Despre conopidă

Conopida face parte din familia Brassica oleracea, cultivată pentru părțile sale comestibile formate din structuri florale parțial dezvoltate și tulpini cărnoase. Conopida este bogată în vitaminele C și K și este frecvent servită ca legumă gătită sau folosită crudă în salate și gustări.

Conopida este o plantă anuală care ajunge la aproximativ 0,5 metri înălțime și are frunze mari rotunjite. Ciorchimul terminal formează o inflorescență imatură (grup de flori). Frunzele late se extind mult deasupra centrului și sunt adesea legate împreună înainte de recoltare pentru a umbri inflorescența. Din punct de vedere comercial, conopida albă este cea mai comună, deși există și soiuri portocalii, violete, verzi și maro. Plantele produc flori galbene în formă de cruce și poartă semințe în capsule uscate.

Ce beneficii are conopida

S-a dovedit că consumul de fructe și legume de toate tipurile reduce șansa de a dezvolta multe afecțiuni.

Consumul mai multor alimente vegetale, cum ar fi conopida, scade riscul de obezitate, diabet, boli de inimă, promovând în același timp un ten sănătos, o energie sporită și o greutate generală mai mică.

Înainte de a vedea delicioasele rețete de mâncare de conopidă, este important să știm ce nutrienți conține această legumă minunată care, de multe ori, este subapreciată.

100 de grame de conopidă conține:

  • 27 de calorii
  • 2 grame (g) de proteine
  • 0,3 grame de grăsime
  • 5 g de carbohidrați
  • 2,1 g de fibre
  • 2 g de zahăr
  • 24 de miligrame (mg) de calciu
  • 16 mg de magneziu
  • 47 mg de fosfor
  • 320 mg de potasiu
  • 51,6 mg de vitamina C
  • 16,6 micrograme (mcg) de vitamina K
  • 0,197 mcg de vitamina B6
  • 61 mcg de acid folic

Astfel, o cană de conopidă crudă va oferi:

  • 77% din necesarul zilnic de vitamina C
  • 20% din necesarul zilnic de vitamina K
  • 10% sau mai mult din necesarul zilnic de vitamina B 6 și acid folic

De asemenea, conține cantități mai mici de tiamină, riboflavină, niacină, acid pantotenic, calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu și mangan.

O mâncare de conopidă este binevenită pentru oricine, mai ales că este și foarte sănătoasă. Este bogată în fibre, motiv pentru care sprijină buna funcționare a sistemului digestiv. Dacă suferi de constipație sau alte probleme digestive, o mâncare de conopidă la cuptor este ideală ca garnitură.

Datorită fibrelor din compoziție, conopida este o legumă care favorizează procesul de digestie. Consumată frecvent, ușurează tranzitul intestinal și previne bolile digestive.

Vezi și ce alte beneficii are conopida.

Cum alegi cea mai bună conopidă

Mugurii tineri reprezintă partea comestibilă a conopidei. Pentru că sunt acoperiți de mai multe frunze cel mai important, atunci când alegi conopida pentru mâncare, este să verifici să nu fie moale, să nu aibă pete maronii și să nu fie galbenă la suprafață. Florile de conopidă trebuie să fie lipite între ele, la fel ca și la broccoli.

Conopida este disponibilă proaspătă sau congelată. Conopida proaspătă ar trebui să aibă un cap ferm, fără pete întunecate și frunze verzi strălucitoare atașate de tulpină. Păstrați la frigider într-o pungă de plastic până la 5 zile.

Conopida poate fi consumată crudă, gătită la aburi, adăugată în salate sau gătită în diverse alte rețete. Săracă în calorii, conopida conține 85% apă și foarte puțini carbohidrați, așa că este ideală pentru meniul de prânz sau de seară.

Rețete de mâncare de conopidă

Mâncare de conopidă la cuptor

Mâncare de conopidă la cuptor

Ingrediente

  • 1 conopidă mare
  • 2 linguri cuburi de bacon
  • o linguriță usturoi pisat
  • o lingură muștar Dijon
  • Piper
  • Sare
  • ulei de măsline
  • o ceașcă de cașcaval ras
  • 1/2 ceașcă smântână
  • 2 linguri lapte
  • o ceapă verde

Mod de preparare

Conopida se desface în buchețele și se spală bine. Acestea se pun intr-un bol mare, se adaugă peste ele uleiul, piperul, sarea și alte condimente, după gust.

