Cuprins:
Pregătește pentru iarnă pepene murat, tăiat în felii și condimentat, numai bun de consumat în serile răcoroasă de iarnă. Iată de ce ingrediente ai nevoie pentru pepene murat.
Rețete de pepene murat
Pepene murat la borcan
Ingrediente
- 2 pepeni verzi;
- 4 litri de apă;
- 8 linguri de oțet;
- 4 linguri de sare mare;
- 4 linguri de zahăr;
- 3 morcovi;
- 3 ardei iuți;
- 2 cepe;
- O bucată de hrean;
- Frunze de țelină, frunze de vișin;
- Boabe de piper și boabe de muștar;
- O căpățână de usturoi;
- Mărar și busuioc uscat.
Mod de preparare
Spală bine pepenele, de câteva ori, în apă curată. Taie-l apoi în felii de 2 cm grosime fiecare.
Alege borcane mari, de aproximativ 4 litri borcanul de sticlă. Pe fundul borcanelor pune câteva fâșii de hrean, frunze de vișin și adaugă felii de pepene, pe lung, până sus. Adaugă apoi peste pepene și rondele de morcov, frunze de țelină și condimentele.
Pune într-un vas la fiert 4 litri de apă apoi, când apa fierbe, adaugă peste zahărul, sarea și oțetul. Lasă să dea câteva clocote, apoi toarnă saramura fierbinte peste pepene. Pune borcanele înainte într-o tavă metalică pentru a nu se sparge de la apa fierbinte.
Lasă borcanele acoperite cu un prosop sau tifon până a doua zi. A doua zi, scurge puțină apă din borcane și pune deasupra câteva frunze de vișin. Închide borcanele cu pepene murat cu capace și păstrează-le într-un loc răcoros și întunecat.
Pepene murat în saramură
Ingrediente
- 2,3 pepeni mici;
- 3 morcovi;
- 3 ardei kapia;
- 2 căței de usturoi;
- 2 rădăcini de hrean;
- Crenguțe de vișin, bețe de mărar, frunze de țelină;
- Sare grunjoasă și apă.
Mod de preparare
Se spală bine pepenii cu ajutorul unui burete, în câteva ape curate. În borcane mari, curate, sau într-un butoi mare de plastic, se pun la bază crenguțe de vișin, crenguțe de mărar și se pun peste felii de pepene tăiate mai gros. Peste se adaugă fâșii de morcovi, de hrean, de ardei și frunze de țelină. Se pune acum și jumătate din usturoi.
Se adaugă acum încă un rând de felii de pepene și restul de legume. Deasupra se pune restul de usturoi, restul de frunze de țelină, frunze de vișin și bețe de mărar.
Pentru saramură, amestecă o lingură de sare mare la un litru de apă. Vei avea nevoie, în funcție de cantitatea obținută, de minim 10 litri de apă. Pune apa la fiert, cu sarea, iar după ce apa dă câteva clocote, oprește-o și pune-o peste pepene. Închide borcanele cu capace și păstrează la rece, în cămară, ferit de razele soarelui.
Pepeni mici murați în oțet
Ingrediente
- Pepeni verzi mici;
- 1 litru oțet;
- 1 litru apă;
- 5 linguri zahăr;
- 2 linguri sare grunjoasă;
- 2 bucăți de hrean;
- Câteva frunze de țelină;
- Boabe de muștar.
Mod de preparare
Pentru această rețetă alege pepeni cât mai mici, dar proaspeți și sănătoși, fără urme sau pete pe ei.
Într-un borcan mare de sticlă pune pepenii, întregi ori tăiați în două, iar printre ei pune fâșii de hrean, frunze de țelină și boabe de muștar.
Pune într-un vas mare apa la fiert, adaugă peste oțetul, sarea și zahărul. Lasă pe foc până dă în clocot, iar saramura fierbinte obținută pune-o peste pepeni. Închide borcanul cu capac ermetic, acoperă-l cu o pătură și lasă-l să se răcească lent. A doua zi, depozitează pepenii murați în cămară, la loc răcoros.
Rețetă de pepene galben murat
Ingrediente
- Un pepene galben, 1,5 kg;
- 350 ml oțet;
- 125 gr zahăr;
- O linguriță sare;
- O linguriță scorțișoară;
- O linguriță piper boabe;
- Apă.
Mod de preparare
Curăță pepenele de coajă și taie-l în cuburi. Pune-l într-un bol împreună cu zahărul și lasă-l deoparte.
Pune pe foc 700 ml de apă, adaugă peste oțetul și restul de condimente. Lasă să clocotească bine, ia de pe foc și acoperă cu un capac. Lasă așa pentru o oră.
Pune pepenele galben și sucul obținut la fiert pentru 10-15 minute, după care ia pepenele de pe foc și mai lasă marinada obținută să mai fiarbă pentru încă 10 minute.
Pune pepenele într-un borcan, peste adaugă marinada, închide cu un capac ermetic și acoperă borcanul cu un prosop gros ori o pătură. Lasă așa până a doua zi, să se răcească lent. A doua zi, depozitează pepenele galben murat în cămară. Se poate păstra până în sezonul rece.
Citește și: Rețete vechi de prăjituri de casă