Cuprins:
Cum se fac papanașii. Tehnici de gătit
Când vine vorba despre papanași, există două rețete diferite de preparare a acestora:
- Rețetă papanaşi fierţi;
- Rețetă papanași prăjiți.
Papanașii fierți îşi au originile în Imperiul Austro-Ungar, iar în ceea ce privește varianta de papanașii prăjiți, au fost întâlniți prima dată în România, în zona Moldovei.
Există și o legendă despre papanași, care spune că un căpitan de vas din Danemarca, încercând să strunească cârma în timp ce mânca o gogoaşă, luat prin surpindere de valurile puternice a înfipt desertul într-una din spiţele cârmei ca să îşi poată folosi ambele braţe şi a salvat, potrivit gustos.ro. generaţii întregi de gospodine de la coacerea miezului problematic.
Ce brânză folosești pentru papanași
Indiferent de rețeta de papanași pe care o alegi, brânza folosită trebuie aleasă cu grijă. Brânza trebuie să fie proaspătă și grasă, din lapte de vacă eventual amestecată cu lapte de oaie.
De asemenea, este bine ca brânza să fie bine scursă, măcar o oră în tifon, înainte de a o încorpora în aluatul de papanași, scrie libertateapentrufemei.ro.
Trucuri pentru un aluat de papanași pufos
Făina se cerne de două ori și se amestecă cu praful de copt, apoi se adaugă în ploaie peste brânza cu ouă. Se adaugă și mirodeniile și se amestecă bine totul până se obține un aluat moale și ușor lipicios.
Poți folosi griș. Se folosesc 4 linguri de griș la 500 g de brânză proaspătă. Grișul va face aluatul pufos și îi va da o consistență mai delicată.
Rețetă papanași fierți din brânză dulce
Ingrediente rețetă papanași fierți:
- 300 gr brânză de vaci;
- un ou mare;
- două linguri de zahăr;
- o linguriță extract de vanilie;
- coajă de lămâie;
- trei linguri de făină;
- două linguri griș;
- 100 gr pesmet;
- 25 gr unt;
- 50 gr zahăr brun.
Mod de preparare
Se amestecă brânza cu oul, zahărul, extractul de vanilie, coaja de lămâie rasă, făina și grișul. Se obține o compoziție omogenă, nelipicioasă. Apoi, așezăm untul într-o tigaie de teflon și adăugăm pesmetul, după care lăsăm pe foc tigaia pânâ în momentul în care pesmentul își schimbă culoarea și se rumenește. Se adaugă zahărul. Într-o oală se pun la fiert 2-3 litri de apă cu o linguriță de sare și, între timp, pe blatul bine înfăinat formăm mici biluțe din compoziția de papanași, de mărimea unei nuci.
Când apa începe să fiarbă micșorăm ușor focul și punem biluțele în apa clocotită, cu ajutorul unei spatule. Lăsăm papanașii în apă, la fiert, până când încep să se ridice la suprafața apei. Îi scoatem cu o spatulă și, după ce îi scurgem bine de apă, îi trecem prin pesmet astfel încât să fie bine acoperiți. Se servesc calzi, cu dulceață dulce-acrișoară.
Rețetă papanași prăjiți
Ingrediente rețetă papanași prăjiți:
- 600 gr brânză dulce,
- 3 ouă (2 întregi+1 gălbenuș),
- 2 linguri zahăr,
- sare,
- 2 linguri griș,
- 300 gr făină,
- un praf de copt și coaja rasă de la o lămâie,
- smântână și dulceață.
Mod de preparare
Se amestecă ouăle cu zahărul și sarea și se lasă să se umfle pentru aproximativ 10 minute. Se adaugă brânza, apoi făină amestecată cu praful de copt și coaja rasă de la lămâie. Din cocă, se ia câte o lingură și se fac mingiuțe care se aplatizează și, apoi, la mijloc se face o gaură. Papanașii trebuie să fie copți în cratiță cu ulei mai mult, precum la gogoși, iar când se rumenesc se scot pe un servețel de hârtie pentru a se îndepărta excesul de ulei, iar apoi se dau prin zahăr pudră, după gust. Papanașii prăjiți se servesc calzi, cu smântână pusă pe margine și cu gem sau dulceață în mijloc.
Rețetă papanași moldovenești
Ingrediente rețetă papanași moldovenești:
- 300 gr. brânza de vaci;
- două ouă;
- 200 gr. făină;
- 80 gr. zahăr;
- o lingură de sare;
- o linguriță praf de copt;
- esență de vanilie;
- coaja rasă de lămâie.
Mod de preparare
Ouăle se bat și se amestecă cu sare, după care se adaugă zahărul și se continuă amestecarea conținutului cu un tel, pînă la omogenizare. Se adaugă brânza de vaci, care trebuie să fie foarte bine scursă de zer, și se amestecă alături de compoziția deja existentă. Cernem făina și o amestecăm ulterior cu praful de copt. Adăugăm făina în compoziția de brânză și ouă, punem diferitele arome pe care le dorim și amestecăm totul. Astfel, obținem un aluat moale și ușor de modelat cu mâinile. Începem să formăm papanașii luând cu mâna ușor umezită bucăți de aluat cât o nucă mai mare, le dăm formă rotundă și apoi le aplatizăm. Punem într-o tigaie ulei și când acesta s-a încins adăugăm pe rând papanașii și îi lăsăm să se rumenească. Îi dăm prin zahăr vanilat și îi servim, după preferință, calzi sau reci.
