Mă numesc FLORICA COAJĂ, sunt din Bucureşti şi am plăcerea de a vă trimite o reţetă excelentă pentru un tort de nuci. Vă dau fotografia mea împreună cu reţeta tortului care îmi place cel mai mult. Să nu credeţi că e singura prăjitură pe care ştiu să o fac! Mai am multe reţete cu care îi răsfăţ pe musafirii mei, dar v-o trimit doar pe cea a tortului cu nuci, pentru că momentan nu am fotografie cu alt preparat.
Mod de preparare
Ingrediente: Blat -10 ouă, 200 g zahăr, vanilie, două linguri de pesmet fin, două linguri de făină, 200 g nuci măcinate, un praf de copt, una-două linguri de zeamă de lămâie, unt şi pesmet pentru uns şi tapetat forma; Cremă – 300 g nuci măcinate, 200 ml lapte, 100 g zahăr, două linguri de rom, o lingură de ciocolată rasă; Pentru însiropat şi ornat – 200-250 g sirop cu rom sau lichior, 500 g frişcă, bomboane sau flori din zahăr, pentru ornat.
Preparare: Se freacă gălbenuşurile cu zahărul vanilinat până se obţine o cremă. Se adaugă pesmetul, făina, nucile măcinate, praful de copt stins cu zeamă de lămâie, iar la urmă, albuşurile bătute spumă. Compoziţia se toarnă într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, unsă cu unt şi presărată cu pesmet fin. Se coace la foc potrivit o oră. Blatul răcit se taie în două şi se umectează cu siropul cu rom sau lichior. Pentru cremă se fierb nucile pisate cu laptele şi zahărul până se îngroaşă ca o cremă. Se ia vasul de pe foc şi se adaugă ciocolata rasă şi romul. Se lasă la răcit. Tortul se umple cu crema de nuci şi se îmbracă în frişcă, apoi se ornează după dorinţă.
Florica Coajă, din Bucureşti, a câştigat un set de accesorii pentru bucătărie. Detalii legate de premiu la tel. 021.209.33.60.
Trucuri în bucătărie
Sarea nu se întăreşte dacă pui în cutia în care o păstrezi sau în solniţă câteva boabe de orez;
Pentru ca măslinele să-şi păstreze prospeţimea şi după deschiderea vasului în care au fost conservate, adaugă un pic de sare şi o linguriţă de ulei de măsline;
Dacă organizezi o petrecere şi vrei să-ţi uimeşti invitaţii cu nişte cuburi de gheaţă spectaculoase, pune în fiecare compartiment câte un fruct confiat, bucăţele de coajă de lămâie, frunzuliţe de trandafir sau de mentă ori măsline verzi, dacă le serveşti la gin tonic;
Borşul se adaugă în ciorbă numai după ce legumele sunt fierte;
Pentru a menţine orezul cald, în caz că-l mănânci ceva mai târziu, pune forma într-un vas cu apă fierbinte;
Dacă pui un blat la cuptor, nu ai voie să deschizi uşa în primele 15 minute, pentru că rişti ca blatul să se lase;
Poţi păstra căţeii de usturoi curăţaţi, la frigider, dacă îi pui într-un pahar cu ulei. Aşa, mirosul nu va afecta celelalte alimente;
Ca să nu se lipească pastele de oală şi ca să nu facă spumă, pune întotdeauna în apa în care le fierbi o linguriţă de ulei şi puţină sare;
Dacă ai făcut prea multe gogoşi şi nu are cine să le mănânce, nu le lăsa să se usuce. Pune-le la păstrare într-o pungă bine închisă, la congelator. Când ţi se face poftă, le dezgheţi şi le reîncălzeşti puţin;
Dacă ai pregătit mămăligă şi nu o consumi imediat, acoper-o cu un şervet ca să nu prindă crustă.