșență de portocale sau vanilie, coaja rasă de la o lămâie și se adaugă stafide. Apoi, la fiecare clătită se pun cel puțin două linguri de amestec și se împachetează ca o sarma.
Se ia un vas termorezistent care se unge cu unt, se pun clătitele, se presară cu zahăr și se bagă la cuptor 10 minute. Între timp se prepară sosul din smântână dulce amestecată cu 2 linguri de zahăr și două ouă. Se scot clătitele, se toarnă sosul peste ele și se mai pune vasul la cuptor timp de 15 minute.
Foto: www.dulciurifeldefel.ro
Rețeta de clătite pufoase cu cacao umplute cu frișcă
Ingrediente clătite pufoase cu cacao:
- 400 ml iaurt
- 2 căni făina
- 2-3 linguri cacao
- o linguriță praf de copt
- 3 ouă
- 3-4 linguri zahăr
- zahăr vanilat
- un vârf cuțit sare
- ulei de floarea soarelui
Ingrediente umplutură pentru clătite pufoase cu cacao:
- 250 ml frișcă lichidă
- 100 ml smântână dulce
- 2 linguri zahăr pudră
Mod de preparare clătite pufoase cu cacao:
Se amestecă bine cu un mixer sau telul ouăle cu zahărul și zahărul vanilat. Adăugam iaurtul, făina, sarea, praful de copt și cacaua amestecând ușor. Se lasă compoziția pentru 30 min la rece, iar între timp se mixează frișca cu smântâna, iar când capătă consistența dorită se adaugă zahărul și mai amestecăm un pic.
Apoi, se prăjesc clătitele, într-o tigaie încinsă și unsă cu ulei și se lasă să se răcească. Când s-au răcit, se pune pe ele frișcă, se rulează și se consumă cu poftă.
Sursă: www.petitchef.ro
Rețeta de clătite cu cremă de smântână și cireșe
Ingrediente clătite cu cremă de cireșe:
- 140 g făină
- 4 ouă
- 2 linguri zahăr
- 300 ml lapte
- 3 linguri unt
Ingrediente pentru crema de cireșe:
- 350 g cireșe
- 250 g mascarpone
- 170 g smântână pentru frișcă
- 3 linguri zahăr pudră
Ingrediente pentru decor:
- smântână pentru frișcă
- zahăr
Mod de preparare clătite cu cremă de cireșe:
Se amestecă făina cu zahărul și sarea, apoi se adaugă ouăle, laptele și untul topit. Mixează aluatul pentru a elimina toate cocoloașele și lasă amestecul deoparte 10 minute.
Amestecă cu un blender mascarpone cu smântâna pentru frișcă, cireșele fără sâmburi și zahărul până se obține o cremă pufoasă, omogenă.
Prăjește clătitele într-o tigaie antiaderentă, fără a mai adăuga ulei, câte 1 minut pe fiecare parte, apoi umple clătitele cu cremă de cireșe. Ornează clătitele cu cireșe întregi și frișcă, pe care o obții din smântâna pentru frișcă și zahăr după gust.
Sursă: www.retetepractice.ro
Rețeta de clătite de post clasice, cu gem, miere sau dulceață
Ingrediente clătite de post
- 250 g făină
- 200 ml apă minerală
- 3 linguri ulei
- un plic zahăr vanilat
- un praf de sare
- o lingură zahăr
- ulei pentru prajit
- gem, miere sau dulceață, după gust
Mod de preparare clătite de post
Se amestecă într-un castron făina cu sarea, zahărul și zahărul vanilat. Se toarnă uleiul și în timp ce începi să amesteci se toarnă treptat apa minerală până se obține un aluat potrivit de gros care să curgă.
Se lasă la frigider 30 de minute, se unge tigaia cu ulei, se coc toate clatitele si apoi se umplu cu gem, miere sau dulceață după gust.
Reteța de clătite cu nutella, nuci și banane
Ingrediente clătite cu nutella, nuci si banane:
- 3 ouă
- 300 grame de făină
- 300 ml de lapte
- 250-300 ml de apă minerală
- 3 linguri de unt topit (opțional)
- 1 praf de sare
- opțional: 1-3 (maximum) linguri zahăr sau după gust
- arome: 1 linguriță extract de vanilie sau un plic de zahăr vanilat)
- aproximativ 50 de ml. de ulei pentru prăjit
- *apa minerală sau laptele se pot înlocui și cu apă simplă, însă nu vor ieși la fel de pufoase
Ingrediente umplutură clătite cu nutella, nuci si banane:
- 250 gr Nutella
- 2 banane
- un pumn de nuci măcinate
Mod de preparare clătite cu nutella, nuci si banane:
Se sparg ouăle într-un castron și se bat cu un tel cu praful de sare. Se adaugă făina toată deodată, extractul de vanilie, zahărul, dacă se folosește (nu puneți mult zahăr în compoziție pentru că veti obține clătite negricioase, zahărul se caramelizează în tigaie si le închide la culoare) și se amestecă totul bine cu telul, cu mixerul sau cu o lingură de lemn, începeți să adăugați treptat lichide.
Puțin câte puțin, se încorporează în aluat lichidelele laptele, apa minerală și untul topit (opțional), dar rece, amestecând insistent și energic . În final, aluatul trebuie să fie mătăsos (să arate ca o înghețată topită), fără urmă de cocoloașe, cu o consistență destul de lichidă daca vreți clătite subțiri sau ceva mai grosuț dacă le vreți mai groase.
