Cuprins:
Rețetă mucenici de post. Cum se fac mucenicii moldoveneşti
Ingrediente: aluat: 500 g făină, 250 ml apă, 50 ml ulei, 50 g miere de albine, 7 g drojdie uscată, coajă rasă de lămâie şi portocală; sirop: o esenţă de vanilie apă, zahăr; pentru uns: 300 ml miere de albine, 200 g nucă
Preparare: se frământă ingredientele într-un vas şi se lasă apoi la dospit cam o oră, până își dublează volumul. Se împarte aluatul în doisprezece părţi aproximativ egale. Se unge suprafaţa de lucru cu puţin ulei şi cu mâna se modelează un şnur. Se lipesc capetele şi se presară uşor ca să nu se desfacă, apoi se răsucesc în formă de 8. Mucenicii astfel formaţi se așază în tava tapetată cu hârtie de copt şi se mai lasă 15-20 minute la dospit. Apoi se ung cu apă cu zahăr și se dau la cuptor până se rumenesc uşor. Se face un sirop din apă, vanilie și zahăr pentru însiropat mucenicii. Nu se lasă să absorbă siropul, ci doar se scufundă rapid în sirop. Se ung apoi cu miere și se presară cu nuca măcinată.
Rețetă mucenici de post. Cum se fac mucenicii munteneşti
Ingrediente: 500 g mucenici uscaţi (la pungă), 4 l apă, 400 g zahăr, o fiolă esenţă de rom şi una de vanilie, un pliculeţ zahăr vanilat cu aromă de rom, o linguriţă de coajă rasă de lămâie şi una de portocală, 200 g nuca măcinată mai mare, scorţişoară pentru servire
Preparare: se pune apa la fiert împreună cu zahărul, se amestecă puţin şi se lasă să clocotească bine. Se dă focul mai mic şi se pun apoi mucenicii. Se lasă să fiarbă 10 minute. Se opreşte focul, se pune capacul la oală şi se lasă să se umfle până se răcesc. Se adaugă la final coaja rasă de lămâie şi portocală, esenţa de rom şi de vanilie şi zahărul vanilat. Nuca şi scorţişoară se pun în momentul servirii, direct în bol pentru ca siropul să nu devină amar şi nuca să rămână crocantă.