Din ringul de box, în curtea casei, la tăiatul porcului. Multiplul campion mondial la box, Feri Vaştag, a lasat mănuşile în cui, a pus mâna pe cuţite şi a dovedit că este priceput şi la prepararea delicateselor din carne de porc. Împreună cu fratele său, Loti, au format o echipă redutabilă în gospodăria de la Ezeris şi au făcut knock-out un porc peste 150 de kilograme. Chiar dacă respectă în mare reţeta tradiţională, Ferri are propriile lui secrete: pune şase grame de piper, în loc de patru, iar pasta de ardei o pregăteşte după o altă reţetă proprie. Şi întotdeauna foloseşte carne de porc şi de vită, ca să iasă cârnaţii mai uscaţi şi mai gustoşi.
REȚETĂ
INGREDIENTE
Carnea de la un porc (1/3 fleică și 2/3 pulpă)
Carne de vită, se pune 1/3 din totalul cărnii de porc
Usturoi cam 1 kg la un porc de 150 kg
200 g cimbru uscat
Piper 4 g/kg dar Ferri pune 6 g/ kg
20-24 g sare de bucatarie / kg de carne (Ferri pune 26g)
Pastă de ardei roșu iute, după ochi
10 m de mațe pentru umplut
MOD DE PREPARARE
„Eu tot timpul cântăresc carnea înainte de tocat, pentru a ști cantitatea de condimente necesară. Mereu pun și carne de vită la cârnați, care este mai aspră și mai uscată, așa că pun ceva mai multă sare, cam 26 de grame de sare pentru un kilogram de carne. Se toacă carnea prin mașină apoi se adaugă ultimele condimente, pasta de ardei iute, o pastă care se poate cumpăra, dar pe care eu o fac în casă și care este secretul meu pentru rețeta de cârnați“ spune Francisc Vaștag
Carnea se toacă, se adaugă condimentele și usturoiul pisat și se omogenizează compoziția manual.  Se lasă la rece într-un vas acoperit, pentru a se aromatiza uniform.  După caz, se mai pot adăuga condimentele dorite, în cazul său Ferri acum pune pasta de ardei iute. Mațele curățate bine, se umplu apoi cu compoziția formată și se modelează cârnații, pe care îi vom lăsa apoi să se usuce, la rece.VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 7

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 7

 
 

Urmărește-ne pe Google News