Mihaela Jund, o cititoare a Libertăţii, te invită să-i testezi reţeta:
“M-am decis să particip la acest concurs mai mult la insistenţele soţului meu, care e cel mai fericit de fiecare dată când fac acest cozonac. Îmi spune mereu că este delicios şi că arată îmbietor. De Înălţare îl voi prepara din nou, dar o puteţi face şi voi după reţeta mea! Poftă bună!”, ne-a scris Mihaela Jund.
Ingrediente aluat: 500 g făină, 300 ml lapte, 3 gălbenuşuri, o jumătate de cubuleţ de drojdie proaspătă, 150 g de zahăr, puţină esenţă de rom, un praf de sare, un plic de zahăr vanilinat, o linguriţă de coajă de portocală rasă, puţin ulei, un ou pentru uns.
Umplutură: O cană de nucă măcinată, o jumătate de cană de zahăr, un plic de zahăr vanilinat, o lingură de rom, o linguriţă de coajă de portocală rasă, 2-3 linguri de cacao, lapte sau smântână, după preferinţe.
Preparare: Se dizolvă drojdia în jumătate din cantitatea de lapte călduţ, apoi se amestecă bine cu telul împreună cu o lingură de zahăr şi una de făină. Maiaua se lasă la crescut, acoperită cu un prosop de bucătărie, într-un loc cald, până îşi dublează volumul. Într-un bol cu pereţi înalţi, se pune făina cernută, iar restul de lapte se înfierbântă bine până aproape dă în clocot. Se ia de pe foc, se adaugă zahărul şi se pune peste făină (în acest fel cozonacul va rămâne pufos mai mult timp). Când maiaua este bine crescută se toarnă peste făină, împreună cu cele trei gălbenuşuri frecate cu praful de sare, romul, coaja de portocală rasă şi un plic de zahăr vanilinat, pentru aromă. După ce s-au încorporat ingredientele, aluatul se ia uşor la frământat cu mâinile (dacă este nevoie se mai pune puţină făină), până se desprinde uşor de pe vas. Pentru ca frământarea să fie mai uşoară se stropeşte din când în când cu puţin ulei.
E gata când începe să facă bule de aer. Se acoperă cu un prosop de bucătarie şi se lasă într-un loc călduţ, până îşi dublează volumul (circa 3 ore). În acest timp se amestecă nuca împreună cu zahărul, cacaua, zahărul vanilinat, romul, portocala rasă şi laptele sau smântână, după preferinţe până se formează o pastă. Se unge o tavă cu unt şi se tapetează cu hârtie.
Aluatul crescut se împarte în două părţi, care se întind cu sucitorul pe o planşetă de lucru, unsă cu ulei. Pe fiecare foaie se pune jumătate din compoziţia de nucă şi cacao, apoi se rulează. Cele două baghete se împletesc împreună, ca să formeze un cozonac, se pun în tavă şi se lasă din nou la dospit. Înainte de a fi băgat în cuptorul bine încins, aluatul se unge cu un ou amestecat cu zahăr vanilinat. Se coace la foc mic.
Trucuri
1.Aluatul nu trebuie să fie tare, ci un pic lipicios la pipăit şi elastic;
2.Nu puneţi prea multă făină, ci adăugaţi câte puţină, frământând bine de fiecare dată;
3.În primele 20 de minute nu deschideţi uşa cuptorului;
4.Ca să verificaţi dacă e bine copt în interior înţepaţi- l cu un beţişor de frigărui sau cu un cuţit cu lama subţire. Nu trebuie să rămână cocă pe ele.
Detalii legate de premiu la tel. 021.209.33.60