Buchetele de conopidă se baga la cuptor într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Se lasă până când conopida se rumenește ușor.

Între timp se pregătește sosul. Smântâna se amestecă cu laptele și muștarul.

Buchetele de conopidă se mută într-un vas de yena, peste ele se toarnă sosul și apoi cașcavalul ras și ceapa verde tocată mărunt. Se mai bagă la cuptor timp de 10-15 minute.

Sursă – retete.unica.ro

Curry de conopidă

Curry de conopidă

O mâncare de conopidă mai exotică, curry-ul de conopidă este delicios și merită încercat.

Ingrediente

  • 400 g de cartofi, tăiați în bucăți de mărime medie
  • 1 conopidă mare, taiata buchetele
  • 1 lingură de seminte de chimen
  • 2 linguri de seminte de coriandru
  • 1 lingurita scortisoara macinata
  • 1 lingurita turmeric
  • 1 lingurita chilli pudră
  • 4 linguri ulei vegetal
  • 8 frunze de curry
  • 4 cătei de usturoi, pisați
  • 2 conserve de 400 g roșii tăiate
  • 2 ardei iuti verzi mici
  • 1 lingurita zahar tos auriu
  • 1 lime, suc
  • pachet mic coriandru, tocat
  • orez basmati, naan și iaurt natural, de servit

Mod de preparare

Încinge cuptorul la 180C. Pune cartofii într-o cratiță mare, umple cu apă rece și adu la fierbere. Se fierb timp de 5-6 minute până când încep să se înmoaie, dar încă își păstrează forma. Scurgeți bine.

Pe o tavă mare de copt, aruncați cartofii și conopida cu condimentele și 2 linguri de ulei. Se condimentează bine și se prăjește timp de 45 de minute, amestecând până când legumele sunt moi și încep să se rumenească.

Între timp, încălziți uleiul rămas într-o tigaie mare. Prăjiți frunzele de curry și usturoiul timp de 1 minut, asigurându-vă că usturoiul nu se rumenește. Adăugați roșiile, ardeiul iute, zahărul, sucul de lămâie și niște condimente. Acoperiți cu un capac și fierbeți timp de 15 minute până când roșiile s-au destrămat.

Adăugați legumele prăjite la roșii. Se fierbe timp de 5 minute, adăugând un strop de apă dacă curry-ul devine prea gros. Se amestecă cu coriandru și se servește cu orez, naan cald și iaurt. Sursă bbcgoodfood.com

Mâncare de conopidă cu paste și cheddar, la cuptor

Mâncare de conopidă cu paste și cheddar, la cuptor

Ingrediente

  • 200 g bacon
  • 300 g paste uscate
  • 1 conopidă, tăiată în buchețele mari
  • 25 g unt
  • 25 g faina simplă
  • 300 ml lapte
  • 1 lingură muștar de Dijon
  • 140 g cheddar, ras
  • pesmet

Mod de preparare

Pune la fiert o cratiță mare cu apă cu sare. Gătiți pastele urmând instrucțiunile de pe pachet.
Prăjiți feliile de bacon timp de 5 minute sau până devin crocante, apoi scurgeți-le pe hârtie de bucătărie și tăiați-le în bucăți mici.

Adăugați conopida în cratița pentru paste pentru ultimele 8 minute, astfel încât să fie doar fragedă, apoi scurgeți-le, rezervând 2 linguri de apă de gătit.

Topiți untul într-o tigaie mică la foc mic, apoi adăugați făina și gătiți câteva minute. Se amestecă treptat laptele, amestecând bine între fiecare adăugare. Aduceți la fiert, apoi gătiți câteva minute până se îngroașă. Se condimentează, se adaugă muștarul și jumătate din brânză rasă. Se amestecă până când brânza se topește și sosul este omogen.

Turnați pastele și conopida înapoi în tigaie împreună cu apa de gătit rezervată. Amestecați sosul de brânză și baconul, apoi transferați amestecul într-o tavă de copt. Se amestecă pesmetul și brânza rămasă, apoi se presară peste paste. Gatiți până se rumenesc. Serviți cu o salată, dacă doriți.

