Cuprins:
Mucenici pufoși, mucenici fierți în zeamă sau mucenici moldovenești, nici o rețetă nu lipsește de pe masa de sărbătoare din data de 9 martie de Sfinții Mucenici. Iată cum poți face și tu acasă mucenici pufoși și perfect însiropați.
Reteta mucenici moldovenesti insiropati
Ingrediente
- 1 kg făină;
- 450 ml lapte;
- 50 g drojdie proaspătă sau două pliculețe drojdie uscată;
- 125 g zahăr;
- 3 ouă;
- 75 g unt;
- O esență de vanilie;
- Coaja de la o lămâie.
Ingrediente pentru sirop
- 200 g miere;
- 200 g nucă măcinată.
- Ingrediente pentru ornat
- 250 ml apă;
- 150 g zahăr;
- Coaja de la o portocală sau o lămâie;
- O linguriță esență de rom.
Mod de preparare
Pentru început se face maiaua. Se înmoaie drojdia în puțin lapte, apoi se adaugă o linguriță de zahăr și două linguri de făină. Se amestecă totul și se lasă deoparte pentru 15 minute. După ce a crescut, peste maia se adaugă restul de făină, zahărul, ouăle și laptele treptat, timp în care se frământă aluatul până se obține o consistență omogenă.
Se adaugă și untul peste și se continuă frământarea. Când este totul gata, aluatul se lasă la dospit pentru o oră sau până când își dublează volumul. Între timp se pregătește siropul. Se pune apa la fiert împreună cu zahărul și se lasă să fiarbă pentru câteva minute. Când este gata, se ia de pe foc și se adaugă coaja de portocală și esența de rom.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_6f1514ba0124c54f52ce8157b9af774c.jpg)
Când aluatul a crescut, se întinde pe blatul de lucru și se formează bile mai mici, care se întind sub formă de batoane din care se formează cifra 8. Într-o tavă tapetată cu hârtie de copt se adaugă mucenicii și se lasă deoparte pentru 20 de minute. Se ung cu ou și se pun la cuptor la 170 – 180 de grade Celsius timp de aproximativ 20 – 30 de minute sau până când capătă o culoare aurie.
Când sunt gata, mucenicii se scot din cuptor și se lasă să se răcească. Se adaugă siropul peste, în mod uniform, se lasă timp de 10 minute ca să absoarbă siropul, după care se ung cu miere și deasupra se presară nucă măcinată.

Rețetă mucenici moldovenești
Ingrediente pentru aluat
- 500-600 g făină;
- un plic de drojdie uscată sau un cub de 25 g de drojdie proaspătă;
- două plicuri de zahăr vanilat;
- 250 ml apă;
- o fiolă esenţă de vanilie;
- 100 ml ulei;
Ingrediente pentru sirop mucenici
- 200 g zahăr;
- 400 ml apă;
- o fiolă esenţă de vanilie;
- pentru uns – 200 g nucă măcinată,
- miere după gust.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_c40b2b2848ca155b658226023f1fd567.jpg)
Mod de preparare
Se amestecă într-un vas apa călduţă, uleiul, drojdia şi zahărul vanilat, plus fiola de esenţă de vanilie. Se încorporează treptat făina şi, după ce aceasta începe să se îngroaşe, se frământă cu mâna. Se adăugă atâta făină cât este necesară pentru a obţine un aluat nelipicios şi destul de tare.
Se frământă foarte bine, ca aluatul de pâine, vreo 10-15 minute, apoi se acoperă cu un prosop curat şi se lăsă la crescut într-un loc călduros. Se tapetează cu făină blatul de lucru şi, după o jumătate de oră (când aluatul şi-a dublat volumul), se împarte în bucăţi egale.
Se rulează fiecare bucată de aluat până ce se obţin fâşii, care se “împletesc” în formă de 8. Odată formaţi, mucenicii se pun în tavă, pe hârtie de copt, şi se mai lasă la crescut 30 de minute. Se bagă apoi tava în cuptorul bine încins şi se lasă 30-40 de minute la foc mediu spre tare (200 grade C).