După ce s-au prăjit toate clătitele, acestea se vor unge cu nutella, se adaugă câteva felii de banane și si presară câteva nuci, iar apoi se rulează și se servesc calde.
Foto: www.lalena.ro
Rețeta de clătite umplute cu spanac
Ingrediente clătite umplute cu spanac:
- 350 g făina
- 500 ml lapte
- 3 ouă
- o linguriță praf de copt
- un praf sare
- o lingură ulei
Ingrediente pentru umplutură:
- 25 g unt
- 25 g făina
- 200 g spanac curățat, spălat și tăiat
- 100 ml lapte
- 50 ml smântână
- 125 g parmezan
- 100 g mozzarella rasă
- un praf sare
- o ceapă
- un praf piper alb
- ulei pentru prăjit
Mod de preparare clătite umplute cu spanac:
Pentru aluatul de clătite se bat ouăle întregi cu un praf de sare și o linguriă de praf de copt. Se adaugă făina, lingura de ulei și se subțiaza compoziția cu lapte. După ce se prăjesc, clătitele se pun deoparte și se pregătește umplutura de spanac. Se topește într-o tigaie untul, se adaugă făina și se amestecă, iar treptat se toarnă laptele.
Se formează un sos alb omogen, se adaugă sarea, piperul și smântâna. Într-o altă tigaie se prăjește ceapa într-o lingură de ulei, iar apoi se adaugă spanacul.
Când acesta scade, se adaugă parmezanul ras și sosul alb. Apoi fiecare clătită se umple cu două linguri de compoziție, se presară peste mozzarella și se împăturește. Într-o tavă tapetată cu hârtie de copt se pun clătitele și se bagă la cuptrul preîncălzit pentru 15 minute.
Sursă: www.retetepractice.ro
Rețeta de clătite americane pufoase
Ingrediente clătite mericane pufoase:
- 450 g de făină
- două pliculeţe praf de copt
- un praf de sare
- 3 ouă
- 6 linguri cu vârf de zahăr
- 450 ml de lapte
- 3 linguriţe de unt
- miere.
Mod de preparare clătite americane
Într-un castron se pun laptele, zahărul, ouăle, sarea, untul şi se amestecă cu mixerul. În alt vas se amestecă făina cu praful de copt şi se adaugă peste compoziţia anterioară. Se mixează foarte bine. Apoi se pune la încins o tigaie din teflon, fără ulei, se ia din compoziţia de clătite câte un polonic plin şi se toarnă în mijlocul tigăii. Compoziţia se va extinde singură înspre marginile vasului . Se prăjeşte clătita, pe foc mic, pe ambele părţi, până când se rumeneşte. Se serveşte cu miere sau se pudrează cu zahăr și se servește cu fructele preferate.
Clătite cu apă minerală
Ingrediente pentru clătite cu apă minerală
- 500 ml apă minerală
- 1 cană de făină
- 1 ou întreg
- un praf de sare
Mod de preparare clătite cu apă minerală
Se sparge oul într-un vas adanc, se pun deasupra două linguri de făină și se subțiază cu apă minerală adăugată puțin câte puțin. Se mai adaugă făină, se subțiază iar cu apă minerală și se continuă operația până când se termină făină și apa minerală. Se amestecă cu o lingură din lemn, pentru a se omogeniza bine, se mai adaugă un praf de sare. Vasul se ține la rece o oră înainte de prăjirea clătitelor. Se unge o tigaie cu două picături de ulei, după care se răstoarnă aluat de clătite cât să acopere fundul tigăii. Se coace pe o parte, după care se întoarce clătita, se mai ține un minut și se pune pe o farfurie întinsă. Clătitele se coc la foc iute. După ce sunt gata se pot umple cu gem sau dulceață, nutella, iaurt, fructe, brânză sau cu ce doriți.
Sursă: www.petitchef.ro
Rețeta de clătite cu iaurt
Ingrediente clătite cu iaurt
- o cană de iaurt (250 ml) ( se poate înlocui cu lapte bătut, sana sau kefir)
- un ou
- 2 linguri cu ulei
- 1 linguriță esență de vanilie
- o cană cu făină
- 2 linguri cu zahăr
- 1/4 linguriță sare
- 1/2 linguriță bicarbonat
- 1 linguriță praf de copt
Mod de preparare reteta clatite cu iaurt
Se pregătesc ingredientele. Într-un bol se amestecă iaurtul cu oul, uleiul, zahărul și esența de vanilie.
Într-un alt bol se amestecă faina cu sarea, bicarbonatul și praful de copt. Compozitia lichidă se toarnă apoi în bolul cu făină și se amestecă ușor.
Se lasă deoparte 20 de minute. Se incinge o tigaie, se pun câteva picături de ulei și se toarnă aluat. Cam 3 linguri sau în functie de cât de mare e tigaia sau cât de groasă vreți clătita. Se intoarce clătita pe partea cealaltă. După ce s-a rumenit pe ambele părți, se scoate pe o farfurie și se continuă cu restul clătitelor. Clătitele se pun una peste cealaltă, ca să nu se răcească.
Când sunt gata toate se pot umple cu dulceață sau cu miere și se pot decora cu fructe, zahăr pudră și sos de ciocolată.
Sursă: cartederetete.ro
Foto:123rf.com
Vezi și cele mai gustoare rețete de clatite americane
Citeşte şi: Beneficiile mierii de albine. 10 afecțiuni în care mierea face adevărate minuni