Mâncare de conopidă cu roșii și boia de ardei

Mâncare de conopidă cu roșii și boia de ardei
  • 1 conopidă medie, curățată și tăiată în buchețele
  • 4 roșii mari, tăiate cubulețe
  • 1 ceapă medie, tocată mărunt
  • 3 căței de usturoi, mărunțiți
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • 1 lingură de unt
  • 1 linguriță de zahăr
  • 1 linguriță de sare
  • 1/2 linguriță de piper negru măcinat
  • 1/2 linguriță de boia de ardei dulce
  • 1/2 linguriță de boia de ardei iute (opțional)
  • 1/2 linguriță de oregano uscat
  • 1/2 linguriță de busuioc uscat
  • 1/4 linguriță de chimen măcinat (opțional)
  • 1/4 linguriță de fulgi de ardei iute (opțional, pentru un pic de picanterie)
  • 1/4 cană de apă
  • 2 linguri de pătrunjel proaspăt tocat pentru garnisire (opțional)

Mod de preparare:

Începe prin a curăța conopida, tăind-o în buchețele mici. Poți folosi și partea tare a tulpinii dacă o toci foarte mărunt.

Într-o tigaie mare sau cratiță adâncă, încălzește uleiul de măsline și untul la foc mediu. Adaugă ceapa tocată și călește-o până devine translucidă, timp de aproximativ 2-3 minute.

Adaugă usturoiul mărunțit și călește-l împreună cu ceapa timp de încă 1-2 minute, până ce usturoiul începe să miroase frumos.

Adaugă roșiile cubulețe și amestecă-le cu ceapa și usturoiul. Redu focul la minim și lasă-le să fiarbă timp de 5-7 minute, până când roșiile se înmoaie și încep să se descompună.

Adaugă buchețelele de conopidă în tigaie și amestecă bine pentru a le combina cu sosul de roșii.

Adaugă zahărul, sarea, piperul, boiaua de ardei dulce, boiaua de ardei iute (dacă folosești), oregano, busuiocul, chimenul (dacă folosești) și fulgii de ardei iute (dacă folosești). Amestecă totul bine.

Toarnă apa peste conopidă și roșii, apoi acoperă tigaia și lasă-le să fiarbă la foc mic timp de aproximativ 15-20 de minute, sau până când conopida este fragedă și a absorbit bine aromele din sosul de roșii. Dacă observi că se usucă prea mult, poți adăuga puțină apă suplimentară.

Gustă și ajustează condimentele, dacă este necesar. Poți adăuga mai multă sare, piper sau iuțeală, în funcție de preferințele tale.

Conopidă gratinată la cuptor

Mâncare de conopidă gratinată la cuptor

Cea mai cunoscută rețetă de mâncare de conopidă este cea de conpidă gratinată.

Se pregătește foarte ușor, din doar câteva ingrediente, iar în mai puțin de o oră poți pregăti masa pentru întreaga familie

Ingrediente

  • 500 g conopidă
  • 300 g cartofi albi
  • 1 ceapă
  • 2-3 linguri unt
  • 1 lingura făină
  • 200 g smântână
  • 250 ml supă de legume
  • 4 felii şuncă presată
  • 100 g caşcaval
  • sare
  • piper
  • muştar
  • 1/2 legatura pătrunjel verde

Mod de preparare

Conopida se curăţă, se desface în bucheţele mici şi se lasă în apă rece. Cartofii se curăţă, se spală şi se taie felii. Separat se fierb 5 minute în apă cu sare, apoi se lasă la scurs.

Ceapa tocată mărunt se căleşte în unt, apoi se stinge cu jumătate de pahar cu supă şi se fierbe înăbuşit. Se adaugă restul de supă în care s-a dizolvat făina şi smântâna, se condimentează după gust cu sare, piper, muştar şi pătrunjel verde şi se lasă să fiarbă 5 minute.

Într-o tavă unsă cu unt, se aşază conopida, feliile de cartofi şi şunca presată tăiată felii. Se toarnă apoi sosul alb, se presară caşcavalul ras şi se coace în cuptorul încins, la foc potrivit 30-35 minute.

Conopida gratinată se servește caldă cu un plus de smântână deasupra, dacă preferi, dar și cu verdeață proaspătă și o salată cu murături.

 
 

Urmărește-ne pe Google News