Se face siropul dizolvând zahărul în apă. După ce fierbe amestecul 10-15 minute, se opreşte focul şi se adăugă esenţa de vanilie. După ce se scot din cuptor, mucenicii rumeniţi se lăsă la răcit vreo zece minute, apoi se stropesc cu sirop din abundenţă. Pentru a se îmbiba mai bine, se toarnă în tavă siropul rămas. Se ung apoi cu miere şi se presară nucă măcinată.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_63ff26b6b598b5617b0e437fd354840b.jpg)
Câteva trucuri pentru mucenici pufoși făcuți în casă
Rețeta de mucenici are la bază pregătirea unui aluat de cozonac, însă secretul major pe care fiecare gospodină trebuie să-l știe este faptul că modul de preparare este unul diferit. În anumite zone ale țării, când se pregătește aluatul pentru mucenici, o parte se frământă în mod clasic, în timp ce o altă parte a aluatului se opărește.
Aluatul pentru mucenici se opărește, ce înseamnă asta mai exact? Cantitatea de apă necesară pentru pregătirea aluatului se pune la fiert, iar când începe să dea în clocot, se adaugă o jumătate din cantitatea de făină. Se lasă să se tempereze bine, după care se amestecă cu restul de făină și celelalte ingrediente, apoi se începe frământarea.
Un alt secret pentru mucenici pufoși este dospitul. Aluatul pentru mucenici se lasă la dospit până își dublează volumul. Acest lucru va ajuta la creșterea unor mucenici pufoși, care ulterior se vor coace și se vor rumeni mult mai repede și frumos.
Gustul aromat al mucenicilor este dat de siropul în care aceștia se vor scălda. Astfel că, după ce au fost copți, se lasă puțin să se răcească, după care se toarnă deasupra siropul dulce și aromat pregătit și se lasă până aluatul absoarbe totul.
Nuca măcinată amestecată cu scorțișoară se presară imediat după ce siropul a fost adăugat peste mucenici.
Secrete pentru cei mai buni sfințișori moldovenești
- Folosește toate ingredientele la temperatura camerei, mai ales untul și ouăle, în cazul în care înlocuiești uleiul.
- Alege făină de calitate. Sunt mai multe tipuri de făină pe piață, așa că asigură-te că folosești făina optimă pentru aluatul de mucenici.
- Drojdia proaspătă sau maiaua folosită face ca aluatul să crească mai bine și mai pufos.
- Laptele, înainte de a fi amestecat cu drojdia, trebuie încălzit puțin. Acest lucru va ajuta ca drojdia să se dizolve mai bine.
- Pentru un aluat mai bun și mai pufos, separă ouăle și adaugă albușurile bătute spumă.
- Poți adăuga în compoziția mucenicilor și o linguriță de oțet împreună cu restul de ingrediente uscate. Acest lucru va ajuta la un aluat mai fraged.
- Pentru mai mult parfum și o aromă deosebită, adaugă în compoziție coajă de lămâie sau coajă de portocală.
- Mucenicii se coc la foc potrivit în cuptor, iar deasupra poți pune o tavă cu apă. Acest lucru ajuta ca aluatul să nu se ardă, ci să se rumenească perfect.
Citește și: Ce este rântașul și cum se prepară
Sursă foto: 123rf.com
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/281_dc04e4043bfe24aab7dd9c781fc010ee.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/153_f1151644557da39f84fae40212b79fd1.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/197_af0c59904225d71ef15faaab11d3f33f.jpg)
:quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/276_d4520484ddf084e10d7da158a5f611a1.png)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/43_a20695f99c835f03267ac550f950ddd3.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/15_9262cb220da9665332a12b7a96868828.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/253_3d3a74d6c89267c1d8db02f3f8bccb33.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/190_45063146cd597b758e5a7075e6501c45.jpg)