Originea rețetei de tort Pădurea Neagră

Tortul Pădurea Neagră, în germană, „Schwarzwälder Kirschtorte” este un desert tradițional german care s-a răspândit în întreaga lume.

Există multe povești despre cum și-a primit inițial numele acest tort. Unii istorici spun că este posibil ca tortul să-și fi luat numele de la costumul tradițional purtat de femeile din Pădurea Neagră. Rochia era neagră (la fel ca fulgii de ciocolată), bluza albă (ca crema), iar pălăria avea pompoane roșii care arată exact ca cireșele sau vișinele.

Istoricii cred că rețeta a luat naștere la sfârșitul secolului al XVI-lea, în Regiunea Pădurea Neagră (Der Schwarzwald în germană) situată în statul Baden-Wttemberg. În acea perioadă, ciocolata a fost integrată pentru prima dată în prăjituri și torturi. Această regiune este cunoscută pentru producția de vișine și Kirsch sau Kirschwasser (un brandy făcut din vișină Morello).

Josef Keller (1887-1981) este cel considerat inventatorul rețetei de tort Pădurea Neagră. Keller era patiserul de la Caf „Ahrend” (numit astăzi Agner) din Bad Godesberg. În anul 1915, a creat pentru prima dată ceea ce el a numit „Schwarzwälder Kirsch”. Se spune că el a fost inspirat de peisajul înconjurător al Pădurii Negre și a decis să creeze un tort care să reflecte această regiune.

După mulți ani de colaborare, Josef Keller i-a dat lui August Schaefer cartea sa de rețete care conținea rețeta originală. Fiul său, Claus Schaefer, actualul ”Konditor meister” (chef cofetar) la Cafe Schaefer, a moștenit cartea și rețeta originală și, astfel, a reușit să refacă rețeta originală a lui Josef Keller.

Descoperă o listă cu mâncăruri tradiționale pe care să le încerci când mergi în Germania.

Astăzi, cartea de rețete și rețeta originală pentru „Schwarzwälder Kirsch” sau tort Pădurea Neagră pot fi găsite la Cafe Schaefer din Triberg.

Alte dovezi arată, de asemenea, că maestrul patiser Erwin Hildenbrand ar fi inventat tortul Pădurea Neagră în primăvara anului 1930, la Cafe Walz din Tingen, arată site-ul whatscookingamerica.net.

Cum se face tortul Pădurea Neagră

Tortul Pădurea Neagră este cunoscut pentru straturile sale de blat de ciocolată, frișcă, cireșe (sau vișine) și ciocolată rasă. Un element cheie al acestui tort este Kirschwasser, un brandy de cireșe, care conferă tortului un gust distinct.

Rețeta originală creată de Josef Keller include următoarele elemente:

  • Un blat de tort de ciocolată este folosit pentru a forma straturile de bază ale Tortului Pădurea Neagră.
  • Stratul de cireșe este alcătuit din cireșe proaspete sau conservate, de obicei amestecate cu Kirschwasser, un brandy de cireșe. Multe rețete din zilele noastre folosesc vișine din alcool.
  • Straturile de frișcă sau smântână sunt folosite între straturile de blat și cireșe și pentru acoperirea tortului.
  • Un ingredient crucial, Kirschwasser – acest brandy de cireșe – este adesea adăugat pentru a conferi un gust și aromă distincte.
  • Tortul este decorat cu ciocolată rasă pe partea de sus sau în jurul marginilor pentru a completa aspectul și gustul.

Reţetă de tort Pădurea Neagră

Datorită popularității crescute a Tortului Pădurea Neagră, acesta a devenit un desert iconic al bucătăriei germane și a fost preluat în întreaga lume. Rețeta exactă poate varia în funcție de preferințe locale sau personale.

Tortul Pădurea Neagră este adesea asociat cu mese festive și evenimente speciale. Aromele puternice de ciocolată, cireșe și Kirschwasser conferă acestui tort un gust bogat și complex, ceea ce îl face potrivit pentru a fi servit la ocazii speciale și sărbători.

Acest tort poate fi adaptat pentru a satisface diverse preferințe, precum și pentru a se potrivi cu diferite teme de sărbătoare. De exemplu, puteți adăuga elemente decorative sau puteți adapta rețeta pentru a include ingrediente speciale în funcție de ocazie.

Rețeta clasică de tort Pădurea Neagră

Rețeta clasică de tort Pădurea Neagră
  • Ingrediente pentru blat:
    6 ouă
    200 g zahăr
    1 plic zahăr vanilat
    150 g făină
    50 g cacao
    1 plic praf de copt
    Ingrediente pentru stratul de cireșe:
    500 g cireșe (proaspete sau congelate)
    2-3 linguri de zahăr
    2-3 linguri de Kirschwasser (brandy de cireșe)
  • Ingrediente pentru cremă:
    500 ml smântână pentru frișcă (minim 36% grăsime)
    2-3 linguri de zahăr pudră
    1 plic zahăr vanilat
  • Alte ingrediente:
    Ciocolată neagră pentru ras (pentru decor)

Mod de preparare

Încălziți cuptorul la 180°C și pregătiți o formă de tort. Bateți ouăle cu zahărul și zahărul vanilat până când obțineți o compoziție spumoasă și deschisă la culoare.

