Ce beneficii au merele

În lume există peste 7000 de soiuri de mere, dintre care în România se găsesc aproximativ 60 care se prezintă ca pomi sau arbuști. Nuanțele lor diferă de la verde, galben la roșu, având diferite dimensiuni și gust ușor diferit.

Se spune că un măr pe zi ține doctorul departe, iar studiile dovedesc că acest lucru este cât de poate de real. Asta pentru că un consum regulat de mere are beneficii uimitoare pentru sănătate.

Merele au un conținut ridicat de vitamina C. În plus, un măr oferă 2-4% din doza zilnică recomandată de mangan, cupru și vitaminele A, E, B1, B2 și B6.
Sunt o sursă de prebiotice naturale, protejează stomacul împotriva efectelor AINS, reglează nivelul zahărului din sânge, stimulează funcțiile cerebrale. Pot fi, de asemenea, adjuvant în tratarea astmului și alergiilor.

  • Descoperă mai multe despre mere și beneficiile lor.

Cultivate și consumate încă din cele mai vechi timpuri, merele se numără și astăzi printre cele mai populare fructe din întreaga lume, fiinc consumate atât crude, cât și folosite în diverse rețete culinare.

Rețeta de mere la borcan pentru iarnă

Reteta de mere la borcan pentru iarna

Rețeta cu mere la borcan pentru iarnă este una foarte simplă și este realizată fără condervanți sau alți aditivi.

Ingrediente pentru mere rase la borcan:

  • 6 kg mere
  • 6 linguri zahăr (sau mai mult dacă merele sunt foarte acre)
  • sucul de la jumătate de lămâie

Mod de preparare al rețetei de mare la borcan pentru iarnă:

Se spală merele și se curăță de cotoare și semințe. Coaja o puteți curăța, dacă doriți, dar textura este mai plăcută dacă o păstrați. Fiecare poate proceda după propriul gust.

Se dau merele pe răzătoarea mare, se stropesc apoi cu puțin suc de lămâie, după care se presară zahărul peste ele.

Se fierb la foc încet până își schimbă culoarea și se formează un sirop, dar nu mai mult de 8-9 minute.

Se pun merele fierbinți în borcane srerilizate, după care se închid capacele și se lasă la răcit înfășurate într-o pătură sau prosoape de bucătărie. Când se răcesc sunt gata de pus în cămară sau într-un loc răcoros și mai întunecat.

Compot de mere la borcan pentru iarnă

Compot de mere la borcan pentru iarnă

O altă modalitate de a păstra mere la borcan pentru iarnă este într-un compot.

Ingrediente:

  • 1 kg mere
  • 150 g zahăr
  • 1 baton de scorțișoară
  • 1 l apă

Mod de preparare:

Curăță merele de coajă, apoi taie-le în bucățele mici, curățându-le de semințe. Așază într-o oală mare merele, zahărul și scorțișoara. Amestecă-le și adaugă peste ele apa. Pune totul la fiert la foc mic, acoperind oala cu un capac.

După ce apa dă în clocot, mai lasă pe foc un sfert de ceas sau până când poți intra foarte ușor cu furculița într-o bucată de măr.Scoate bețișorul de scorțișoară din oală.Toarnă compotul astfel pregătit în borcane sterilizate, pe care le lași la răcit acoperite cu un prosop.

Cum păstrezi merele pentru iarnă

Pentru a păstra merele într-o stare cât mai bună pentru iarnă, altfel decât la borcan, alege cele mai bune mere. Merele păstrate în pungi, la temperatura camerei, se vor strica mai repede, așa că aceasta nu este bună metodă de a le păstra pe termen mai lung.

Mediul ideal pentru depozitare este un loc cu o umezeală medie umed cu o temperatură cuprinsă între 2-4 grade Celsius. Pentru un număr mic de mere, sertarul din frigiderul tău este un loc grozav de depozitare. Pentru a crește umiditatea, merele trebuie să fie într-o pungă de plastic cu găuri sau acoperite cu un prosop de hârtie umed.

Mere congelate pentru iarnă

Merele rase în prealabil sunt mai ușor de înghețat și dezghețat atunci când vreți să le utilizați în rețete de prăjituri cu mere. Spălați merele merele și curățați-le de cotor, apoi tăiați-le în felii. Stropiți cu puțin suc de lămâie. Congelați feliile într-un singur strat și, odată congelate, păstrați-le sigilate în pungi de congelare.

Urmărește-ne pe Google News