Rețetă rapidă papanași cu smântână
Ingrediente rețetă rapidă papanași cu smântână:
- 300 gr de brânză;
- 2 Ouă;
- Un vârf de cuțit de bicarbonat stins cu zeamă de lămâie;
- 15 linguri de făină;
- 200 gr de zahăr;
- Esență de lămâie;
- 100 gr de smântână;
- Un vârf de sare;
- Ulei pentru prăjit.
Mod de preparare
Amestecă toate ingredientele într-un bol (fără smântână și dulceață) și amestecă până se omogenizează compoziția și nu se mai lipește de mâini.
După ce ai pregătit aluatul, pregătește patru bile mari și patru bile mici, pentru căpăcel. În bilele mari de papanași se face la mijloc un spațiu, o scobitură. Prăjește papanașii în ulei încins, iar când sunt gata aceștia se vor ridica la suprafață. Scoate papanașii pe hârtie absorbantă și pune bilele mici în interiorul papanașilor. Deasupra toarnă smântână și dulceață, după preferințe.
Rețeta papanași ca la bunica
Ingrediente rețetă papanași ca la bunica:
- 300 gr de brână de vaci;
- 200 gr de făină;
- Un ou;
- 50 gr zahăr;
- O linguriță praf de copt;
- O linguriță plină rasă de portocale;
- Un vârf cuțit de sare;
- O păstaie vanilie sau un plic de zahăr vanilat;
- 500-600 ml ulei de arahide sau ulei de floarea soarelui.
Mod de preparare
Pune brânza de vaci la scurs într-un vas cu sită și tapetat cu tifon pentru aproximativ o oră. După ce brânza este bine scursă, adaugă într-un vas oul, sarea, coaja de portocală, păstaia de vanilie și zahărul. Amestecă bine ingredientele până vei obține o pastă omogenă.
Între timp, amestecă făina cu praful de copt și dă de două ori prin sită amestecul. Adaugă amestecul de făină treptat în aluatul de papanași și amestecă până în momentul în care obții un aluat moale și compact. În final, aluatul trebuie să aiba o consistență moale și ușor lipicioasă.
Pune aluatul de papanași pe blatul de lucru și aplatizează-l cu mâna, apoi întinde-l într-o foaie de cca 1,5 cm grosime, cu o formă rotundă de cca 4 cm. Decupează forma mare de papanași și forma mai mică, dar și centrul fiecărui papanaș.
Pune uleiul la încălzit și când este încins adaugă papanașii. Prăjește-i pe ambele părți până când se rumenesc, după care scoate-i pe o hârtie absorbantă. Înainte de a servi papanașii, adaugă smântână și dulceața de fructe de pădure sau dulceață de cireșe.
Rețetă papanași cu rom
Ingrediente rețetă papanași cu rom
- 500 grame branza vaci
- 125 grame gris
- 2 linguri zahăr
- 1 linguriță esență de vanilie
- 2 ouă
- 50 grame unt sau margarină
- 100 grame pesmet
- 4 linguri zahar
- 100 ml rom
Mod de preparare. Cum se fac papanașii cu rom
Amestecați brânza cu mixerul, apoi adăugați și grișul, continuând să amestecați bine. Adăugați vanilia și zahărul, apoi ouăle – câte unul pe rând. După fiecare adăugare, amestecați, apoi lăsați aluatul 30 de minute.
Într-o oală mare, fierbeți apă și adăugați romul în apă
Topiți untul sau margarina într-o tavă, adăugați pesmet și prăjiți la foc automat, până când totul devine auriu. Adăugați zahărul și continuați să prăjiți încă un minut. După 1 minut, luați tava de pe foc
Modelați amesctecul de brânză sub forma unor biluțe (mâinile să fie umede)
Adăugați papanașii în apa care fierbe, însă fără să-i înghesuiți. Lăsați papanașii la fiert aproximativ 5 minute, până ies la suprafață.
Cu o spumieră, scoateți papanașii din apă, după ce au fiert, și dați-i prin pesmet.
Papanșii se servesc cu smântână, zahăr vanilat sau gem
Sursa rețetei: gustos.ro
Rețetă papanași cu smântână și afine
Ingrediente pentru papanași cu smântână și afine:
- 250 g brânză proaspătă de vaci
- 1 ou
- 30 g griş
- 30 g făină
- 1 linguriță coajă rasă de lămâie
- 1 pachet zahăr vanilat
- 50 g unt
- 2 linguri zahăr pudră
- 400 g smântănă
- 200 g dulceaţă sau gem de afine
- 200 g afine
Cum se fac papanașii cu smântână și afine
Se pasează brânza proaspătă şi se amestecă cu oul, un praf de sare, grişul, coaja rasă de lămâie, zahărul vanilat şi făina, până când se obţine un aluat omogen.
Se întinde aluatul pe o folie tapetată cu făină şi se formează un baton gros de aproximativ 3 cm, care se taie mai întâi jumătăţi, apoi în sferturi, care se taie la final în câte patru bucăţi. Se tapetează cu făină fiecate bucată de aluat şi se modelează ca perişoarele, apoi se apasă pe mijloc cu degetul mare să se formeze o adâncitură.
Se pun la fiert într-o cratiţă de 3 l cu 2 l de apă clocotită, un praf de sare şi unt. Când apa fierbe din nou, se micşorează flacăra, se acoperă şi se lasă să fiarbă la foc mic, 10 minute. Se opreşte focul şi se mai lasă acoperiţi 10 minute.
Se lasă apoi la scurs şi se servesc fierbinţi cu zahăr pudră, smântână, dulceaţă de afine şi fructe proaspete.
Sursa: Retete.unica