Cu toţii am greşit la un moment dat şi am simțit nevoia să ne cerem scuze în fața cuiva. Uneori acceptarea scuzelor depinde de maniera în care este pusă problema. Cele mai eficiente modalități de a-ţi cere scuze implică și unele cunoștinte psihologice.
“Îţi ceri scuze în manieră serioasă atunci când nu vrei să pierzi un om ci doreşti să păstrezi interacţiunea cu el. Nu discutăm despre scuzele din politeţe care nu au la bază decât cuvinte ci scuzele care presupun reluarea interacţiunii între doi oameni după o perioadă de “război rece între ei . Este imperios necesar să arăţi că ai învăţat ceva din greşeală sau ca ai plătit un preţ pentru ea. Celălalt (în special dacă e o femeie) e bine să aibă sentimentul că te-a pedepsit. O greşeală se iarta mult mai ușor când există sentimentul simbolic că cel care a greşit a plătit un preț pentru asta”, a spus psihologul.
Studii sociologice realizate în rândul populaţiei din Statele Unite ale Americii, arată ca puţini oameni au abilitatea de a-şi cere scuze implicându-se emoțional în această activitate. Majoritatea oamenilor (în special bărbați ) preferă să reducă crearea de scuze la un singur cuvant: ‘sorry sau, la noi, ”scuze acesta fiind mai mult un gest reflex de bun simț și nu o conştinetizare a propriei greşeli.
“Repetă verbal folosind cuvintele tale ceea ce îti reproşează celălat că ai greşit, ca să îi întărești convingerea că asculţi ceea ce spune. De exemplu, dacă ţi se reproşează că ai fost indiferent și nepăsător, repetă și tu verbal “Am realizat că am fost indiferent și nepăsător cu tine”. Dă-i impresia că acum eşti şi tu convins că dreptatea nu a fost de partea ta. Această admitere în detalii fine a propriei greșeli implică uneori să-ţi arati vulnerabilităţile și slăbiciunile. Arată-le însă doar în faţa celor care ştii că te iubesc. Dacă îţi prezinţi vulnerabilităţile în fața oamenilor de slabă calitate sufletească și morală, aceştia le vor specula în defavoarea ta mult timp de atunci încolo. Responsabilitatea în a evalua dacă cineva te iubeşte sau nu, e a ta”, a mai afirmat Cezar Laurentiu Cioc psiholog la Instititul de Cercetare și Dezvoltare a Potenţialului Uman din Bucureşti.