Ce beneficii au murăturile

Murăturile nu sunt doar foarte gustoase, sunt și o sursă bogată de vitamine și minerale, și aduc multe beneficii pentru sănătate datorită procesului de fermentare, care ajută la dezvoltarea bacteriilor probiotice.

Probioticele din murături contribuie la întărirea sistemului imunitar. O floră intestinală echilibrată are un impact direct asupra capacității organismului de a lupta împotriva infecțiilor și de a menține un sistem imunitar puternic.

Majoritatea murăturilor sunt sărace în calorii, ceea ce le face o gustare sănătoasă și sățioasă pentru cei care doresc să mențină sau să piardă în greutate. Conopida murată, de exemplu, este o opțiune excelentă pentru cei care doresc să consume un aliment gustos fără aport ridicat de calorii.

Bacteriile benefice din murături sprijină absorbția eficientă a nutrienților din alte alimente consumate, astfel încât organismul poate profita la maxim de vitaminele și mineralele din dietă.

Conopida murată aduce în plus beneficiul fibrelor și al vitaminelor B și C, esențiale pentru o digestie sănătoasă, energie și menținerea sănătății pielii.

Este important totuși să ținem cont și de faptul că murăturile pot fi foarte bogate în sare, iar excesul de sodiu poate fi problematic pentru persoanele cu hipertensiune arterială. Cu toate acestea, consumate cu moderație, murăturile sunt o alegere sănătoasă pentru o alimentație echilibrată și aduc multe beneficii pentru sănătate.

Sfaturi și trucuri pentru a face conopidă murată la borcan

Pentru cele mai bune rezultate, asigură-te că alegi o conopidă proaspătă, fără pete sau alte de deteriorare. Mugurii tineri reprezintă partea comestibilă a conopidei. Pentru că sunt acoperiți de mai multe frunze cel mai important, atunci când alegi conopida pentru mâncare, este să verifici să nu fie moale, să nu aibă pete maronii și să nu fie galbenă la suprafață. Florile de conopidă trebuie să fie lipite între ele.

Rupe conopida în buchețele mici, potrivite ca dimensiune pentru borcanul în care o vei pune. Acest lucru va ajuta la o fermentare uniformă și va face murătura mai ușor de consumat.

Este esențial ca borcanele să fie foarte bine curățate și sterilizate înainte de a pune conopida. Poți le fierbe în apă sau le poți pune în cuptor la 100°C timp de 10-15 minute pentru a te asigura că nu există bacterii care ar putea afecta procesul de fermentare.

Saramura este esențială pentru procesul de fermentare. Un raport bun pentru saramura de murături este de aproximativ 20-30 g de sare la 1 litru de apă. Asigură-te că sarea se dizolvă complet în apă, iar soluția să fie suficient de sărată pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor dăunătoare.

Deși murăturile tradiționale sunt făcute prin fermentație naturală, unele persoane preferă să adauge puțin oțet pentru a intensifica gustul și pentru o conservare mai rapidă. Prepară saramura oțet folosind oțet de calitate, apă, sare și zahăr. Poți adăuga diverse condimente, cum ar fi boabe de piper, foi de dafin, muștar sau usturoi, pentru a intensifica aroma.

Dacă îți dorești o conopidă murată mai crocantă, poți adăuga la saramura câteva frunze de vișin sau de cireș, care ajută la menținerea texturii crocante a legumelor.

După ce conopida a ajuns la gustul dorit, mută borcanele într-un loc răcoros și întunecat (de exemplu, într-un beci sau o debara), pentru a conserva murăturile pe termen lung. Temperaturile optime sunt între 5-15°C.

Conopidă murată la borcan – rețete de murături

Conopida murată la borcan se poate face, în funcție de preferințe, fie cu oțet, fie cu saramură.

Conopidă murată în oțet

Conopidă murată în oțet

Ingrediente:

  • o conopidă mare (circa 2 kg),
  • 1 l apă,
  • 500 ml oțet din vin de 9 grade,
  • 200 g zahăr,
  • o lingură boabe de piper roșu,
  • o lingură boabe de muștar,
  • o lingură sare grunjoasă

Mod de preparare

Se spală și se desface conopida în buchețele mici și apoi se spală. Se asază conopida în borcane. Se pun într-o oală apa, oțetul, zahărul, sarea, boabele de piper și de mustar și se dau într-un clocot.

Se toarnă amestecul fierbinte peste conopidă. Se lasă minimum o oră borcanele fără capac, după care se mai completează cu lichid dacă este cazul. Se înfiletează bine capacele și se depozitează în cămară, la loc întunecos si răcoros.

Conopidă murată la borcan cu ardei gras

Conopidă murată la borcan cu ardei gras

Ingrediente:

  • 2 kg de conopidă,
  • 1 kg ardei gras roșu,
  • un hrean,
  • un mănunchi de mărar uscat,
  • un mănunchi de frunze de țelină,
  • două plicuri de mirodenii pentru murături,
  • 300 g zahăr,
  • 600 ml oțet de vin de 9 grade,
  • apă

Mod de preparare

Se curăță și se spală conopida și se desface în buchețele. Se spală și se îndepărtează cotorul și semințele ardeilor și se taie în jumătăți. Se pregătesc borcanele și se adaugă câte o crenguță de mărar, una de țelina și fâșii de hrean, pe fundul fiecaruia. Apoi se așază ardeii și conopida până se umplu borcanele. Deasupra se pune din nou hrean, mărar și țelină. Se pregătește lichidul conform instrucțiunilor de pe plicuri și se toarnă peste legume. Se pun capacele și se lasă în cămară.