Cerneți făina, cacaoa și praful de copt peste compoziția de ouă și amestecați ușor până la omogenizare.

Turnați aluatul în forma pregătită și coaceți în cuptorul preîncălzit pentru aproximativ 25-30 de minute sau folosin testul scobitorii.

Dacă utilizați cireșe proaspete, le spălați, le scoateți sâmburii și le amestecați cu zahărul. Lăsați cireșele să stea timp de aproximativ 30 de minute, astfel încât să elibereze sucul. Strecurați cireșele și păstrați sucul. Lăsați cireșele în Kirschwasser.

Bateți smântâna rece într-un bol până când începe să se întărească. Adăugați zahărul pudră și zahărul vanilat și continuați să bateți până când obțineți o frișcă fermă.

Tăiați blatul de ciocolată în 3 straturi orizontale.

Așezați primul strat pe un platou și îmbibați-l cu sucul de cireșe rezervat. Adăugați jumătate din cireșe și un strat de frișcă. Așezați cel de-al doilea strat de blat și repetați procesul.

Acoperiți întregul tort cu frișcă, inclusiv marginile. Radeți ciocolata neagră deasupra tortului pentru decor. Lăsați tortul să se răcească în frigider pentru cel puțin 4 ore sau peste noapte.

Rețetă de tort Pădurea Neagră fără alcool

Rețetă de tort Pădurea Neagră fără alcool

Ingrediente:

  • 90 g făină 000
  • 115 g zahăr
  • 30 ml ulei vegetal
  • 30 g cacao
  • 3 g sare
  • 4 ouă
  • zeama de la un borcan de compot de vișine
  • Cremă
    • 600 ml smântână de frișcă
    • 100 g zahăr pudră
    • 15 ml esență de vanilie
    • 250 g vișine din compot, fără sâmburi
  • Decor
    • vișine proaspete
    • ciocolată rasă

Mod de preparare

Făina și praful de cacao se amestecă într-un bol cu o furculiță, pentru a nu rămâne cocoloașe. Ouăle se bat cu sare timp de 5 minute, începând cu viteza minimă a mixerului și crescând până la cea maximă.
Se adaugă zahărul și se amestecă încă 5 minute. Se toarnă uleiul în fir subțire, treptat, mixând la viteză mică.
Când compoziția este omogenă, se încorporează și făina cu cacao. Acest pas se realizează treptat, cu ajutorul unui tel. Aluatul de tort se toarnă într-o tavă cu diametrul de 20 de centimetri, tapetată cu hârtie de copt. Se coace timp de 25 de minute în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius, sau până trece de testul scobitorii.
Blatul se lasă la răcit, iar între timp preparăm crema.
Batem smântâna pentru frișcă. Când începe să se întărească, adăugăm zahărul și esența de vanilie și mai amestecăm foarte puțin.
Blatul răcit îl tăiem în 3 părți.
Însiropăm primul blat, apoi adăugăm frișcă și ornăm cu vișine din compot. Punem al doilea blat și repetăm această procedură.
Al treilea blat îl folosim drept capac. Îl însiropăm și pe acesta, apoi îmbrăcăm întregul tort în restul de frișcă. Pentru decor putem adăuga ciocolată rasă și vișine proaspete. Sursă – rețete.unica.ro

Tort Pădurea Neagră cu vișine din vișinată

Tort Pădurea Neagă cu vișine din vișinată

Ingrediente

  • 110 g ciocolată de menaj
    6 ouă
    130 g pastă de migdale
    160 g zahăr pudră
    un praf sare
  • 600 ml friscă lichida
    2 pliculete zahar vanilinat
  • 300 ml apa
    150 g zahar
    lichior de cirese
  • 100 g ciocolata
    300 g visine din visinata

Mod de preparare

Pasta de migdale ruptă în bucățele mici se pune în cuva robotului cu gălbenușurile și se amestecă pentru a obține o pastă fina în care se adaugă ciocolata topită. Separat, se bat albușurile cu un praf de sare și, când începe să se formeze spuma se adaugă zahărul. Se bate în continuare și, când s-a obținut o spumă tare, se adaugă peste amestecul cu ciocolată. Se omogenizează compoziția cu delicatețe și se toarnă într-o forma de copt cu margini detașabile, unsă în prealabil cu foarte puțină grăsime. Se coace 30-40 de minute și se lasă în tava să se răcească.

Pentru sirop, se pun zahărul și apa pe foc și se lasă până ce se topește zahărul. Se trage imediat de pe foc și se adaugă lichior de cireșe, după gust. Se bate frișca cu zahărul vanilinat și se trece ciocolata de decor prin răzătoarea cu ochiuri mari sau se taie fin la cuțit.

Blatul răcit se taie în două foi cu ajutorul unui cuțit cu lama lungă. Se așază prima parte pe platoul de servit și se insiropeaza. Se întinde 3/4 din frișcă, peste care se pun vișine.

Se continuă montarea tortului cu cealaltă parte de blat însiropat și se îmbracă apoi cu restul de frișcă. Se presară ciocolata rasa și se decorează cu frișcă și vișine. Se lasă la rece 2-3 ore înainte de servire. Sursă retetepractice.ro

Sursă foto – Shutterstock.com

Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
 

Urmărește-ne pe Google News