Cuprins:
Sloiul este o mâncare tradițională, denumită și răcitură ciobănească de oaie, o delicatesă încă de acum mii de ani, când se pregătea la stână de către ciobani, doar din carne de oaie.
Ce este sloiul de oaie
Este un preparat ciobănesc, denumit în anumite zone ale țării și mâncarea arcașului, care, după rețeta originală a ciobanilor, conține carne și grăsime de oaie. Se pregătește din oaie stearpă sau din berbec sau dintr-o combinație dintre cele două tipuri de carne.
Sloiul de oaie este adesea consumat în perioadele reci, delicatesa de la stână este completată de o serie de condimente ce îi oferă un gust aromat și unic. După ce rețeta de sloi de oaie a fost pregătită, mâncarea se păstrează într-un loc rece, în beci sau în frigider. Pe vremuri, sloiul era ținut în izvoare, în apă rece de izvor, înfășurat în tifon sau în pânză, deoarece temperatura scăzută păstra gustul proaspăt al cărnii și așa făcea preparatul bun de consum pentru o perioadă de câteva luni.
Sloiul de oaie este un preparat culinar ce poate fi servit rece, sau cald, după preferințe. Atunci când se pregătește, se face în cantități mari, din multă carne, de regulă o oaie întreagă. Acesta se porționează și se poate consuma simplu, ca atare, dar și alături de o garnitură sau murături. Sloiul de oaie are un miros puternic, mai ales atunci când este încălzit.
Rețetă sloi de oaie
Pentru rețeta tradițională de sloi de oaie este nevoie de carnea de la o oaie întreagă, dar nu se pun oasele mari sau plămânii. Acestea ar putea duce la înmuierea compoziției.
Carnea se taie în bucăți mai mici, potrivite, apoi se pune într-un ceaun mare, se pune apă cât să acopere și se lasă la fiert până când conținutul scade foarte mult. Dintr-o singură oaie se ajunge, după ce carnea a fiert, la aproximativ 12 litri de sloi.
În timpul fierberii, dacă sloiul este gras, se adună și se îndepărtează cu o paletă grăsimea care se formează. Însă dacă nu există grăsime, atunci în rețetă se adaugă untură de porc.
În momentul fierberii, când carnea deja a fiert și se desprinde de pe os, se adaugă condimente, mirodenii. Oasele, după ce carnea s-a desprins de pe ele, se scot din sloi. Astfel că se pot adăuga peste carnea de oaie:
o ceapă tocată mărunt, un ardei roșu tocat cubulețe, usturoi, sare, piper, foi de dafin. Timpul de fierbere este de minim două până la trei ore. Rețeta de sloi de oaie este gata în momentul în care grăsimea se limpezește. Se lasă apoi să se răcească în ceaun, iar apoi se pune în vase mici de lemn sau de sticlă.
La fel ca și în cazul rețetei de piftie, și sloiul se pune cu grijă, să nu se formeze goluri de aer, iar grăsimea să acopere întreaga carne, pentru a nu se altera gustul.
Sloiul de oaie poate fi servit rece, direct din vas, dar se poate și încălzi ulterior. Se serveșțe cu mămăligă și murături și se mai poate adăuga peste, dacă preferi, brânză de oaie.
Rețetă sloi muntenesc de porc
Pentru rețeta sloi de porc vei avea nevoie de un kilogram de carne de porc, pulpă sau mușchi, 300 g slănină de porc, și 300 g de cârnați de porc în maț natural.
Pentru o rețetă tradițională, carnea de porc proaspătă se va ține în saramură timp de câteva zile, apoi se ține la fum. Slănina de porc se pune la topit până când se topește untura și se scot jumările. Se lasă la scurs.
Carnea de porc și cârnații, se curăță bine după ce au stat la fum, apoi se coc în untură. Se scot după ce se rumenesc și se lasă la scurs.
Carnea de porc se pune într-un vas de lut sau de sticlă, apoi se așază și cârnații. Se alternează carnea și cârnații și la fiecare strat de carne se pun câteva jumări, dar și condimente precum: un praf de cimbru, un praf de piper și o foaie de dafin.
Deasupra cărnii se pune untura topită proaspăt, nu cea în care s-a prăjit carnea. Rețeta de sloi muntenesc de porc se păstrează într-un loc răcoros, frigider sau beci și se poate consuma pe o perioadă mai lungă.
Citește și: Rețetă de parizer de casă
Sursă info: 123rf.com
bog53dan • 07.02.2024, 08:00
Sloiul muntenesc de porc nu este altceva decat conservarea preparatelor de porc pe timp de iarna cunoscut cu denumirea populara de "carne la garnita"