Conopidă murată la borcan, în saramură

Ingrediente:

  • 4 kg conopidă, curățată și ruptă în buchețele
  • 15-20 căței de usturoi, tăiați în jumătate
  • 8 frunze de dafin
  • 8 linguri boabe de piper negru
  • 8 crenguțe de mărar (poți folosi și mărar uscat)
  • 5 litri de apă
  • aproximativ 10 linguri de sare

Mod de preparare:

Spală și curăță conopida, rupând-o în buchețele mici, potrivite pentru borcane.
Sterilizează borcanele prin fierbere sau în cuptor pentru 15 minute, asigurându-te că sunt complet curate.

Într-o oală mare, fierbe cei 5 litri de apă cu sarea, amestecând bine până la dizolvarea completă. Lasă saramura să se răcească la temperatura camerei.

Așază în fiecare borcan câteva bucăți de usturoi, o crenguță de mărar, 2 frunze de dafin și câteva boabe de piper. Adaugă buchețelele de conopidă, așezându-le cât mai compact, dar fără a le zdrobi.

Toarnă saramura rece peste conopidă, asigurându-te că legumele sunt complet acoperite. Lasă aproximativ 2 cm de spațiu liber în partea de sus a borcanului.

Închide borcanele cu capace sterilizate și depozitează-le într-un loc răcoros și întunecat, cum ar fi o cămară sau un beci. Conopida va fi gata în aproximativ 3-4 săptămâni și va rezista toată iarna.

Descoperă și – Rețetă de gogoșari umpluți cu conopidă

Conopidă murată cu sfeclă roșie

Conopidă murată cu sfeclă roșie

Ingrediente:

  • 1 kg conopidă, ruptă în buchețele
  • 1 sfeclă roșie medie, curățată și tăiată în felii subțiri
  • 4-5 căței de usturoi, întregi sau tăiați pe jumătate
  • 1 lingură boabe de piper negru
  • 1 lingură semințe de muștar
  • 2 frunze de dafin
  • 1 crenguță de mărar uscat (sau 2 crenguțe mici de mărar verde)
  • 1 litru de apă
  • 50 g sare neiodată (aproximativ 2 linguri)

Mod de preparare:

Spală bine conopida și rupe-o în buchețele. răță sfecla și taie-o în felii subțiri (aceasta va da o culoare frumoasă conopidei, dar și un gust dulceag și ușor pământos).

Spală bine borcanele și sterilizează-le fie prin fierbere, fie în cuptor (la 100°C timp de 10-15 minute), pentru a preveni alterarea murăturilor.

Într-o oală, adaugă 1 litru de apă și sarea, apoi adu la fierbere. Amestecă bine până când sarea se dizolvă complet, după care lasă saramura să se răcească puțin (până ajunge la o temperatură suportabilă pentru mână).

La baza fiecărui borcan, pune câteva felii de sfeclă roșie, 1-2 căței de usturoi, câteva boabe de piper, câteva semințe de muștar și o frunză de dafin.

Așază buchețelele de conopidă în borcan, alternând straturile cu felii de sfeclă. În acest fel, sfecla va colora uniform conopida și va adăuga o aromă deosebită. Umple borcanele, lăsând aproximativ 2 cm de spațiu liber în partea de sus.

Toarnă saramura călduță peste conopidă și sfeclă, asigurându-te că toate ingredientele sunt acoperite complet. Poți folosi un greutate specială sau o frunză de vișin pentru a ține legumele sub nivelul saramurii și a preveni oxidarea.

Închide borcanele cu capace etanșe și lasă-le la temperatura camerei pentru 3-4 zile pentru a începe procesul de fermentare. După această perioadă, mută borcanele într-un loc răcoros și întunecat .

Conopidă murată cu ardei iute

Conopidă murată la borcan cu ardei iute

Ingrediente

  • 3-4 buc mari de conopidă, ruptă în buchețele
  • 10 ardei iuți roșii (sau după preferință), întregi sau tăiați în jumătate
  • 5 morcovi, curățați și feliați în rondele
  • 10 lingurițe semințe de muștar
  • 1 litru de oțet de mere sau de vin
  • 4 litri de apă
  • 200 g zahăr
  • 250 g sare neiodată

Mod de preparare:

Spală și pregătește conopida, ardeii iuți și morcovii. Morcovii vor adăuga un gust dulce, iar ardeii iuți vor da un pic de căldură conopidei murate.

Într-o oală mare, amestecă apa, oțetul, sarea și zahărul și adu-le la fierbere. Amestecă bine până la dizolvarea completă a sării și a zahărului, apoi lasă saramura să se răcească parțial.

Pune câteva felii de morcov, câte un ardei iute și câteva semințe de muștar în fiecare borcan sterilizat înainte . Adaugă buchețelele de conopidă și așază-le cât mai bine în borcan.

Toarnă saramura cu oțet peste conopidă, lăsând un mic spațiu liber în partea de sus a borcanului. Asigură-te că toate legumele sunt complet acoperite. Sigilează și depozitează borcanele în cămară.

Sursă foto – Shutterstock.com

 
 

Urmărește-ne pe Google News